–Hvis vi går ordentlig inn for det, så er det ganske store sjanser, sier Kai-Aleksander Kristiansen (18).

–Hvis?

Han tenker seg om. Og ler.

For nei, det er ikke hvis. Det er selvsagt.

–Selvsagt går vi ordentlig inn for det.

På lag med Stenvaag

Kai-Aleksander Kristiansen (18) er en av flere talentfulle tenåringer som skyter for Levanger sportsskytterklubb. Tre av dem ble nylig tatt ut på det norske europacuplaget som i begynnelsen av mai skal teste treffsikkerheten i Århus i Danmark.

Sammen med nevnte Kristiansen, er også Steffen Elvebakk (17) og Tore Byberg (19) tatt ut på laget. Gutta skal måle seg mot eliten fra øvrige europeiske land, og med de norske fargene stiller de på samme lag som Norges skytternestor nummer én, Harald Stenvaag, samt tidligere skytterkonge Kim-André Aannestad Lund.

Maidager i Århus

Utøverne skal konkurrere i grovkaliber på 300-meteren. Arrangementet gjennomføres i tiden 8. til 12. mai.

Går det veien, og dersom vår trio samtidig gjør det gullende godt også i norgesmesterskapet som finner sted på Elverum senere i slutten av juni, kan de faktisk kjenne lukta av den virkelige gulrota. Disse to konkurransene er ifølge Kristiansen og Elvebakk uttaksgivende for VM. Et VM som går av stabelen i månedsskiftet august/september, riktignok ikke helt i nabolaget, når vi vet at det arrangeres i Sør-Korea.

Trioen fra Levanger sportsskytterlag, hvorav Steffen Elvebakk er levangsbyggen, Kai-Aleksander Kristiansen er stjørdalingen og Tore Byberg er rissaværingen, mener de absolutt har en fair sjanse.

Steffen Elvebakk (fra v.), Tore Byberg og Kai-Aleksander Kristiansen gjorde suksess under NM i fjor, og la grunnlaget for større begivenheter. Foto: Privat

Koster mye

Et år eldre, og kanskje også enda noen poeng bedre, er målene og ambisjonene høyere enn noensinne.

Men så var det disse kostnadene da. Lader de ammunisjonen selv, koster det fortsatt fem-seks kroner skuddet. I tillegg kommer selvsagt utstyr, reise og opphold, samt deltakeravgift. I Danmark koster det 1000 kroner per øvelse bare å delta. Kristiansen og Byberg stiller i to øvelser hver, mens Elvebakk konsentrerer seg om én.

Leter sponsorer

– Har du lyst til å sponse en gutt med ei børse som holder på sprekke, så bank gjerne på, foreslår Kristiansen og Elvebakk. Enn så lenge er det egne lommepenger og støttende foreldre som utgjør «sponsorbudsjettet». Like fullt, gutta har bevist at det går an å treffe blink også med utstyr som i pris og kvalitet kanskje ikke når helt opp til den mer etablerte eliten.

–Vi skyter like bra med begrenset tilgang på utstyr og penger, forteller de.

Og veien til sentrum. Altså blinken. Den handler om – i overført betydning: blod, svette og tårer. Trening og atter trening, med andre ord.

–Det blir ikke så mye tid til å tenke på annet enn skyting. Det er det det går i om dagene. Å fokusere på de rette tingene å gjøre, finne den gode flyten. Skyte og tørrtrene. Mental, så vel som fysisk trening. Er du ikke på plass i hodet, så blir heller ikke resultatet noe bra, forteller de.

Arvet hodet fra bestefar

– Hvordan får man på plass hodet da?

–Å trene under press. Gjerne med folk som prøver å psyke deg ut. Musikk eller andre forstyrrelser samtidig som du forsøker å konsentrere deg. Eller visualisering. Ligger du an til en god sum, så skal ikke det knekke deg. Men det handler jo fortsatt om å gjøre de vanlige arbeidsoppgavene.

Og med over fem kroner per smell, kan det saktens også være lurt å spare noe av kruttet til det virkelig gjelder. Derfor kommer den såkalte tørrtreningen inn i bildet. Her er det prikken på veggen som gjelder. Å sikte på den, time etter time.

–Er ikke det uhyggelig kjedelig da?

–Jo, det kan være kjedelig. Men det må gjøres. Skal man bli bedre, må man trene.