Simen fra Markabygda lever travdrømmen

Lørdag kommer han «hjem» til Leangen travbane.
Sport

Simen og Kristin Bjørbæk Jessen har funnet seg godt til rette i Skien. Det unge travparet leverer bedre enn noen gang i banen.

- Langsiktig planlegging og alternativ trening er noen av suksessfaktorene, mener Simen, opprinnelig fra Markabygda i Levanger kommune. Denne helgen reiser han hjem til Leangen for å delta i V75.

Ved Klosterskogen

33 år gamle Simen Bjørbæk Jessen lever travdrømmen på Østlandet. Sammen med kona Kristin, som han traff under utdannelsen på travskolen på Starum, holder han til på Furuheim treningssenter i Skien, rundt fire kilometer fra Klosterskogen Travbane.

- Her trives vi godt. Med fire kilometer til travbanen kan vi jogge hestene bort, ta en tur rundt banen og jogge hjem igjen, sier Simen Bjørbæk Jessen, kjent som Bremseth Jessen frem til han giftet seg august 2014 og tok konas etternavn.

I 2010 vant travparet Jarlsberg Grand Prix Hoppeavdeling med Simen og faren Dagfinns Tabu B.R. Hoppa fikk i fjor avkommet Yesyesyes som har reklamehesten deres Cecena Ås som pappa. Han satte banerekord på grensebanen Arvika da han travet 11,8a/1700 meter i 2014.

Startet med hund

Til tross for sin unge alder og virke hos rutinerte karer som Bjørn Garberg, Frode Husbyn og Trond Smedshammer i USA, er nettopp faren Dagfinn kanskje den viktigste brikken og rådgiveren i virksomheten til sønnen. 

- Vi snakkes omtrent hver dag og har en god dialog. Det var en periode han hadde noen av hestene sine i trening hos meg, men nå i det siste har samtalene i stor grad omhandlet trening. Da jeg var liten drev han med hundekjøring, det var slik alt startet.

- For å øke kondisjon, bedre muskulatur og hindre skader hadde vi blant annet gjeterhunder, slik at hundene fikk trene på en litt annen måte enn de var vant med.

Overført metodene

Treningsmetodene han lærte i Markabygda er en viktig faktor for suksessen, mener travtrenertalentet som selv kusker stallens hester.

- Mye av det jeg har lært av fatter’n har jeg overført til hestene. For å sette opp hestene til løp kjører vi mye bakker i rideløypene, dessuten bruker vi rettstrekkene og løs sand så hestene kan benytte muskulatur de normalt ikke bruker, sier Simen og begrunner den gode sesongstarten med langsiktig satsing.

- Vi valgte å starte lite i vinter da det var piggføre og heller trene godt gjennom vinteren slik at vi kan slippe opp utover nå. Forhåpentligvis klarer vi å holde formen på hestene utover året, understreker Simen, nå med fem års erfaring som egen trener.

Folkets trener

Lørdag reiser Simen hjem til Trondheim og Leangen Travbane for å delta i V75. Med seg på transporten har han folkehesten Bertoni, en fire år gammel hingst som er delt opp i 1000 andeler, og representerer Klosterskogen i årets folkehest-konkurranse. Debuten forrige helg endte i seier i overlegen stil, noe som gjør at forventningene er store foran lørdagens løp. I tillegg skal han kuske farens Dream Sahbra P.

- Først og fremst var det ekstremt tilfredsstillende å innfri første gang. Det var mye vekt som forsvant fra skuldrene. I lørdagens løp møter vi på tøffere konkurrenter, men Bertoni er i utvikling og kan vinne igjen.

- Hva er årets mål?

- Det er en hest med stort potensial som vi håper å kunne delta i de større fireårsløpene med. Kunne vi deltatt i Norsk Travderby hadde det vært kjempestort, innrømmer Jessen med et blikket på fremtiden.

Vil doble fjoråret

I fjor landet Simen og Kristin på totalt 713.700 kroner innkjørt på stallhestene. Med 209.000 innkjørt allerede i år, mener Simen at det er et naturlig mål å kunne doble tallene i år.

- Vi har omtrent doblet antall løpshester, og flere av de er også av fin sort. Klarer vi å holde de skadefrie og i form håper jeg vi kan kjøre inn opp mot dobbelt så mye penger i år, avrunder Simen Bjørbæk Jessen som gleder seg til gjensynet med venner, familie og tidligere kolleger i helgen.