De av oss som kan skryte av at vi har syklet rundt Tomtvatnet en gang, har nok ikke helt klart for oss hva det vil si å sykle over ti ganger så langt.

Men det var akkurat det de gjorde, lagene fra Skogn og Åsen i årets utgave Styrkeprøven på sykkel.

Arild Hegdal var teamsjef for skogningene, og han forteller at det ble en vellykket tur for alle.

Målsettingen til Skogn-laget var å sykle Trondheim-Oslo på 17 timer.

Laget kom 37 minutter for sent, men det er sikkert ikke så lett å beregne når man snakker om hele 54 mil på sykkelsetet.

–Motvinden var mer eller mindre med (eller mot?) oss på hele turen, så på bakgrunn av det er vi fornøyd, sier laglederen.

Tøffe tak

Skogn var 15 ryttere på start. To mann måtte gi seg underveis, men de ga det de hadde så lenge kroppen lystret. De resterende 13 tok sitt ansvar med å dra sin tørn i løpet av turen.

–Vi bidro alle sammen, til vi var langt nede i kjelleren (eller som Jan Arild sa: «Æ vesst itj at det gjekk an å vårrå så langt unner kjellar’n»). Og det er dette som er fantastisk med å få samlet en så jevn og lojal gjeng, som bidrar til at vi skal klare vårt mål, er rosen fra sjefen.

Turen gikk uten uhell. Guttene hadde vært nøye med å forberede utstyret til turen.

Skogn IL. Fra venstre: Morten Kvåle, Roger Sevaldsen, Christian Semb, Ove Kvam, Per Anders Røstad, Frank Robert Rysgård, Lars Bedin, Ketil Kaspersen, Knut Arne Landfald, Kai Roger Haddal, Jan Arild Melting, Arild Hegdal, Kjell Aksel Sporild. Foto: Torbjørn Jørgensen.

Ingen punkteringer eller andre tekniske problemer.

Høydepunktet under turen var da støtteapparatet sto klar med burgere til alle mann ved siste stopp på Minnesund. Det hjalp godt på utslitte kropper de siste milene.

Skogn var faktisk det første laget som kom til Oslo, så de fikk naturlig nok litt ekstra oppmerksomhet da de rullet inn på Valhall.

Arild Hegdal må innrømme at han hadde en klump i halsen da de kom i mål.

–Det var fantastisk å passere målstreken med en slik gjeng.

Debutanter

Det var første gang et lag fra Åsen stilte til start i Styrkeprøven under navnet Duun DSSP.

–Vi rakk oss akkurat inn før Trønderekspressen, så vi slo dem.

Svein Opheim satt i en av bilene som fulgte laget fra Åsen på turen til hovedstaden.

Han vil gjerne fastslå at åsbyggen var først, og ikke nok med det som det heter:

Målsettingen var 20 timer, men etter en tur som gikk helt prikkfritt- uten uhell og punkteringer, som sine venner fra Skogn, så trillet laget inn på innendørsarenaen til Vålerenga på 19 timer og 47 minutter.

–Ambisjonen var å holde Trønderekspressen bak seg til Minnesund, så derfor var det nok en stor opptur at de klarte å holde unna helt til mål, sier Opheim

Åsbyggen ble nemlig bedre og bedre som milene gikk unna. Da Mjøsa var unnagjort, og etter siste stopp på Minnesund, så kviknet laget til.

Alle de 15 syklistene som startet var med helt til Oslo, og det er jo en liten seier i seg selv.

Bestemte seg i mai

Kjersti Husby var eneste kvinne på åsenlaget. Hun kjøpte seg racersykkel i fjor, og ga ikke sitt endelig ja til deltakelse før i midten av mai – etter at åreturen var unnagjort.

Da fikk karene tommelen opp fra den treningsglade bankdamen, som har godt grunnlag fra en aktiv skikarriere.

Derfor var hun ikke så bekymret for selv syklingen, men om det gikk bra å holde seg våken hele turen. I tillegg om hun klarte å få i seg nok mat og drikke.

Kjersti Husby er en aktiv kvinne både sommer og vinter. Her er hun avbildet under St. Olavsloppet i fjor. Foto: Roger M. Svendsen.

Men det var ingen grunn til å bekymre seg. Kjersti tok ansvar da det begynte å røyne på mot slutten. Motvillig må hun innrømme at hun var blant dem som lå i front inn mot Oslo.

Dermed kan det hende at noen av lagkameratene sendte noen varme tanker til den spreke 38-åringen på slutten.

Om det blir en ny tur?

Hun er ikke sikker. Kanskje det kan være greit å ha gjort dette bare en gang, når det var slik en positiv opplevelse tross alt.

Men man vet jo aldri?