Ordføreren i Levanger stusser over vedtaket som ble fattet i fylkestinget denne uka. Da ble det bevilget 10 millioner kroner i støtte til bygging av en fotballhall i Steinkjer. Svarva er ikke i tvil om hvor en ny fotballhall burde vært lokalisert.

–En fotballhall bør ligge der hvor det spilles fotball.

Svarva responderte det samme da han ble kontaktet av fylkesvaraordfører Tomas Ivar Hallem i forkant av avstemmingen, men svaret til ordføreren så ikke ut til å endre beslutningen i fylkestinget. Forslaget ble for øvrig fremmet av Svarvas partifelle, Arbeiderpartiets Jan Inge Kaspersen. Han begrunnet bevilgningen med at en fotballhall i Steinkjer er viktig for å skape en balansert utvikling i Trøndelag.

Etter at bevilgningen var i boks uttalte Hallem til Trønder-Avisa:

–Det er bra vi er med på en slik satsing. Kanskje kan vi med dette se tre eliteserielag i Trøndelag. Jeg har tro på det.

Det får Svarva til å riste på hodet.

–Uttalelsen henger ikke på greip. Jeg tror tvert imot at en slik beslutning kan bidra til at det går motsatt vei.

Burde valgt Levanger

Ordføreren mener at både en fotballhall og en toppfotballinje på videregående skole burde vært lagt til Levanger. Samtidig er Levanger midt i det nye fylket, som ytterligere styrker argumentet for en slik plassering.

Forutsetningen for fylkestingets vedtak er at Steinkjer kommune går inn med tilsvarende beløp. Ifølge Trønder-Avisa er ordfører Bjørn Arild Gram klar på at kommunen vil gjøre sitt for at hallen blir en realitet. Sier kommunen endelig ja, blir det opp til Steinkjer Fotballklubb å skaffe fem millioner kroner i egenkapital til prosjektet. Hallen er kostnadsberegnet til cirka 50 millioner kroner.

Enig med ordføreren

– Dette hadde vært gode penger for oss, så jeg må si jeg er litt forundret over prioriteringen.

Kjersti Nordberg er idrettskonsulent i Levanger kommune.

Det er hun som tettest har hatt hånd om prosessen rundt velodromprosjektet.

–Det er jo ikke en 11’er hall vi trenger nå. Det aller viktigste er at vi kan få på plass treningshaller innendørs i litt mindre skala. Nå er vi ett fylke, og da burde Abrahallen dekke storhallbehovet.

Nordberg rister også på hodet over Tomas Iver Hallems spådommer om tre eliteserielag, og som Robert Svarva tror hun et slikt vedtak kan bidra til å svekke toppfotballen i gamle Nord-Trøndelag.

Tomas Iver Hallem tror en storhall i Steinkjer vil bidra til at det tidligere nordfylket kan få et stabilt fotballag på øverste nivå. Foto: Tor Ole Ree.

Det er jo tross alt i Levanger vi har toppfotball i dag. Skal vi være optimister så kanskje vi kan få ett eliteserielag på herresiden mellom Stjørdal og Steinkjer på sikt, men da må vi bygge på alt det gode arbeidet som er gjort i LFK.

Kombinasjonsprosjektet med velodrom og kunstgressdekke har fått oppmerksomhet nasjonalt.

–Husk dette ville blitt et flott helårs anlegg både for fotball og sykkel. Hadde vi fått bevilget 10 millioner kroner fra fylket, så ville også vi vært mye nærmere en realisering, tror Nordberg.

Ikke hørt noe

I rådhuset på Levanger venter man fortsatt på svar fra fylkeskommunen om leiebehovet for Levanger videregående skole. Ifølge Nordberg har ledelsen ved skolen signalisert behov da Levangerhallen har sprengt kapasitet.

I tillegg har også Nord universitet vist interesse for å leie i en eventuelt fremtidig kombinasjonshall på Moan.

Det er ikke å legge skjul på at både Kjersti Nordberg og Robert Svarva er skuffet over beslutningen i fylkestinget.

–Jeg tror ikke helt de ser rekkevidden av vedtaket, og det virker som en hastebeslutning. Samtidig får vi krysse fingrene for at fylkeskommunen kommer på banen som leietaker, slik at vi kunne fått realisert dette spennende prosjektet som velodrom og fotballbane i lag tross alt er, sier Kjersti Nordberg.

LFK positiv

I klubblokalene på Moan applauderer man imidlertid vedtaket i fylkestinget.

–Ja, dette synes vi var en god nyhet. Vi må se realiteten i øynene. Det går ikke an å få bygget en storhall i hver kommune. Derfor tror vi en fotballhall med internasjonale mål også kommer LFK til gode, selv om den ligger på Steinkjer.

Daglig leder Hroar Stjernen i Levanger Fotballklubb synes det er gode nyheter at det planlegges storhall i Steinkjer. De ønsker seg innendørs treningfasiliteter på Moan med nierbane-størrelse. Foto: Erlend Aune.

Det sier Hroar Stjernen, som er daglig leder i den ledende fotballklubben i det gamle nordfylket.

Stjernen sier at de forholder seg til kommunens vedtak om at det skal bygges en sykkelvelodrom på Moan med tak over. Her er også planen at det skal komme en nierbane i midten.

–Får vi dette sammen med garderobefasiliteter og tribuner, så vil dette dekke vårt behov. Da kan vi trene der, og dra til Steinkjer for å spille kamper på vinterstid.

Salt i såret

Nå kan imidlertid mye tyde på at OBOS-ligaklubben ikke får sitt ønske oppfylt på en god stund.

I et leserinnlegg i Innherred 5. juni så sa varaordfører Alf Magnar Reberg blant annet at det å bruke kommunale midler utover det som står i avtalen med IL Sverre, vil være en provokasjon mot kommunens ansatte, sett i lys av kommunens økonomiske situasjon. I kommunestyret 25. april i år ble det også vedtatt at utredningen av velodrom på Moan til en kostnad på 70–90 millioner kroner utsettes.

Det betyr med andre ord at slik saken står i dag, så ligger en fremtidig innebygget velodrom med kunstgressbane i midten langt ute i det blå.

–Nei, dette prosjektet virker ikke å være realistisk slik saken står nå, sier Robert Svarva.

Lang ønskeliste

Han forteller at det er IL Sverre sin oppgave å bygge sykkelbanen for erstatningsbeløpet de fikk for gamle Levanger stadion, og at det er kommunen sitt ansvar å finne et egnet sted.

–Jeg vil ikke forskuttere noe, men det er ikke sikkert at Moan er stedet heller, men det må vi se nærmere på.

Når det gjelder LFK så synes ordføreren at ønskelisten begynner å bli vel lang med tanke på mangelen på rike onkler.

–Mange steder er det fotballklubbene selv som eier sine anlegg. Vi må hele tiden gjøre våre vurderinger om hva som skal prioriteres til enhver tid, og som du sikkert skjønner så blir ikke det noen enklere oppgave fremover.

Det ordføreren har i tankene er at LFK også ønsker at kommunen skal bygge tak over nytribunen på Moan. Her har klubben fått frist ut 2019 før en overbygd tribune må være på plass for at lisensen for spille i OBOS-ligaen skal opprettholdes.

–Derfor bør vel heller ambisjonen være hva som man må ha og ikke hva som er kjekt å ha, sier Svarva retorisk.