- Påmeldingen er like dårlig hos oss som andre rittarrangører. Vi har 83 påmeldte akkurat nå, men regner å ha 100 til start på fredag. Dette er en havlering fra tidligere år, sier rittleder Per Arne Røstad til Innherred.

Flere har avlyst

Den markante nedgangen i antall påmeldinger skaper store utfordringer for rittarrangører i Norge, og de siste årene har flere sett seg nødt til å avlyse. I Trøndelag har både Kanonrittet i Stjørdal, Rørosrittet og Pilegrimsrittet i Selbu avlyst sine arrangement i sommer.

Rørosrittet skriver på sine hjemmesider at de nå ser en trend i at mange melder seg på de siste dagene og dagen før rittet.

- Dette gjør det særdeles vanskelig og skaper store utfordringer for en arrangør før start av rittet. I tillegg til 70 prosent nedgang med forhåndspåmeldte i forhold til samme tid i fjor, så har vi også noen utfordringer med at vi må endre trase. Utvidet verning av Møllmannsdalen medfører at vi må endre løype med de utfordringene og kostnadene dette måtte medføre. Vi tar derfor ikke sjansen på å arrangere ritt i år, skriver Rørosrittet.

Kanonrittet skriver følgende på sine sider:

«Flere faktorer gjør at styret i IL Stjørdals-Blink sykkel ser oss nødt til å avlyse rittets 2017-utgave»

Pilegrimsrittet har samme beskjed:

«Pilegrimsrittet har som de fleste andre sykkelarrangement opplevd sviktende påmelding, og avlysningen kommer som en direkte følge av for få påmeldte, noe som ikke gjør det forsvarlig å gjennomføre årets ritt»

Tour of Inderøy meldte også tidligere i år at det ikke blir arrangert ritt i sommer, men opplyser at det er mulig de kommer tilbake i 2018.

Mest nedgang blant trimmere

Olsokrittet på Stiklestad, som arrangeres fredag, er ikke avlyst, men Per Arne Røstad sier de merker nedgangen.

- Det er nok en trend i tiden at færre sykler med startnummer på brystet. Det er mest nedgang blant trimmerne og på den korte løypa, men det er stabilt blant de som sykler terrengløypa, sier han.

Det er nå åttende år på rad at rittet arrangeres i Verdal. I fjor var det også få trimmere som meldte seg på.

- Det er en litt negativ trend at vi får færre deltakere, spesielt i trimklassen. Vi håper det snur allerede i år, sa Røstad til Innherred i fjor.

Rittleder Per Arne Røstad inviterer fredag til Olsokrittet for åttende år på rad. Foto: Arkivfoto

- En fin tur

Men denne trenden har altså ikke snudd. Rittet ble i fjor arrangert i juli, og arrangørene prøvde i år å flytte datoen til etter fellesferien, for å se om det ville hjelpe påmeldingen. Det gjorde det ikke. Antallet påmeldte er nå lavere enn i fjor.

- Veldig mange sykler og ser sykkel på tv, men det spørs om denne konkurransedelen ikke appelerer like mye lenger, sier han.

Røstad sier det er synd at de ikke får like mange til å delta.

- Det er jo en fin tur rundt vannet og man har mulighet til å sykle sammen med folk. Veien på kortrunden er bra og den lange løypa er akkurat slik et terrengparti skal være, sier han.

Tror avgiften har lite å si

For de som ikke har lisens fra Norges Cykleforbund koster det mellom 180 og 400 kroner for å delta på Olsokrittet.

Har dere vurdert å sette ned startkontigenten?

- I og med at det er en slik trend, så tror jeg det har lite å si. Vi må jo betale ulike avgifter for å kunne arrangere, så da må vi ta såpass for å kunne få gjennomført rittet i det hele tatt, sier Røstad.