Sist uke var vinnesbyggen Thomas Berg (17) i Sarpsborg, for å spille NM i sjakk. Berg havnet på andreplass i gruppe 4, det sjette høyeste nivået i mesterskapet. Turneringen samlet over 500 av Norges beste sjakkspillere.

– Dette er min første skikkelige turnering, og den varte over åtte dager. Det har jeg aldri vært med på før, og en blir ganske «klar» av det. Men det var en artig opplevelse.

Lahlum med stunt

Berg synes opplegget var bra.

– Vi spilte ett parti sjakk hver dag, fra 10 om morgenen. En dag var det fotballturnering, også var det sideturnering innenfor sjakk. Også var det mange rare opplegg fra Lahlum, forteller han.

Kampene gikk bra for Berg, han vant 6, spilte to remis, og hadde ett tap.

– Jeg var irritert over å tape, det var en kamp jeg skulle vunnet. Jeg glemte tiden, men ellers gikk det bra. Kampene var ganske langdryge, sier Berg.

Sjakktalentet forteller at det var vanskeligere å vinne her, enn det pleier å være i hans klasse ellers.

Høyt nivå

– Det var høyere nivå. Mange av de i min klasse kunne spilt i høyere klasser. Det var mer solid spilling, og motstanden var perfekt.

Neste år håper han på enda hardere motstand, da han på grunn av sine prestasjoner nå vil flyttes opp til en neste klasse.

–Hvordan er sjakkhverdagen din?

– Det er alltid sjakk i hverdagene. Den siste måneden har det vært minst tre timer hver dag – både å lese bøker, spille på nett, se på andre folk som spiller, alt mulig rart, forteller Berg.

Han spiller til daglig i Levanger sjakklubb, og har gjort det i rundt tre og et halvt år. Utenom ferier har de fast spillekveld en gang i uken.

– Motstanden er veldig bra. Jeg begynner å komme høyt opp i Levanger, men det er fortsatt en del spillere som er en del bedre, som kan hjelpe meg å utvikle meg videre. Så er det noen som er på mitt nivå, og noen er litt under. Det er variert motstand, og det er bra.

–Satser du på sjakk?

– Nå vil jeg si at jeg satser på sjakk. Jeg har kuttet flere andre fritidsaktiviteter for å konsentrere meg om sjakk.

–Hvilke ambisjoner har du?

– Målet er å, om en god del år, få en sjakktittel. Når en kommer opp på en 2300-rating får en det.

Berg forteller at det er veldig få nordmenn som lever av sjakken.

– Målet er å ha det som en hobby, og spille når det passer meg. Men nå vil jeg satse og bli skikkelig god, sier den talentfulle 17-åringen.

Det er ikke så mange turneringer på denne tiden. 7. -9. september arrangerer Levanger sin første langsjakkturnering.

– Den skal jeg spille i. Så skal jeg kanskje spille Sjakkfeiden den 25. og 26. august, når Trøndelag møter Jämtland.