Takket være Ann Cathrin Fossum, Hanne Dahl, Turid Langås og Marit Husby, kan åsbyggen nå benytte seg av tolv nyopprustede og strøkne turstier. Andre også, selvfølgelig. Fra Langmyrkoja ved Vinan, nesten i Markabygda, til Hopla-aasen bortenfor tunnelen, nært Frosta, har de ordnet stier overalt i bygda. Små og store. Til bruk for alle.

–Ja, vi har stier nesten overalt her. Og vi har så fin ei bygd! Vi vil gjerne vise fram Åsen. Man trenger ikke dra langt for å gå en fin tur, mener Ann Cathrin bestemt.

Hun satte i gang prosjektet allerede i fjor vår, og fikk tidlig med seg resten av det som nå er turstigruppa i IL Aaguten – altså Hanne, Turid og Marit. Kvartetten begynte med å markere stiene der det allerede er en ved siden av, som ved Elvheim. Nå, over et år senere, har de «tråkket opp» stiene inne i dype skoger og på høye topper.

Utallige timers arbeid

– Det handler ikke bare om å få folk til å gå på tur for det fysiske. De som bor her får også sett og bli bedre kjent med nye steder, i tillegg til kulturen på Åsen, presiserer Ann Cathrin. Hun tror åsbyggen stort sett bare vet av stiene nærmest dem – til nå.

Frem til turstigruppa begynte opprustingen hadde Åsen bare to merkede turstier. Én rundt Hammervatnet, én i Lo. Og det er mange år siden de ble merket opp. Nå har Åsen tolv turstier, alle ryddet og merket hele vegen, og med ei innskrivingsbok i kassene ved målet for turen. Men turstigruppa har ikke tenkt å gi seg med tolv. Målet er nemlig tjue turstier, og de vil gjerne ha hjelp til å finne de åtte siste.

–Vi har noen planer, men vi er åpne for innspill, sier Hanne oppfordrende.

De tar godt imot annen hjelp òg (les: dugnad). For det å lage turstier er langt fra så enkelt som det kanskje høres ut som.

–Vi har sluttet å telle timene vi har brukt på dette, nå. Bare denne holdt vi på i fem og en halv time med – på én kveld, sier Ann Cathrin og peker opp mot turstien kalt Hopla-aasen, hvor vi treffer henne, Hanne og Turid.

–Selv da rakk vi ikke å bli ferdig, og måtte holde på to timer neste dag også. Vi hadde vel med tre motorsager, blant annet, legger hun til.

Lokale alternativ

Noe hjelp har de heldigvis fått allerede. Maling av merkepinner og rydding av skog og slikt har enkeltpersoner bidratt med. Duun Industrier har ordnet med parkeringsskilt, andre firma har sørget for benker. Økonomisk hjelp har de også hatt, fra idrettslaget, Aasen sparebank og Nord-Trøndelag idrettskrets. Og det kommer godt med. For eksempel koster det 300 kroner for ett av skiltene de bruker på stiene, og de trenger 2–4 skilt per turløype. Trioen roser også deres nærmeste, som både har hjulpet til og vist tålmodighet mens de har holdt på med det omfattende turstiprosjektet.

–Grunnen til at vi gjør dette er å få folk ut på tur, og vi vil gi dem et tilbud her i Åsen, for det tar lang tid for oss her om vi skal dra for eksempel til Frolfjellet. Da er det greit å ha noe rett utenfor døra i stedet, mener trioen.

Turstigruppa har også vært nødt til å finne stiene, og deretter finne grunneierne og få godkjenning fra dem til å merke opp stien. Og de fleste grunneierne skal ha vært positive til kvinnenes initiativ. Det har åsbyggen ellers også vært. Tilbakemeldingene til gruppa har vært strålende, og stiene blir flittig brukt.

Turstilista hittil

Turstigruppa i IL Aasguten bruker internett aktivt i frontingen av turstiene. Idrettslagets offentlige Facebook-gruppe har jevnlige innlegg fra turkvinnene og andre på brukere av stiene. De har også lagt inn turene på Ut.no, Den Norske Turistforenings nettside. Turstigruppa oppdaterer også IL Aasgutens hjemmeside til å informere om stort og smått ved turstiene, under seksjonen «turløyper». Der kan publikum lese mer om turene, om hvor lange de er, hvor de begynner, et cetera. Man får også se kart over hvor de går. Alt dette er også mulig på Ut.no – det skal ikke stå på informasjonen!

Her er lista over samtlige tolv turstier de fire kvinnene har rustet opp på Åsen frem til nå:

Elvheim

Langåsrunden

Maurvegtoppen

Skardtjønna og eventuelt lengre tur om Karbua

Faarahøgda

Berget

Sukkertoppen

Hopla-aasen

Dullum-runden

Stavn

Langmyrkoja

Losmarka