Få steder i landet kan skryte på seg å ha så flotte idrettsanlegg som man finner i Verdal kommune. Stadig dukker det opp nye flotte fasiliteter, og flere vil det bli.

Blant nyvinningene er den storstilte oppgraderingen av skianlegget i Blommen og utbyggingen av Elman stadion i Vuku. Splitter nye anlegg i ypperste norgesklasse er å finne rundt omkring i Verdal, og det gjør Verdal idrettsråd svært stolt.

– Det er rett og slett kjempebra. Helt topp. Folket og klubbene står virkelig på. Det er helt utrolig hva de får til, sier leder i Verdal idrettsråd, Paul Elvebø.

Topp klasse

Lokalavisa møter lederen i Blommen til en sommerprat. Det er like før den nye rulleskiløypa skal asfalteres, og i august er det offisiell åpning av anlegget.

– Anlegget er av ypperste klasse. Her kan det man arrangere de største nasjonale konkurransene fremover, sier Elvebø, mens han nyter utsikten fra klubbhuset i Blommen.

Omkring 50 millioner er brukt på anlegget, men idrettsrådets leder påpeker at Stiklestad IL ikke vil ha altfor mye i gjeld.

– Det sier litt om hvor dyktige folkene her er. De legger ned en voldsom innsats, og vet hva de driver med.

Elvebø mimrer tilbake da han selv bidro på dugnad for første gang. Det var nettopp her i Blommen. Han bidro på hopprennet, og blant deltakerne var den gang kombinertløper Bjørn Dæhlie. Skilegenden havnet faktisk et stykke nedpå resultatlista, og var ikke blant de aller beste utøverne.

Her viser lederen hvor den nye rulleskiløypa går hen i Blommen. Foto: Johannes Strand

Oppgradering og rekord

Blommen er bare et av flere eksempler på prosjekter som har blitt satt i gang og fullført de senere årene. Et annet prosjekt som idrettsrådet ønsker å trekke frem, er kjentmannsmerkene. Det jobbes nemlig med en skikkelig oppgradering og utvikling av merkene.

– 75 kilometer skal oppgraderes. Vi har fått inn 400 000 kroner de siste tre årene som vil gå til prosjektet. Nye skilt, postkasser og tavler vil komme opp. I tillegg skal det bli muligheter for å scanne noen skilt med QR-kode. Historielaget bidrar på det feltet, slik at alle som går tur kan få opp historien fra turområdet på mobilen sin, forteller Elvebø.

Videre røper han Ti på topp-prosjektet går mot et rekordår. Hvis været holder seg bra utover året, så tyder nemlig besøkstallene på at det vil bli et rekordår.

– Folkehelsen er et utrolig viktig aspekt for oss. Vi er idrettens talerør, men jobber også med mange folkehelseprosjekt. Utviklingen blant befolkningen når det gjelder folkehelsen er svært positiv, da vi ser at stadig flere er ute på tur, poengterer han til avisa.

Unik samarbeidsevne

Mye skal klaffe for å få gjennomført alle prosjektene rundt omkring i Verdal. Elvebø mener han vet en av de helt vesentlige faktorene.

– Det er et veldig fint samarbeid mellom idrettslagene i kommunen. Som regel er det enighet rundt sakene, og de 30 klubbene evner å samarbeide. I tillegg har vi et veldig fint samarbeid med kommunen. Utviklingen er positiv, og vi føler at samarbeidsevnen i Verdal blir stadig bedre, påpeker lederen til Innherred.

Selv er Paul pensjonist, og han innrømmer at det går med massevis av tid på vervet han har. Et annet viktig aspekt er den uformelle samtalen og kaffepraten. Stadig vekk tar han turen til kulturtjenesten i kommunen og politikerne for å diskutere ulike temaer.

Drømmer om mer

Om ikke altfor lenge skal det bygges ny skole på Stiklestad. I forbindelse med det, så har idrettsrådet noen konkrete ønsker.

– Vi drømmer om friidrettsbane ved skolen. I tillegg håper vi det bygges en ny basishall og en klatrehall der. Vi mangler per dags dato tre fulle ettermiddager med halltid, så vi trenger utvilsomt en ny basishall, mener Elvebø.

I tillegg til idrettsrådets ønsker, så vil flere at det skal bygges ny fotballbane ved nyskolen.

Det er altså ikke umulig at Verdal får enda flere flotte idrettsanlegg om noen få år.

– Det er viktig med nye anlegg for andre idretter. Mangfoldet er stort, og Verdal har utøvere i mange forskjellige idretter. Medlems- og aktivitetstallene er stabile, og halve befolkningen i Verdal står oppført i et idrettslag. I tillegg har vi alle de uorganiserte som også naturligvis har behov for gode fasiliteter.

I 2019 fyller Verdal idrettsråd 50 år. Det skal markeres med utgivelse av et hefte, i tillegg til en bedre middag. Elvebø tror på ei lys fremtid for idretten i Verdal. Han avkrefter myten om at ildsjeler dør ut og den slags.

– Vi ser at mange unge ildsjeler har kommet til. Blant annet Stiklestad ILs Tor Ove Hallem og Vuku ILs Liv Inger Eklo er eksempler på yngre ildsjeler. Sammen med mange andre gjør de en fantastisk jobb. Det er noe vi gleder oss veldig over, avslutter Paul Elvebø.