Svein Sende har gjort det til en tradisjon at han stiller til start og ikke minst fullfører Flyktningerennet. I år vanket det en ny flott utmerkelse på leksdalingen i fylkets største og mest populære turrenn.

Svein hadde en krystallvase med seg i bagasjen da han satte kursen tilbake til Norge og etter hvert heimbygda. Den fine krystallvasen er det synlige beviset på at Sende har fullført hele 55 ganger. Det innebærer at han fortsetter sin klatring på rennets adelskalender over de som har flest starter. Den lokale sliteren er nå en av de som har gått rennet flest ganger. Svein har lyst til å opprettholde den statistikken. Han har nemlig lyst til å gå igjen 2019.

Har god fysikk

Det har etter hvert blitt mange av dem for superveteranen som er glad i å være i fysisk aktivitet. Han ser på det som en investering i forhold til å holde seg frisk. Svein Sende som fyller 80 år neste år, er sprekere enn jevnaldrende flest. Han tar fortsatt på seg noen arbeidsoppdrag. Først og fremst fordi det er greit å holde kroppe og hodet i gang som han selv uttrykte det. Det er sjelden nei i Sveins munn når han blir spurt om å gi en hjelpende hånd.

– Hva er det som får deg til å vende tilbake til Flyktningerennet år etter år?

– Det er først og fremst kameratskapet og det flotte arrangementet. Det ble en tidlig en tradisjon at jeg begynte å bli med. Jeg reiste til Lierne for å jobbe i skogen da jeg var ferdig med militærtjenesten i 1960. Den påfølgende vinteren stilte jeg i Flyktningerennet og etter det har jeg stort sett vært med. Det ble seks år med jobbing både i Norge og Sverige før jeg retunerte, sa Sende.

Det gjør at han kjenner veldig mange i de norsk-svenske grensetraktene. En god del av dem har dessverre gått bort. Det samme gjelder mange av de han har brynt seg på i Flyktningerennet-traseen opp gjennom årene. Men det er fortsatt mye kjentfolk både i start og målområdet. Svein Sende bor hos den samme familien hver hang han vender tilbake. Der får han god forpleining både før og etter rennet. Flyktningerennet er og blir et årlig høydepunkt for han som har lagt igjen mye svette og energi i den spesielle traseen.