Lørdag gikk den tradisjonelle skotthyll-turneringen Verdal Maraton av stabelen. Turneringen ble gjennomført utenfor Verdal Videregående, og har blitt arrangert hvert år i over 30 år.

Skotthyll går ut på å kast jernskiver som veier en knapp kilo mot tre såkalte munker som er stilt opp på andre siden av banen. Man får 10 poeng for å felle den fremste munken, 20 for den midterste og 30 for den bakerste. Formann i Verdal Skotthyllag, Kjell Vestrum, forteller om godt oppmøte og nydelige spilleforhold.

– Dette er perfekt vær å spille i. I fjor var det 30 påmeldte, mens det i år er det 40. Det er en fast stamme av folk som er her hvert år, mens den største forskjellen i år fra i fjor er at det er seks damer her.

Åpent for alle

Verdal Maraton er ei turnering som er åpen for alle. Folk kommer fra hele Trøndelag for å spille. Man spiller individuelt, og har 90 kast hver. Premie til vinnerne fordeles ut i fra antall deltakende.

– Man betaler 150 kroner for å være med, og premiene fordeles ut i fra hvor mange som deltar. Vi har delt inn turneringen i ulike klasser for både kvinner og menn, forteller Vestrum.

Klassene i skotthyll er delt inn etter kjønn og alder. Man blir senior i en alder av 18 år, og går over til veteran når man fyller 50. Ved fylte 60 år klassifiseres man som veteran 2, og veteran 3 hvis man er over 70 år.

– Her i dag er det ingen juniorer, men både seniorer og veteraner. Noen har til og med vunnet NM-gull, sier formannen i skotthyllaget.

Tosifret antall NM-gull

Blant norgesmesterne på Verdal Maraton var Kjell Stenfjell og Morten Stav fra Grønberg Skotthyllklubb med henholdsvis tre og fire NM-gull for senior hver. De spilte på bane fire sammen med klubbkamerat Odd Arne Kvernberg Bøgeberg, som kun spilte skotthyll for andre gang, og Olav Gimse fra Hyttfossen Skotthyllklubb som også står med tre NM-titler for senior.

– Vi trener ikke så mye bortsett fra disse turneringene. På tirsdager spiller vi 1.divisjonskamper i Trondheim. Vi spiller for topplagene i serien, og vi i Grønberg har vunnet alle kampene så langt i år. Hyttfossen er også gode, men har faktisk tapt en kamp i år. Det var selvsagt mot oss, forteller norgesmesterne fra Grønberg med glimt i øyet.

Tull og moro

Alle er enige om at en stor del av sporten er å tøyse med hverandre, og kanskje slenge litt med leppa når man har dagen.

– I dag har det gått skikkelig dårlig, men det verste er at jeg må sitte en time i bil med Morten som vinner etterpå, fleipet Stenfjell underveis i konkurransen.

Morten Stav ble norgesmester individuelt så sent som i 2015, mens Olav Gimse var med å vant lag-NM for fem personer i fjor. Årets norgesmesterskap spilles på Frosta helga 31.august til 2.september.

Kjell Stenfjell hadde ikke sin beste dag på skotthyllbanen lørdag. Olav Gimse (fra venstre), Odd Arne Kvernberg Bøgeberg og Morten Stav koser seg på Stenfjells bekostning. Foto: Håkon Pallin Kjeldsen