Pila for golfinteressen har pekt litt nedover de siste årene.

Nabolandet Sverige har mange profiler som hevder seg i verdenstoppen. Derfor er det nok mange klubbledere rundt om i Norges land som hadde håpet at vi også hadde fått en golfprofil på samme nivå. Det er jo bare å se hvordan sjakkinteressen eksploderte da Magnus Carlsen ble verdensmester.

Enn så lenge må golfklubbene klare seg på egen hånd – i påvente av at noen tar steget opp.

Nå er det en levangsbygg og en svenske som skal prøve å friste oss til å prøve å treffe den lille ballen på grønt gress.

Og for dem som ikke har vært på besøk før. Troneshalvøya er en idyll – enten man vil spille golf eller bare vandre rundt i naturskjønne omgivelser.

–Folk er hjertelig velkommen hit uansett. Her kan man komme innom å kjøpe seg kaffe eller noe annet godt om de vil prøve golf eller ikke. Jeg kan også underskrive på at Trones er flott. Jeg bor jo her selv.

Fra forbund til klubb

Petter Hagstrøm smiler og reklamerer så godt han kan for sin nye arbeidsgiver.

Fra første mai er svensken formelt ansatt som ny daglig leder i Stiklestad Golfklubb.

Verdaling har han vært siden 2006. Han kom hit som klubbtrener, og var i to år opptatt med å lære medlemmene å få en bedre golfsving.

I tillegg har Petter vært trener for klubbens eneste profesjonelle golfspiller, Fredrik Fossum, siden gutten bare var 12 år. Den jobben har han fortsatt, og er selvsagt spent på hvordan hans elev vil klare seg ute i den store verden i sin andre sesong med golfkøllene som yrke.

Petter Hagstrøm. En smilende og blid svensk-verdaling skal nå ta over roret ved Stiklestad Golfklubb. Foto: Erlend Aune

Hagstrøm bor altså på Trones sammen med kone og to barn. Fra første mai blir det kort vei til jobb – litt kortere enn han hadde tidligere.

42-åringen har de siste ti årene vært ansatt i Norges Golfforbund. Nå har han riktignok disponert kontor på klubbhuset til Stiklestad, men med opp mot 100 reisedager i året gjør nok at han setter pris på at arbeidsplassen kommer litt nærmere.

Rett bakgrunn

Nå skal Hagstrøm sørge for at nye medlemmer «strømmer» til golfklubben, og det kan være krevende nok i en hverdag hvor folk ellers har mye å velge i.

Derfor er nyvalgt styreleder Bjørn Heggelund, glad for at en med en slik bakgrunn takket ja til jobben som daglig leder.

–Vi hadde mange gode søkere, men da Petter viste sin interesse, så ble det fort klart hvem klubben ønsket skulle ha den daglige ledelsen.

Både styreleder og daglig leder er klar på at medlemsmassen bør økes. Det er medlemsavgiften som er hovedtyngden av inntektene til klubben, sammen med sponsormidler og avgift som gjestespillere betaler.

Men duoen vil skynde seg langsomt.

– Erfaringene viser at daglig ledere i idrettslag har kort levetid. Det er fort gjort at jobben spiser deg opp. Det ønsker vi ikke skal skje med Petter, så derfor må vi legge en plan for arbeidet slik at han ikke brenner seg ut, sier Heggelund.

Men begge er klar over at det å være daglig leder i en golfklubb er spesielt, og ikke minst sesongbetont. Det spilles ikke mye golf vinterstid – heller ikke på Trones.

Så hvorfor ønsker en 42-årig tobarnsfar å ta på seg en slik jobb?

–Det er to grunner til at jeg søkte. Den første var hjertet mitt til klubben. Helt siden jeg sluttet her som trener og begynte i golfforbundet har jeg vært her mye som frivillig – gjennom barna blant annet. Jeg sa også til meg selv at da jeg sluttet her i 2008 at skulle jeg tilbake – en eller annen gang.

Bjørn Heggelund er også ny i jobben. Nå har han tatt over styreledervervet etter Oddbjørn Sjøvold, som takket av etter fem år.

–Det er en medlemsklubb hvor alle må ta sin tørn, så nå var det kanskje min tur til å bidra, sier han og smiler.

Målet er å drive klubben videre slik som medlemmene ønsker med en hyggelig medlemskontingent.

Fire årsverk

I tillegg skal man jobbe mot en miks mellom de ansattes innsats og dugnadsjobb fra medlemmene, slik at klubben klarer å holde utgiftene nede.

Golfklubben har faktisk nesten fire heltidsstillinger på lønningslisten, så da skjønner man at det også må komme noen penger inn i klubbkassen.

Han som er ansvarlig for at banen fortsatt skal være så fin som den har vært i de senere år, bor også i nærheten.

Bjørn Sverre Amdahl er greenkeeper, som det heter på golfspråket, og han får skryt for jobben han gjør av sjefene.

For det er ikke tvil om at Stiklestad Golfklubb har et flott anlegg. Det får positiv omtale mange steder, og det kommer folk langveisfra for å spille banen ved Trondheimsfjorden.

Petter Hagstrøm(t.v.) og Bjørn Heggelund med drivingrangen i bakgrunnen Dette er treningsområdet som du må bruke litt tid på for å lære deg golfsporten. Foto: Erlend Aune

–Vi har kanskje en jobb å gjøre for å ufarliggjøre det å spille golf? Du kan komme hit og prøve. Her skal terskelen være så lav at det skal være mulig for de aller fleste, sier Hagstrøm.

Tidligere har det vært vanlig at de som vil begynne med golf må melde seg på et kurs som har faste kvelder. Det er ikke sikkert akkurat det passer for alle. Derfor ønsker den daglige lederen å gjøre noe med det.

–Jeg vil at det skal bli enklere å begynne med golf. Vi planlegger treningskvelder hver uke, slik at interesserte kan komme når de vil for å se om dette er noe for dem. Hvis de føler de begynner å få det til, så kan de i neste omgang melde seg på kurset og ta golfkortet.

Både Hagstrøm og Heggelund ser lyst på fremtiden. Tendensen fra Sverige viser at golfinteressen er på vei opp igjen. Erfaringen fra tidligere er at Norge ligger litt etter sitt naboland, så derfor tror de at pila er i ferd med å snu her på berget også.

Godt miljø

– Nå skal vi gjøre det attraktivt og trivelig å komme hit til Trones. Får vi i tillegg flere medlemmer, så klarer vi også å holde årskontingenten nede på et fornuftig nivå.

Medlemmene i Stiklestad Golfklubb har også en annen fordel framfor medlemmer i andre klubber.

–Vi er nok fort en måned tidligere ute med åpning her enn for eksempel i Östersund.

Nå ser det ut til at vi kan ønske velkommen til spill lørdag 5. mai. Det er litt senere enn i fjor, men blant de tidligste i landet uansett. Vi gleder oss til sesongen, sier en optimistisk lederduo i klubblokalene på Trones.