Når man tar NM-gull i skiskyting i Simostranda – under oppsyn av statuen til selveste legenden innen skiskyting, Ole Einar Bjørndalen, så kan det være lett å si at nå skal jeg bli verdens beste.

Men Mari Kilskar Grevskott tar ikke av.

Vi spør om ambisjonene fremover – en landslagsplass bør vel blinke i det fjerne?

–Vi får se. Nå trives jeg på Steinkjer videregående skole. Det er et godt miljø, og jeg er glad for at jeg fortsatt skal være her noen år før jeg må velge videre.

Mari er inne i sitt første av fire år på skiskytterlinja på Steinkjer, og sammen med sine medelever så gjorde de seg bemerket under NM for juniorer i Buskerud forrige uke.

Fredag var det fellesstart for 17-årsklassen. Det var delt i inn to puljer, fordi man ikke kan være flere enn 30 som går samtidig på grunn av antall skiver på standplass.

Mari gikk ut med startnummer 10. Dette nummeret angir plasseringen hun har i norgescupen sammenlagt. Det betød også at Mari heller ikke var den største favoritten før gruppen med de beste la av gårde i samlet flokk.

En smilende og stolt norgesmester med gullmedaljen trygt rundt halsen, og diplomet som viser at hun nå er medlem av Nullerklubben - de som makter å skyte fire fulle hus. Foto: Privat.

–Jeg er ikke så spesielt glad i å gå i felt heller, men den dagen klaffet det på alle mulige måter.

Og det kan vi vel underskrive at det gjorde.

Inn til tredje skyting som også var første stående, så kom det tre jenter samlet. Deriblant en utøver fra Frol IL.

Taklet presset

Mari gikk inn i den berømmelige bobla og koblet ut alt rundt seg. Fokuset ble rettet inn mot de berømmelige arbeidsoppgavene, og de satt bokstavelig talt som et skudd. Det tredje fulle huset ble prikket inn, og på vei ut fra standplass registrerte 16-åringen de to konkurrentene på vei ut i strafferunden.

Mari ledet NM-fellesstarten.

–Jeg prøvde å gå kontrollert på den fjerde runden, slik at jeg ikke skulle få den store skjelven på den avgjørende skytingen.

Hun forteller at hun ble litt overrasket over seg selv på vei inn til standplassen for siste gang.

–Jeg følte meg overraskende rolig. Samtidig var jeg opptatt av å gjøre skytedrillen, som vi har øvd mye på. Samtidig måtte jeg finne en god rytme. Ikke skyte for raskt, og heller ikke stå for lenge mellom hvert skudd.

Prikkfri skyting

Det viste seg å klaffe. Dagens fjerde fulle hus var et faktum, og for Mari ble de siste 1,5 kilometerne en ren parademarsj. Hun gikk i mål hele 30 sekunder foran nummer to.

Maris første NM-gull var et faktum.

Men hun innrømmer gjerne at hun ikke følte seg helt trygg ut på siste runden.

–Jeg visste ikke hvor mye jeg ledet med så jeg var litt stresset, men da jeg fikk sekundering på at det var nesten 30 sekunders forsprang så regnet jeg med at jeg skulle klare det.

Vel tilbake på skolen i Steinkjer har Mari fått det hele litt på avstand, og hun synes selvsagt det var skikkelig artig å gå helt til topps, men samtidig så vet hun at det er mye som skal klaffe hvis hun skal bli den nye Tora Berger.

Og den beskrivelsen kan Jo Severin Matberg underskrive på.

–Mari er en fornuftig ung dame, så jeg blir ikke overrasket over det hun sier. Jeg kan underskrive på at veien til toppen kan være både lang og kronglete.

Jo Severin Matberg håper Maris NM-gull kan inspirere flere unge skiskyttertalenter både i Frol og hos naboklubbene. Foto: Erlend Aune

Matberg satset selv hardt på skiskyting i mange år. Han var på rekruttlandslaget og satset «alt» på å komme med på OL-laget i 1994.

–Det ble rett og slett for mye trening og for lite hvile. Jeg ble rett og slett overtrent, så da ble det ikke noe Lillehammer-OL på meg. Dermed la jeg børsa på hylla etter den sesongen.

Heder på idrettshytta

Nå gleder han seg over Mari sine prestasjoner, og mener NM-gullet bør være en fin inspirasjonskilde for de øvrige rundt 15 utøverne de har i skiskyttergruppa.

Tirsdager har Frol sine faste felles treningskveld i uka med kveldsmat for alle. Da serveres havregraut til alle i idrettshytta på Frolfjellet skisenter.

Mari har meldt sin ankomst førstkommende tirsdag og blir med på treningsøkta, før de skal gi norgesmesteren en velfortjent oppmerksomhet fra klubben.

–Det er jo artig at det ikke bare er orienteringsløperne som gjør Frol-navnet kjent, sier Matberg.

Samtidig er han glad for at Mari er allsidig og driver med orientering i sommerhalvåret.

–Orientering og skiskyting er to glimrende idretter og kombinere. Det krever god kondisjon, og ikke minst konsentrasjon for å nå opp.

Søster som bror

Noen å se opp til, har nok for mange betydd mye. Det har det også for Mari.

Storebror Ole Johann var et forbilde for ungjenta den gang hun som niåring fikk prøve hans gevær.

25-åringen kan sikkert også være et bevis på at det kreves hardt arbeid og vilje for å nå opp.

Ole Johann har base på Lillehammer, men har fortsatt en drøm om å slå igjennom helt i toppen blant skiskyttereliten.

En stolt storebror, Ole Johann, gratulerer Mari med NM-gullet. Som aktiv skiskytter selv, vet han hva som kreves for å nå toppen. Foto: Privat.

Lillesøsters NM-gull kan kanskje gi han litt ekstra motivasjon til å fortsette jakten på det perfekte løp.

Mari Kilskar Grevskott var tydelig på at NM-løpet på Simostranda var det beste hun hadde gjort så langt i karrieren.

Det er en god egenskap å prestere best når det er som viktigst.