Onsdag formiddag hadde Innherred Seniorforum sitt første treff for året på Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Og skal en måle oppmøtet og responsen blant publikum, så får Gudmund Hernes noe å strekke seg etter når han skal overta stafettpinnen neste gang. Det var nesten så en skulle si at det var nærmest Beatles-tilstander blant den eldre garde da Thor Gotaas entret lokalet. Leder av forumet Erik Stai, var synligen stolt og fornøyd da han ønsket de omtrent 130 frammøtte velkommen.

Stor interesse

– Ja, dette var en god start. Normalt er vi mellom 80 til 100 stykker på disse treffene. Derfor er det klart vi gleder oss over et så flott oppmøte, sier han.

De fleste kjente tydeligvis til Gotaas fra før, og det var vel heller ikke noen ulempe at han nylig var med i programmet som omhandlet Petter Northug sitt gjennombrudd som skiløper, samt det kontroversielle OL-uttaket for ti år siden.

Etter en kort presentasjon av seg selv, så spurte Gotaas – til latter fra salen – om hva som egentlig var temaet for dagen. Tidligere hadde han fortalt Innherred at han ikke brukte manus og at han hadde fire til fem ulike variasjoner av foredraget – avhengig av hva ønsket var.

Trakk tennene

Og når Gotaas først startet opp så var det bare å justere høreapparatet og feste setebeltene, for her skal jeg si deg at jeg gikk unna – slik at en nesten kunne lure på om selveste VM-kongen fra Mosvik hadde klart å ha vært med inn til målgang.

Her fikk vi den ene elleville historien etter den andre fra den gang menn var menn og skiløping skulle foregå inne i de dype skoger. Oppladningen kunne bestå av brennevin og snus, og på matstasjonene ventet både koteletter og andre middagstilbud. Det var heller ikke uvanlig at enkelte røyket intenst før start i den hensikt at luftinntaket skulle økes. Kanskje burde Martin Johnsrud Sundby valgt den løsningen på onsdagens Tour de Ski-etappe, slik at sekundene ikke hadde blitt så mange, men å gjøre som han som den gang trakk ut alle tennene i håp om bedre oksygenopptak er vel noe drastisk?

Ingen kuldegrense

Den gangen hendte det også at banketten ble tatt både før og etter selve rennet. Det meste av styrketreningen besto for det meste av hardt kroppsarbeid, og tømmerskogen var den vanligste arbeidsplassen når seige femmiler skulle gjennomføres. Det var heller ikke uvanlig at det var en dagsmarsj eller to på ski for å komme seg dit hvor konkurransen skulle foregå.

Det var heller ikke snakk om å avlyse rennet selv om gradestokken viste 30 kalde grader. Nei, da var det bare å stappe avispapir på de utsatte steder og gi seg i kast med slitet. Det var nok en annen mentalitet den gangen, som Gotaas sa det.

Gjensyn

– Jeg er vel glad for at jeg ikke gikk den gangen, smiler Sture Sivertsen med tennene fortsatt i behold, da vi fikk en prat med han etter foredraget. Den gamle skihelt var invitert etter sterk anmodning fra Thor Gotaas. De hadde møttes en gang før i Vegard Ulvang sitt 50-års lag for et par år siden, men fikk ikke snakket så mye da. Derfor ville skihistorikeren gjerne møte VM – vinneren fra forrige gang det var VM i Falun – i 1993 når han først var på leirådalingens hjemtrakter. Og det ble et hjertelig gjensyn, og fort kom praten inn på gamle skihistorier. Femmila under OL på Lillehammer ble blant annet diskutert, hvor Sture vant bronsemedaljen. Vi skal ikke gjengi hele diskusjonen her, men Gotaas lurte fælt på hva Sture mente om de to som kom foran han på resultatlista. Kunne det hende at den sindige leirådalingen gikk glipp av et individuelt OL-gull?

Historisk birkebeiner

Anna Bjørgan fikk bare med seg noe av foredraget, men fikk til gjengjeld noen ord med Thor Gotaas etterpå. Det er ikke mange som kan smykke seg med å ha vunnet Birkebeineren to ganger på rad, men det gjorde hun faktisk i 1979 og 1980. Nå er imidlertid konkurranseskiene lagt på hylla for lenge siden.

– Ja, nå blir det skigåing for mosjon og kos. Du kan godt si jeg lengter etter snøen nå. Det skal jo ikke være sånn i januar, sier Anna Bjørgan lettere oppgitt.