To uker inn i 2016 er mange i full sving med sine nyttårsforsetter for det kommende året. For noen betyr det å finne fram treningsklærne og besøke et lokalt treningssenter eller -studio. Det resulterer vanligvis i en økt tilstrømming av både gamle og nye kunder for treningsbransjens aktører i januar.

Flott medlemsvekst

Et av studioene som kan glede seg over en formidabel vekst på nyåret er Levanger Gym, som fikk ca. 20 nye kunder i løpet av forrige uke. Det tilsvarer en vekst på over tjue prosent. Selv om Levanger Gym drives nærmest på dugnad, og overskuddet går til nytt utstyr, er de glad for den hyggelige starten.

– Det har vært veldig bra, og pågangen har vært stor. Vi er veldig godt fornøyd, forteller Snorre Johansen til avisa.

Med sine 33 år som treningsstudio har Levanger Gym opplevd nyttårsrushet ved et par anledninger tidligere.

– Det er akkurat som i alpinbakken om vinterferien – det er høysesong, slår Johansen fast.

Det er riktignok ikke alle som ser på trening som bare et nyttårsforsett. Marte Nordal (24) meldte seg inn ved gymmen på Moan i september, og har holdt det gående siden den gang. Før den tid trente hun på Spinneriet på Verdal, men da hun flyttet på andre siden av Rinnelva byttet hun til Levanger Gym.

– Litt på grunn av at man kan betale månedsvis her. Det er det jeg synes er så bra. Også får jeg trent det jeg vil, begrunner Nordal. Hun har også merket godt at januar er her ved at studioet trekker flere folk enn normalt.

– Før kunne man være her mye alene om kveldene, men slik er det ikke lenger, nei, forteller Nordal.

I Levanger og Verdal er treningstilbudet bredt, og dermed er konkurransen om medlemmene hard. Dagens situasjon, med mange aktører og flere muligheter for kundene, har også gjort bytte av treningssenter mer vanlig for folket. Denne utviklingen har Sprek treningssenter i Verdal vært vitne til, og ser mer til slike skifter de siste årene.

– Det er nyhetens interesse, og mange som prøver nye ting. Det er spesielt den yngre garde som er mindre lojal, men det er nok naturlig, sier en daglig leder, Ann Sigrid S. Christoffersen.

– Men vi synes det er godt å se mange av dem komme tilbake til oss, legger hun til.

Riktignok har Christoffersen og resten av Sprek-gjengen, i likhet med Levanger gym, hatt en fin start på året. Hittil har mellom 30 og 40 nye kunder meldt seg inn.

– Er dere fornøyd med antallet?

– Jo da, og det går jevnt og trutt. Det er ca. slik hvert år, svarer hun med et smil.

Byttet på grunn av pris

En av dem som har byttet treningssenter nylig er Nord universitet-studenten Vidar Estensen (23). Etter et par år på 3T-Levanger er han nå å finne hos konkurrenten Care treningssenter.

– Jeg byttet fordi de har skrudd opp månedsprisen med 150 kroner siden jeg meldte meg inn, forklarer Estensen.

– Og hvordan er inntrykket av ditt nye senter?

– Bra så langt. Nok manualer og gode maskiner. Men de bør få tak i noe annet enn pulverkaffe, oppsummerer han.

Estensen er nok ikke Cares eneste nykommer denne måneden. Daglig leder Jo Boje Hoseth forteller om en positivt overraskende januar i år, uten å røpe noe antall nye medlemmer.

Det er flere faktorer enn pris som kan være med på å avgjøre kampen om treningssenter-kundene. Gruppetimer, utstyr og kompetanse er blant områdene aktørene satser på for å lokke de folk til nettopp dem. Likevel er det nok prisen mange skur ned får få opp medlemstallet, og nå begynner den krigen å gå litt for langt, mener Christoffersen ved Sprek.

Satser på andre områder

– Ved mange sentre har nå det blitt kunstig lave priser. Hos oss må kanskje prisen opp etter hvert. For med kompetanse, utstyr, gruppetilbud og satsing på teknologi, blir det driftskostnader, poengterer den daglige lederen. Selv valgte hun å ikke gå i priskrigen, men å heller fokusere på Spreks eget segment, med gruppetimer, bemanning og veiledning. Ettersom Sprek fortsatt har omkring 1500 medlemmer ser det ut til å gå helt fint.

Det meldes også om vekst i januar for både Vuku treningssenter og Studio 23, som henholdsvis har økt med 15 og ca. 25 medlemmer. Innherred har ikke lyktes i å få noe antall nye medlemmer fra 3T-Levanger eller Spinneriet, men ifølge Pål Gunnar Fuglstad ved førstnevnte er 3T foran fjoråret på medlemsantallet.