Per Jørgen Buseth ville ha et treningsmål og blinket seg i fjor ut et par triatlon-konkurranser. Nå er 25-åringen i ferd med å bli så god at han er kapabel til å utfordre flere av de beste.

Sterkt startfelt

Per Jørgen imponerte da han kapret en tiendeplass totalt i Trollveggen Triathlon som er en av de mest prestisjefylte triatlonkonkurrasene i Norge. Den kapasitetssterke utøveren visste at formen var bra ettersom han fikk gode svar under en stor triatlon-konkurranse på Valer tidligere i sommer. I Østfold var Per Jørgen med og kjempet om en topp ti-plassering. Det ble 12.plass totalt selv om det var et stort og sterkt startfelt. Fort gikk det også i Trondheim i fjor høst hvor det ble sjuendeplass i konkurranse med over 300 andre bra triatleter.

-Jeg må innrømme at jeg både har økt treningsmengdene og spisset treningene etter en oppløftende debutsesong i fjor. Lysten og interessen for å gjøre en skikkelig treningsjobb har økt betraktelig etter at jeg begynte å konkurrere. Det er motiverende å vite at jeg er fersk og mest sannsynlig har et mye større forbedringspotensial enn mange av konkurrentene. Det flotte med triatlon er variasjonen og at du hele tiden er flere områder du kan forbedre deg. Jeg føler at det er en kontinuerlig prosess, sier Buseth som spilte fotball i tenårene.

Konverterte til triatlon

25-åringen gjorde også det i ung senioralder. Men ble nysgjerrige på triatlon og siden har det blitt mange treningsøkter med tanke på å hevde seg i den idretten. Per Jørgen var i starten skeptisk til om han hadde bra nok svømmeferdigheter til å hevde seg. Svømmingen er utfordringen for veldig mange av dem som viser interesse for en av de mest hurtigvoksende idrettene i Norge. Buseth meldte seg på svømmekurs og fikk der god hjelp. Buseth har brukt innspillene som kom der til å bli en bedre svømmer.

-Jeg er kjempefornøyd med at jeg klarer å bli topp ti i Trollveggen Triathlon. Det er i utgangspunktet en trase der som passer best for de som er små og lette. For det er mer krevende å forflytte en kropp som er 85 kilo i de bratte motbakkene i Trollstigen og da vi tok fatt på løpingen. I begge disiplinene var det rundt 750 høydemeter som skulle forseres. Det er traseen og den spektakulære naturen som gjør dette arrangementet så spesielt. Det var fantastisk å komme over skylaget og deretter oppdage den fantastiske utsikten vi hadde fra 1500 meters høyde. Sjelden har det smakt så godt med cola og hjemmelagde boller som det gjorde da, sa en fornøyd Buseth.

Sprek samboer også

Også samboer Julie Kleven gjorde sine saker bra.

Julie Kleven er nok en av de sprekeste sykepleierne på Innherred. 26-åringen både viste muskler og imponerte stort i Trollveggen Triathlon-debuten.

Julie gjorde unna triatlonkonkurransen i Romsdalen på 3 timer og 18 minutter. Det førte til at hun ble nummer fem totalt av de nærmere 60 damene som fullførte innenfor tidskravet. Kleven som bor på Levanger og jobber som sykepleier ved byens sykehus, hadde god grunn til å være fornøyd da hun var fremme på toppen. Jenta som tidligere har drevet med langrenn og fotball, var veldig fornøyd med at kroppen fungerte så bra som den gjorde.

-Jeg var spent ettersom jeg er fersk i triatlon-sammenheng. Men jeg føler at det gikk bra, sa Julie etter at hun hadde gjort seg ferdig med de tre disiplinene i Åndalsnes. Det var for øvrig en triatlon-interessert samboer som førte til at hun for ett års tid siden fattet interesse for denne idretten. I fjor høst meldte hun seg på svømmekurs. Det med tanke på å få forbedret svømmeferdighetene. Kleven har helt klart fått uttelling for at hun søkte «eksperthjelp» der.

Reiser til Smøla

Julie var både spent og forventningsfull da hun stupte ut i Romsdals-fjorden og tok fatt på det som var den første disiplinen i Trollveggen Triathlon. Den lokale debutanten fikk føle på kroppen at det var litt trangt i starten i havnebassenget i Åndalsnes. Det handlet om å gjøre det beste ut av situasjonen og det gjorde førstegangsdeltakeren. Kleven hadde sine to beste disipliner igjen da hun hadde gjort seg ferdig med svømmingen og var klar for sceneskifte.

Hun kom seg fort opp på sykkelen i folkehavet i Åndalsnes sentrum. Kleven har de siste månedene syklet en del opp mot Skallstuggu for å få bakketrening. Det var imidlertid en langt lengre og brattere bakke som ventet henne og de andre triatletene i Trollstigen. Julie tenkte minst mulig på det da hun tok fatt på de tøffe stigningene. Bratte motbakker ventet også da hun tok fatt på løpingen. Det var godt å komme til topps for en av helsevesenets representanter.

Julie Kleven har lyst til å få med seg en triatlon til før hun avslutter sesongen. Det ligger an til at hun stiller i Smøla Triatlon i august. Trondheim Triatlon litt senere går nok uten henne. Der er svømmedistansen 2,5 kilometer og det synes hun er i lengste laget akkurat nå. På sikt er det imidlertid en fullt overkommelig distanse for den godt trente triatleten.