Omtrent tjue personer deltok, og samlet seg til en prestisjetung runde med skotthyll på banene ved Verdal videregående skole. Et antall som er brukbart, mener Kjell Vestrum, styreleder i Verdal skotthyllklubb. Men han kunne godt tenkt seg flere.

– Det er jo litt lite, men det har vært mange turneringer i det siste, så da skal det litt til for å samle mange hit i dag. Vi har fått noen avbud, forteller Vestrum.

I anledning 80-årsturneringen hadde skotthyllklubben på forhånd sendt ut innbydelser både nært og fjernt. Et par steinkjerbygg, noen frostinger og et følge med bjugninger dukket opp, ellers var det hovedsakelig lokale utøvere å se.

– Ingen fra Stjørdal eller Trondheim kunne komme. Mange av dem hadde vært her tidligere i år, og så er det jo ferietid nå, sier Vestrum.

Mange gode minner

Det ble likevel ei fin turnering på skotthyllbanen. Spillerne konkurrerte individuelt, og som vanlig hadde hver deltaker seksti kast på å få ned munkene (kjeglene) og skåre flest mulig poeng. Til slutt vant Birger Wibe (senior), Terje Hovdahl (veteran 2), Nils Nilsen (veteran 3), Brit Gripp (kvinner) og Odd Halseth (veteran 80+) hver sin klasse.

Selv om jubileumsturneringen nå er over, er ikke markeringen av det. Etter hvert skal klubben feire litt for seg selv også, utenfor skotthyllbanene.

– Vi skal markere i klubbhuset med bare dem i klubben og deres respektive. Da blir det mat, kaffe, drikke og bløtkake, forteller Vestrum.

– Fest?

– Nei, det blir ingen fest. Vi har ikke lov til å alkohol nedpå her. Det har vi bestemt selv, da vi startet opp, så da skal vi ikke ha noe drikking her, forsikrer han.

I tillegg til å være styreleder i klubben, er Vestrum den som har holdt på lengst med skotthyll av de fremmøtte på turneringen. I 1970 begynte han, og i '86 fikk han ledervervet. I løpet av 47 år med skotthyll har han mange gode minner å se tilbake på, og det gjør han gladelig.

– Det jeg husker best er da vi ble norgesmestere for 10-mannslag i 1990. I tillegg har vi arrangert NM 6 ganger for seniorer og veteraner, og 5–6 for juniorene også. Vi har faktisk arrangert flest NM som klubb. Og så husker jeg godt året vi arrangerte Verdal open for første gang, i '83 eller '84. Da var vi 120 kastere, og holdt på fra ni til seks nede på grusbanen, mimrer Vestrum.

Eldre enn klubben

Han har også vært med på en nedgang i sin elskede sport. For selv om skotthyll er noe alle kan drive med, er det ikke slik i dag.

– Her kan du se fjortenåringen og kall'n med stav samtidig, som jeg pleier å si, fremhever Vestrum. Realiteten er dog at bare én av utøverne i turneringen på lørdag er av det kvinnelige kjønn, nemlig Brit Gripp. Det var heller ingen juniorspillere å se.

– Vi skulle gjerne hatt med flere ungdommer og flere kvinner, erkjenner Vestrum. Han forteller også at klubben har mistet et par medlemmer på grunn av død av alderdom de siste årene, som sier sitt om hvor lenge man faktisk kan bedrive sporten.

Avisa kom i tale med en som faktisk var eldre enn turneringa, nemlig 82-åringen Odd Halseth fra Stod. Han har holdt på med skotthyll siden barndommen, da han begynte med å kaste stein etter en vedstubbe.

– Det er et tidsfordriv, og så er det jo spennende å se om du kan få mer poeng enn forrige gang, synes Halseth. Han har tatt turen til Verdal uten noe mål om å vinne turneringen, egentlig.

– Men jeg vet ikke hvordan de deler inn klassene. Hvis de har for åtti pluss har jeg jo gode sjanser, særlig om bare jeg stiller der. Ellers er jo 70-åringene bedre, vet du. Ungdommene, spøker Halseth. Men klasse for dem over 80 var det, og den vant han.