Birgit Skarstein (29) drømmer om karrierens første paralympiske medalje i Pyeongchang.

Søndag gir Levanger-jenta seg i kast med sine andre paralympiske leker på vinterstid. I Sotsji for fire år siden ble åttendeplassen på sprinten beste resultat. Denne gangen er det grunn til å sikte høyere.

Skarstein, som skal konkurrere i tre øvelser i Sør-Korea (sprint, mellom og lang), har vært på pallen i verdenscupen i hver enkelt av dem denne sesongen. Den siste mellomdistansen før OL i finske Vuokatti vant hun.

Med til historien hører det også at trønderjenta sikret seg sammenlagtseieren i verdenscupen med gode resultater i Vuokatti i begynnelsen av februar.

Siden rennene i Finland har alt handlet om forberedelser til Paralympics. Vinterlekene i Sør-Korea er sesongens store mål og har vært planlagt til minste detalj.

Rause og inkluderende

I januar var Skarstein på høydeopphold i italienske Seiser Alm. Der var også blant andre Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg, som gjorde unna sine siste OL-forberedelser.

Skarstein legger ikke skjul på at samtalene med de mer profilerte langrennskollegene var nyttige.

– Både Ingvild og Marit er så rutinerte. Vi snakket blant annet om det å slappe av mellom slagene, være trygg på det man har gjort og å være skjerpet, sier Paralympics-håpet.

Hun omtaler langrennsstjernene som rause og inkluderende utøvere som bidrar med det de kan for å hjelpe.

– I tillegg var også (Charlotte) Kalla og (Krista) Pärmäkoski i Seiser Alm, så det var betryggende å se at opplegget deres fungerte. Jeg har jo valgt en oppladning som er veldig lik, smiler Skarstein.

Bjørgen, Kalla og Pärmäkoski var tre av OLs aller fremste forgrunnsfigurer.

Medaljen glapp i Rio

I Paralympics håper også 29-åringen fra Levanger å sette solide spor etter seg.

– Hvis jeg etter hvert løp føler jeg har gjort mitt aller beste, skal jeg være fornøyd. Det er det kjedelige svaret. Samtidig hadde det vært fryktelig artig om det hadde holdt til en medalje, sier hun.

Under sommerlekene i Rio for to år siden deltok hun i roing og måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

– Da glapp medaljen akkurat. Jeg har kjent på kroppen forskjellen mellom fjerdeplass og det å ta en medalje, sier Skarstein, som er forberedt på nye knalltøffe tak i Sør-Korea.

Foran sesongens desiderte høydepunkt har hun fullført planen som ble lagt i forkant til punkt og prikke. Møysommelig trening, 26 dager i høyden og utvikling av en ny kjelke har vært noen av ingrediensene. Samboer og trener Martin Sletten har i tillegg hatt 40 dagers permisjon for å legge til rette for Paralympics-suksess.

– Jeg håper alt dette er godt nok. Jeg føler i hvert fall at vi har ivaretatt alle detaljer så godt det har latt seg gjøre, sier Birgit Skarstein,

Søndag kommer de første svarene.