Over 60 barn og et drøss med foreldre tok turen til Blommen skisenter mandag kveld. Da var det klart for årets første skiskole for barn i 1.-4.-klasse, mens foreldrene fikk ny informasjon om hva som foregår i anlegget.

Første gang på skiskole

Ekstremværet Cora hadde sørget for bra med snø i løypene og gjorde det litt mindre vondt for de minste å falle i bakken. Ruben Musum Olsen (6) deltok på skolen for første gang denne kvelden.

- Jeg har stått på ski nesten hver dag i jula, men dette er første gangen jeg er her i år, sier han.

(F.v.) Elias Musum (1), Karina Musum Fellmann og Ruben Musum Olsen (6) var blant de som tok skiene fatt mandag kveld.

Han forteller at flere av vennene hans også deltar og at det artigste er å kjøre fort ned bakkene.

Har du falt noe?

- Ja-a, sier han.

Jon Marius Vaag Iversen i skigruppa til Stiklestad IL forteller at rekrutteringen på skifronten går veldig bra.

- I dag tror jeg det er ny rekord i antall barn på skiskole. Det er kjempebra, sier Iversen.

Arrangørene har tidligere slitt med dårlige snøforhold, men i år håper Iversen det blir annerledes når de kan produsere snø selv.

- Det er ikke noe tvil om at dette anlegget kommer til å slå positivt ut for rekrutteringen i alle fall, og det er et av hovedmålene våre, sier han.

Nytt lysanlegg og skytebane

Det var i 2013 Stiklestad IL bestemte at noe måtte gjøres med anlegget i Blommen. Det myldret over med ideer, og til slutt endte det opp med en ambisiøs plan om totalopprustning av anlegget.

– Bakgrunnen for planene våre er i all hovedsak å oppnå økt rekruttering og folkehelse. For å nå denne målsettingen har komiteen funnet frem til en del element som sees på som nødvendig for å tilfredsstille fremtidens bruk i Blommen, sa Per Otto Røyseng fra utbyggingskomiteen til Innherred i mars.

Det blir blant annet en ny stadion med nye løyper, strafferunde, start- og målfelt. Skiløypa, som er på om lag tre kilometer, skal asfalteres slik at klubben også kan tilby ei rulleskiløype. Det er blitt investert i snøproduksjonsanlegg, slik at de snøfattige vintrene ikke blir en problemstilling for dem.

I tillegg blir det nytt lysanlegg og en ny skytebane med tretti skiver. De har også mål om å få på plass en breddeutvidelse av eksisterende løyper og ei speaker/tidtakerbu. For et års tid siden fikk de dessuten godkjent og bygd ferdig en maskingarasje.

Den nye tidtakerboden i Blommen begynner å ta form.

Utstyr på plass

I budsjettet for utbyggingen har de landet på en sum på nærmere 50 millioner kroner. Av den summen skal cirka 12 millioner finansieres gjennom spillemidler, momsrefusjon på rundt fem millioner, mens den aller største delen av kommer gjennom dugnad. Hele 25,5 millioner kroner skal ut ifra budsjetteringen finansieres gjennom klubbens dugnadsånd.

- Da er det cirka åtte millioner kroner som gjenstår, og det må vi prøve å finne en annen måte å finansiere. Vi håper at det ikke blir så mye, vi regner med det blir rundt fem, og det må vi skaffe selv, sier Gunnar Nossum i anleggskomiteen, når Innherred møter han mandag kveld.

Hvordan skal dere få til det?

- Det må bli gjennom sponsing, arrangement, også har vi litt penger selv. Vi skal også søke om midler gjennom ulike stiftelser, sier han.

Siden arbeidet begynte er snøproduksjonsutstyret nå på plass, og det gjør at hele stadionområdet ved klubbhuset kan snølegges, i tillegg til to ekstra kilometer.

(F.v.) Gunnar Nossum i anleggskomiteen og prosjektleder for snøproduksjon, Per Arne Røstad viser hvordan anlegget fungerer.

- Vi har tenkt å produsere snø der det er behov for det. Snøkanonene har hjul, så vi kan flytte dem rundt, sier han.

Alt av utstyret som trengs for å produsere snø kommer fra Italia, og i det siste har representanter fra forhandleren vært på plass i Blommen for å kjøre i gang anlegget. Alt dette er nå klart og Nossum påpeker at de skal teste kanonene denne uka.

Den nye skiløypa er også klar, men asfalteringen av denne skjer ikke før til våren. Stadionområdet er også steinsatt, og skal bli asfaltert etter hvert.

- Vi er ferdig med 20 av 30 skiver på skytebanen, så det kan brukes når området blir frigitt. Det er foreløpig et anleggsområde, så vi må få fjernet maskiner og sånt først, sier han.

Muligheten for å produsere snø skal gjøre det mulig å få gode forhold i løypene, selv på snøfattige vintre.

Kan kjøpe seg en stolpe

Bygging av ny tidtakerbod nedenfor klubbhuset er også i gang, hvor det gjenstår noe arbeid inn- og utvendig ennå.

- Det vi ikke er ferdig med er de gamle skiløypene. De er for smale og det er tre som dekker for, så snøen kommer ikke gjennom. Derfor skal vi få hugget vekk på begge sider, slik at det blir bredere traseer. De gamle stolpene som står langs løypene skal også byttes ut, sier Nossum.

De som ønsker kan kjøpe seg en slik stolpe i Blommen til 1000 kroner i året. Dette er en av måtene klubben samler inn penger på.

- Foreløpig er det solgt rundt 20 stolper. Vi har 60 totalt akkurat nå, også blir det 100 til når resten av anlegget er ferdig. Det er såpass mange folk i Stiklestad-området, at vi tror vi skal klare å få solgt de vekk.

Med to slike snøkanoner skal det bli bra føre i Blommen.

Arrangørene hadde ikke forventet et såpass bra oppmøte som det var mandag kveld, og da kom utfordringene med parkering godt til syne.

- Det blir mer parkering, men på det aktuelle området lagrer vi stein for øyeblikket. Derfor ble det litt kaos i dag. Men det er veldig bra oppmøte, og det er jo artig! Bare det er snø, så vil folk gå på ski, sier han.