Selv om det rådet noe tvil, fikk hun det i alle fall ettertrykkelig fastslått. Ina Helen Kollerud Pedersen (A) er habil.

Kommunestyret stemte nemlig over det to ganger, med få minutters mellomrom, og det i en og samme sak. Voteringen ga dessuten samme resultat begge ganger. Enstemmig.

Den doble erklæringen av en representants habilitet, dukket opp da Pedersen gikk på talerstolen for å fremme sin egen interpellasjon som omhandlet flerbrukshall på Nesset. Pedersen ville gjerne ha et positivt signal fra kommunen til Nesseguttens hallplaner, og foreslo at Levanger kommune bistår klubben i planlegging og forprosjektering, samt også en dialog om muligheten for langsiktige leieavtaler.

Uklart om styreverv

Så kom det fram at Ina Helen Kollerud Pedersen har hatt, og snart også går inn i nytt verv i Sportsklubben Nessegutten.

Geir Tore Persøy (Frp) opplyste at Pedersen står oppført som medlem av hovedstyret for 2016 og 2017, og han viste til Nessguttens egne nettsider.

Ina Kollerud Pedersen gikk på talerstolen igjen og fortalte at hun har vært engasjert, men ikke i hovedstyret. Hun var tidligere nestleder i skigruppa. Hun fortalte at hun har barn som er aktive i klubben, og at hun selv stiller opp så aktivt hun kan. Samtidig ba hun kommunestyret om å vurdere hennes habilitet.

–Med nye opplysninger, er det ryddig å foreta en vurdering av din habilitet uansett, kommenterte ordfører Robert Svarva (A).

Persøy gjentok på ny at Pedersen for årene 2016 og 2017 sto oppført som medlem av hovedstyret, og mente at det må bringes klarhet i dette.

–Hun sa nettopp at hun ikke gjør det, repliserte Svarva.

–Men det er det siste som står på Nesseguttens side, tilføyde Persøy.

–Hvis representanten sier at hun ikke sitter i hovedstyret, så tror jeg henne på det, svarte Svarva.

Dernest fulgte en kort debatt om selve habiliteten til Ina Kollerud Pedersen. Hans Heieraas (Sp) betraktet det som grenseland, men flere argumenterte for hennes habilitet.

Habil første gang

Dermed stemte kommunestyret. Og kom enstemmig fram til at Pedersen er habil i saken.

Videre ba Pedersen om ordet, og fortalte at hun nå var blitt gjort oppmerksom på nettsiden hvor hun står oppført som medlem av hovedstyret i 16/17, og poengterte at her er det oppgitt feil årstall.

–Jeg ble valgt på årsmøtet nå sist, som leder av ski, og vil til kommende sesong tiltre i det vervet. I funksjon av dette vervet blir jeg også sittende i hovedstyret.

Det fikk Robert Svarva til å be om ordet igjen.

–Her ble det noen nye opplysninger i saken. Når vi nå tar denne diskusjonen, mener jeg vi skal være ryddige. Basert på de nye opplysningene om at hun faktisk er valgt som leder for ski, og gjennom det vervet vil tiltre hovedstryet, er det en så vesentlig opplysning at da bør hun fratre under behandlingen av saken. Jeg mener faktisk vi må ta habilitetsvurderingen på nytt.

Habil enda en gang

Hans Heieraas ga uttrykk for at han syntes det blir merkelig dersom representanten som fremmer interpellasjon blir inhabil.

–Det tror jeg i så fall er første gang jeg opplever, etter 30 år i kommunestyret.

Heieraas gjorde det klart at selv om hun er habil nå, kan hun bli inhabil senere, og begrunnet det med forpliktelser og bindinger som kan bli sterkere på senere tidspunkt.

Så fulgte igjen en kort debatt om selve habiliteten til Ina Kollerud Pedersen, og da politikerne stemte på nytt, var resultatet enstemmig enda en gang. Pedersen er habil i saken.

Da representanten gikk tilbake til benken for å tiltre møtet igjen, trakk ordføreren på smilebåndet:

–Ina Helen vil opplyse om flere styreverv.

Det skulle hun imidlertid ikke.

Den endelige debatten om selve interpellasjonen, førte til at Pedersen trakk sitt tredje punkt i det tredelte forslaget: «Hall på Nesset i Nesseguttens regi tas inn i handlingsprogram ved revidering.»

Vil bistå i planleggingen

De fleste politikerne som brukte taletiden, var noe reserverte i henhold til mulige forpliktelser. Enden på visa ble følgende vedtak:

1. Levanger kommune stiller seg positiv til initiativet fra Nessegutten og vil bistå klubben i planlegging og forprosjektering.

2. Levanger kommune går i dialog med Nessegutten om muligheten for langsiktige leieavtaler.

–Skognhallen, Trønderhallen og Levangerhallen dekker ikke dagens behov. Alle disse rapporterer om etterspørsel som er vesentlig høyere enn hva de kan tilby. En flerbrukshall på Nesset vil styrke aktivitetstilbudet og det sosiale tilbudet til barn, ungdom og voksne/eldre på Nesset og omegn. For skolen og SFO vil en hall gi bedre fasiliteter og muligheter for fysisk aktivitet. For voksne/eldre vil et nærmiljøanlegg med tilrettelagt areal for styrke og bevegelighet være viktig for en god og frisk alderdom i tråd med nasjonale og internasjonale satsingsområder, argumenterte Ina Kollerud Pedersen, og mener at en hall på Nesset vil frigjøre kapasitet i andre haller i kommunen. Noe som vil komme hele kommunens innbyggere til gode.

Nessegutten jobber med planer om flerbrukshall. Foto: Vegard Knudsen

1600 medlemmer

Nessegutten har i dag cirka 1600 medlemmer. Ifølge arbeiderpartirepresentanten mangler alle særidrettene i klubben treningsfasiliteter innendørs.

–Idrettsskolen, som skal gi et tilbud til de yngste barna, er særlig utfordret. I dag benyttes hallflater rundt omkring i kommunen, i tillegg til noe aktivitet i gymsalen på Nesheim skole, hevder hun.

Sportsklubben Nessegutten redegjorde for sine planer om en flerbrukshall allerede i formannskapet for et år siden.