51-åringen senket Rosenborg i 1992 - i dag gjorde han comeback etter ørten år og scoret etter fem minutter

– Jeg skulle hatt i hvert fall tre mål til, sier Per Ivar Fornes, men resten av showet tok istedet 30 år yngre Carl Frode Utler seg av.

Per Ivar Fornes og Carl Frode Utler stod i begivenhetenes sentrum på Verdal stadion mandag kveld. 

Sport

Namsosingen Per Ivar Fornes er allerede fra før en legende i norsk fotball, med scoringer i alle divisjoner fra eliteserien til 6. divisjon. Nå er han trener for G19-laget til Verdal.

Lerkendalskvelden

Mest kjent i hvert fall for denne artikkelforfatteren er han for å ha senket selveste Rosenborg på Lerkendal den 23. august 1992, da Mjøndalen sjokkerte og vant 2-1. Først stusset han gjennom luringen Per Terje Markussen, som ble felt av Ola By Rise og skaffet straffe, som Jone Hesjedal satte inn. Deretter banket han selv inn 2-0 til Mjøndalen, og nærmere enn en redusering av Arild Nordfjærn tidlig i andre omgang kom aldri RBK.

Nesten 26 år senere var han i startoppstillingen til Verdals rekruttlag (!) - som samtidig som RBK gikk på et 1-2-tap mot Tromsø vant hele 11-0 mot Inderøy.

– Alt åpnet seg opp etter det tidlige målet, gliser Per Ivar Fornes etter målfesten, som han altså startet.

Revet ned

Inne i feltet på et hjørnespark ble han revet ned, og han satte selv straffesparket i mål - i motsatt hjørne for keeper.

– Selvsagt. Det gjør jeg alltid, fortsetter han.

35 minutter ut i kampen fikk han seg en smell i ankelen, og syntes det var best å gå av.

– Jeg kunne ha scoret flere mål, sier Fornes, og tenker både på et straffespark han mente Verdal ble snytt for - og et par-tre gjennomspill der det ble blåst av for offside, som han ikke var enig i.

Resten av kampen fulgte han fra benken, i tilfelle det skulle oppstå flere straffesituasjoner.

– Da skal jeg inn og ta. Om det så blir med krykker, sier han idet kampen er i ferd med å gå mot slutten.

Tenker på A-laget

Men flere straffespark ble det ikke. Anført av den nye målmaskinen Carl Frode Utler, som avgjorde A-lagets kamp mot Rosenborg 2 i helgen på overtid, haglet imidlertid målene inn. Fire av dem signert Utler.

Reaksjoner:

Matchvinneren: - Det var helt fantastisk

Carl Frode Utler røper hvordan han egentlig fikk ballen i målet.

– Jeg tar det mest som trening. Det er enda viktigere det som skjer på A-laget, sier Utler.

For Per Ivar Fornes var det imidlertid en stor kveld, selv om eliteserien med Mjøndalen var vesentlig større. Etter en fæl vårsesong og trenersparking, gjorde laget virkelig sakene sine bra på høsten. Fra 9. august og ut sesongen (ni kamper), tok de bare ett poeng mindre enn de to lagene som endte øverst på tabellen, RBK og Kongsvinger. De slo både Tromsø, RBK og LSK borte, og Ham-Kam og Start hjemme. Likevel ble det nedrykk, to poeng under streken.

11 rette

Mimringen sitter løst den dag i dag, og to ting sitter ekstra godt:

– Legen vår kom inn i garderoben etter kampen mot RBK, og viste frem tippekupongen sin. Den hadde 11 rette. Gjett hvilken kamp han bommet på!

Dessuten, supportergrupperingen som kalte seg Heia bortelaget på Lerkendal overrakte Mjøndalen en av de største pokalene de noen gang har vunnet etter seieren.

11 rette ble det også på Verdal i kveld. Ingen pokal. Men likefullt en kveld for historiebøkene. Igjen.