Det er mange orienteringsløpere fra Innherred som har tatt turen til de finske skoger

Verdens største stafett – Jukolastafetten - starter i dag.

Og det er ikke småtterier til arrangement.

I følge Fritjof Sandstad så er det på størrelse med sommer OL. Faktisk så har det vært plass til hele Levangers befolkning på startstreken.

Frol stiller med et kvinnelig. Det samme gjør Verdal OK, som også har med to herrelag.

Stians Sundsvik skal forsøke å gi Frol beste mulig utgangspunkt når han løper førsteetappen som legger avgårde klokka 22 lørdag kveld. Foto: Privat.

Men det er Frols herrer som har de største ambisjonene. Sju sultne eliteløpere har gjort unna de siste forberedelsene, og klokka 22 lørdag kveld legger det kolossale startfeltet ut med forhåpentligvis Frol sin startmann, Stian Sundsvik, i første rekke.

Verdens største

Hele 1.854 herrelag legger avgårde samtidig. Sandstad antyder at rundt 150 av disse har ambisjoner om å komme lengst mulig opp på resultatlista.

Orientering er nemlig den store folkesporten hos våre finske naboer. Derfor mønstrer Jukolastafetten deltagere i alle kategorier – helt fra eliteløpere til mosjonister.

- Ja, her løper nærmest alle med kart og kompass. Lokale løp midt i uka kan samle fort tusen deltagere, sier Sandstad.

Leve av sporten

I tillegg satses det helprofesjonelt blant de beste lagene i Finland. Rike onkler og store konsern bidrar med penger, slik at de beste løperne kan tjene rundt 500 000 kroner i året på å orientere på heltid.

Frol sine framganger har blitt lagt merke til, og nå har flere av klubbens løpere havnet på radaren til finske klubber.

- Det er som i fotball. Her lokkes det med overgangssummer og gode betingelser. Vi får se hva som skjer. Kanskje noen løpere har oss har lyst til å prøve seg i en finsk klubb. Jeg vet ikke. Vi har i hvert fall ikke noe å stille opp med når det kommer til penger, sier Frol orienterings grand old man.

Innfrir Frol sine egne ambisjoner om en topp tre-plassering, så er det ikke sikkert interessen akkurat blir mindre for Sandstad sitt mannskap.

Stafetten går fra en nedlagt flyplass i utkanten av Lahti. Der har nå Frol de siste dagene gjort de siste forberedelser.

Helt ulik natur

Torsdag ble den siste hardøkten unnagjort. Utover det så har mye av tiden gått med til o-tekniske ting.

Det meldes om helt forskjellig terreng fra det løperne er vant med hjemmefra.

Flatt terreng uten mye skog og med store groper etter isbreene fra langt tilbake, gjør det utfordrende og bokstavelig talt å orientere seg.

Fram til starten lørdag kveld klokka 22 norsk tid, så gjelder det å spise og drikke godt, og prøve å slappe av mest mulig.

Snu døgnrytmen

I og med at de fleste skal løpe på nattestid, så prøver løperne å snu litt på døgnet inn mot konkurransen.

Forventet innkomst er søndag morgen cirka klokka seks for de beste lagene.

Yngve Skogstad løper ankeretappen for frolingene. Det blir spennende å følge med på hvor langt oppe han er på resultatlisten når han løper over målstreken tidlig søndag morgen. Foto: Roger M. Svendsen.

I tillegg til Stian Sundsvik på første etappe, består Frol-laget av:

Martin Vister, Paul Sirum, Lars Sandstad Skjeset, Ulf og Jo Forseth Indgaard, og ankermann Yngve Skogstad.

Kvinnestafetten starter klokka 12 lørdag, og de første lagene er ventet til mål ved 17-tiden.