Tippelag vil bli LFKs største sponsor

Ambisjonene er store i Toppfotball Innherred.

PENGER TIL LFK: Frank Olsen og Bjørn Pedersen i Toppfotball Innherred står bak nysatsingen Levanger tippelag, som forhåpentligvis skal gi flere hundre tusen kroner i kassa til Levanger FK. 

Sport

– Ideen dukket opp over en kopp kaffe med Levanger FK-trener Magnus Powell, forteller Frank Olsen i Toppfotball Innherred.

For i svenske Degerfors er de i 2016 inne i det fjerde året med sin «Tipsklubben», og det er inspirasjonen til nysatsingen på Levanger. Tipsklubben har blitt Superettan-klubbens største sponsor.

– Det er vår ambisjon også, i hvert fall på sikt, sier Frank Olsen. Målet for oppstartsåret er 100 deltakere, noe som vil gi et direkte bidrag til Levanger Fotballklubb på 300.000 kroner.

Jätteviktig for klubben

Fulda Nyström i Degerfors IF sier til Innherred.no at bidraget fra det frittstående tippelaget er jätteviktig for klubben. Den svenske motsatsen til det lokale initiativet har nå mellom 250 og 255 medlemmer, som hver seg betaler 100 kroner i uken (5.000 kroner i året) for å delta. Halvparten av dette går rett til klubben, mens resten investeres i ulike former for spill.

Av gevinstene går 25 prosent til klubben, og 75 prosent tilbake til tippelaget.

– Antall deltakere i Tipsklubben har økt år for år, forteller Nyström. I fjor var det rundt 200 medlemmer, som dermed ga en halv million svenske kroner til klubben bare gjennom hva de betalte for å være med. I tillegg var ikke tippingen så verst heller. Blant annet vant de en uke i oktober i fjor 134.000 kroner i V75 og 51.000 kroner på den svenske tippekupongen. Det ga nesten 50.000 kroner netto til Degerfors IF.

Degerfors IF hadde i fjor et publikumssnitt på litt over 2.000 per kamp i Superettan. I kommunen, som ligger i Örebro län, bor det i underkant av 10.000 mennesker, mens selve tettstedet har rundt 7.000 innbyggere.

Fulda Nyström opplyser at Tipsklubben drives som et selskap på frivillig basis. De har formelt sett ikke noe med klubben å gjøre.

– Jeg vet at det er en ganske stor jobb med mye administrering. Men vi er utrolig glade for at de gjør dette for oss, sier hun.

Vil unngå LFK-kuponger

Frank Olsen og Bjørn Pedersen, som står bak Toppfotball Innherred, har i det store og hele tenkt å drive Levanger tippelag etter samme lest som den svenske motsatsen.

– Dette er et selvstendig prosjekt, utenfor LFK som klubb, poengterer Frank Olsen. Ifølge hjemmesiden til tippelaget er den foreløpige organiseringen tenkt slik at tippelaget eies av andelseierne, Toppfotball Innherred står for utvikling av konsept og teknologi og LFK er ansvarlig for pengestrømmen i laget. Den endelige organiseringen, reglene og vedtektene vedtas på et stiftelsesmøte som er satt til 28. april. Driften av laget og tippingen kommer således i gang i mai.

– Selv om tippelaget ikke har direkte noe med LFK som klubb å gjøre, vil vi ikke levere tippe- og oddskuponger der LFK er involvert, for å unngå enhver tvil rundt spillene, sier Frank Olsen.

Flere slags spill

Spillene skal leveres hos statsselskapet Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, som driver på konsesjon fra staten. Kupongene på kunnskapsspillene settes opp av både folk i tippelaget og gjestespillere.

– Det er vel nesten en forutsetning for at dette skal bli populært at tippingen også gir premier?

– Så klart, og det blir oppgaven til de utvalgte tipperne. Samtidig regner vi med at tippelaget også kan fenge de rene idealistene, som tenker mest på å støtte klubben, i tillegg til de som har interesse for tipping og diskuterer de innleverte kupongene i matpausen på jobben, sier Olsen. Han har dessuten forhåpninger om at næringsdrivende kan se på tippelaget som en litt annen måte å støtte LFK på.

Kunnskapsspillene er det som må være basisen for å få jevne inntekter til tippelaget. I bunnen vil også noen kuponger til de rene lykkespillene ligge. Tippelaget planlegger en happening rundt utvelgelsen av lottotall, avslører initiativtakeren.

– LFK-spillerne skal få skyte ball fra 16-meteren, og de sju første som klarer å treffe tverrliggeren får draktnummeret sitt med på lottorekka, smiler Frank Olsen.

Lokalkortet var først

Fra før står Toppfotball Innherred bak satsingen Lokalkortet, et samarbeidsprosjekt med de tre beste klubbene i Nord-Trøndelag, Levanger, Steinkjer og Verdal. Det er et fordelskort som markedsfører gode tilbud fra lokale forretninger og gir gode inntekter til de lokale fotballkubbene.

– Kortet til 250 kroner er spart inn bare man handler litt hos samarbeidsbedriftene. Vi jobber også med en videreutvikling av Lokalkortet, som vil gjøre det enda mer attraktivt for både korteiere og bedrifter, sier Olsen.

Levanger tippelag blir den andre storsatsingen som skal gi penger i fotballkassa. Toppfotball Innherred legger en stor jobb i å utvikle robust teknologi knyttet til tippelagets drift.

– Det er med tanke på å eventuelt selge konseptet videre til andre klubber. Da kan vi tilby dem en rimelig løsning hvor de kjøper et ferdig konsept, og ikke trenger å tenke på teknologien som må til for å drive et sånt tippelag, sier Frank Olsen i Toppfotball Innherred.

Selskapet ble etablert i 2013 og har som formål å fremme toppfotballen i området. I øyeblikket er det bare Levanger FK som havner under den betegnelsen, som regnes som de tre øverste divisjonene.