Skihverdagen til den tidligere verdensmesteren er ikke som før, og med tre små barn i familien er går det for tiden mest i å være trener og pulkmotor. Fjernsynsskjermen og øyeblikkene fra årets Tour de ski er imidlertid ikke langt unna. Eldar Rønning følger med. Og muntrer gjerne opp sine tidligere landslagskolleger med tekstmeldinger for å backe opp.

En kar som neppe får like oppmuntrende meldinger, er derimot FIS-toppen Pierre Mignereye. Han ønsker store endringer i konkurranseformatet, og ønsker blant annet å fjerne både klassisk sprint og skiatlon, samt innføre elementer av skicross i sprint. Et av målene er ifølge svenske Expressen å stoppe Johannes Høsflots Klæbus springteknikk i bakkene.

Hoppende padling?

Det har fått Eldar Rønning til å reagere.

«Største tullet jeg har hørt! Kutte ut klassisk sprint fordi Klæbo har utviklet løpende diagonalgang! Estil gjorde det samme, men litt mindre ekstremt! Man skal altså være stilfull og gå glidende diagonalgang. Det neste blir vel stilpoeng! Må kutte ut hoppende padling også da», skriver han på Facebook.

Rønning var selv kjent som klassisk-ekspert.

– Det er ikke ofte jeg uttrykker meg på Facebook. Men når jeg leste det som sto om Mignereye ... Er det mulig? Vi har stildømming i hopp, men jeg ser ingen grunn til at vi skal ha det i langrenn. Dette handler jo bare om å finne den teknikken som er raskest innenfor de ulike stilarten. Når noen da sier det ikke ser pent ut, blir det bare patetisk og dumt. Slikt fortjener det en kommentar, utdyper Eldar Rønning til Innherred. Og når vi har to stilarter, synes han det uansett blir rart å kutte ut i den ene stilen i sprint, mens den andre beholdes.

Ikke fortere for de fleste

– Jeg skjønner ikke argumentene. For de fleste går det heller ikke fortere å springe. Om klassisk sprint kuttes ut, frykter jeg det bare er første steget til å kutte klassisk som helhet, sier han. Og tror de fleste nasjonene, også utenfor Norden, aller helst vil ha med begge stilartene i fortsettelsen.

Om den klassiske stilartens framtid som konkurranseidrett er han likevel usikker på, selv om han i det lengste håper at den vedvarer.

– Den jevne turgåer vil uansett benytte seg av klassisk, påpeker han. Ikke minst for turrennene, også sørover i Europa, er det viktig.

Like dumt

Elementer av skicross i en sprintløype har han heller ingen som helst tro på.

– Hvis det er slik at langrenn ikke er populært, da hjelper det neppe å innføre noe fra andre idretter. Jeg tror ikke folk begynner å se på langrenn på grunn av at utøverne må kjøre over noen kuler i traseen, sier han. Da er Rønning imidlertid langt mer positiv til en eventuell gjeninnføring av jaktstart som erstatning for skiatlon.

– Hvem vinner årets Tour de ski?

– Slik det ser ut nå, er nok Dario Cologna favoritten.