Knut Sjaastad opplevde for sju-åtte år siden at han måtte stoppe helt opp i de bratte motbakkene opp mot Muruhatten under det tradisjonsrike Flyktningerennet. Det var starten på hjerteproblemene som førte til at 70-åringen måtte ta det mer med ro.

Markabygda-sliteren har i etterkant av den hendelsen vært nødt til å ta sine forhåndsregler. For det ble konstatert at ikke alt var som det skulle da den vanligvis så spreke langrennsløperen måtte stikke stavene under armhulene. Han kom seg etter hvert opp den beryktede motbakken for egen maskin. Men det var ingen hyggelig opplevelse for den godt trente veteranen. Siden har Knut flere ganger opplevd litt av det samme. Nå ser det ut som om han får hjelp.

Kameratskapet er viktig

Han er en av dem i fylket som har flest starter i rennet som har start og innkomst i to forskjellige land.

Sjaastad gikk mange år langløya som er 45-kilometer lang og starter i Nordli og ender opp i Gäddede. De siste årene har han benyttet seg muligheten av å gå en litt kortere trase. Det gjør de fleste som har passert 50 år. Knut Sjaastad gjorde unna jomfruturen mellom de to landene så tidlig som i 1970. Han visste da ikke at det skulle bli så mange starter.

–Jeg husker jeg reiste oppover sammen med Arnfinn Rønning, Gunnar Eggen og Asbjørn Strøm. En Lierne-tur på den tiden føltes mye lengre. For det var ikke all verdens standard på veiene. I noen år var det så mange fra området at vi hadde egen buss. Den gikk på fredag og retunerte først på søndag. Kameratskapet og det flotte arrangementet er to viktige grunner til at jeg har holdt ut så lenge som jeg har gjort, sier Sjaastad som gikk for 44. gang i helga.

Regner med flere renn

Markabygd-løperen som de siste årene blant annet har hatt selskap av barndomsvennen Torbjørn Nyborg, regner med at det blir flere starter i Flyktningerennet.

Han kommer nok til å være en del av den norsk-svenske idrettsfesten så lenge hodet og kroppen er motivert for å komme seg til Sverige for egen maskin. Knut som i vinter har utnyttet de flotte skiforholdene i heimbygda, vet å verdsette både turen, oppholdet og det sosiale når han i mars måned hvert år tar fatt på Lierne-turen som for lengst har blitt en tradisjon.