I torsdagens papirutgave av Innherred kunne du lese om sportssjefen i Team Arses, Anders Bangstad. Nå har lokalavisa også lyktes i å komme i kontakt med Amund Solli, lagets eneste syklist. Utøveren mener at sportssjefen gjør en god jobb på sosiale medier, men at han kanskje kunne stilt opp på flere sykkelritt.

– Sportssjef Bangstad har nok potensial til å møte opp personlig på flere ritt, så der fortjener han litt tyn. Han tar mer på seg rollen i sosiale medier, og der er han virkelig en ener, uttalte Solli om sportssjefen i laget.

Videre forteller han at han heller ikke er all verden til å støtte opp lagkameraten på golfbanen, og at han måtte takke nei da muligheten bød seg.

– Jeg fikk tilbud om å være med Anders som caddy på en sommerturnering, men da var jeg opptatt med å sykle.

Fersk syklist

Selv om Solli har en sterk merittliste å vise til bak sykkelstyret, er det ikke lenge siden han begynte å sykle for fullt.

– Jeg kjøpte en terrengsykkel mens jeg studerte i Oslo. Da bodde jeg med Håvard Garberg og ble frasyklet på alle treningsturene i et helt år.

Debut

Etter å ha trent med Garberg i ett år, debuterte Solli i Tour de Tomtvatnet i 2012.

– Treningskompisen min lurte meg til å melde meg på i en klasse som het "open". Det viste seg at det var de som skulle starte fremst og sykle raskest. Jeg innså ikke det før jeg sto på startstreken og var den eneste som ikke hadde barbert beina. I tillegg kjørte jeg på med gul sykkeljakke og skjerm på hjelmen, og egentlig alt man ikke skal stille med dersom man skal sykle fort.

Selv om Solli var ganske fersk i gamet på den tiden, bet han godt fra seg.

– Håvard hadde som sagt knust meg på samtlige treninger i ett år, men da vi kom til Markabygda passerte jeg han faktisk. Han åpnet nok litt hardt, og jeg fikk akkurat heng på en gruppe foran meg. Jeg han som et slips på gruppen helt til vi tok igjen Håvard, og fra der og inn kjørte jeg på ren adrenalin. Det endte faktisk med at jeg kom først i gruppen, og det er fortsatt et av høydepunktene mine fra sykkelsetet. Det var bare å holde kjeft og trø i ekte Trønderekspress-ånd, smilte Solli.

Trappet opp treningen

I år har den utdannede læreren virkelig trappet opp treningen, og det har gitt resultater. Denne sesongen har Solli vunnet Tour de Tomtvatnet, Styrkeprøven og blitt nummer sju under Jotunheimen Rundt.

Forrige uke deltok han i eliteklassen i PostNord U6 Cycle Tour, som er et seksdagers ritt sør i Sverige. Der syklet han for Sandefjord Sykleklubb, og gjorde sine saker bra.

– Tidligere har jeg bare vært med på turritt, så det var noe helt annet. Der man i turritt kan sprenge feltet dersom de beste kjører full fart, holder alle i feltet så høyt nivå at de holder følge i fem-seks mil uansett i slike konkurranseklasser.

Den største forskjellen i tillegg til ferdighetsnivået var ifølge Solli viktigheten av plassering i feltet.

– De to tre første dagene av rittet følte jeg at jeg drev med noe helt annet. Jeg merket viktigheten av å sitte riktig plassert inn i bakker og i partier der vegen ble smal. Slike ting er ikke så viktig i turritt.

Hjelperytter

Solli var med laget sitt som hjelperytter, og bidro til at lagkapteinen Marius Blålid til slutt endte på en meget respektabel sjuendeplass.

– Noen av rytterne som var med er selvfølgelig noen hakk bedre enn de andre. Det gjaldt blant andre vår lagkaptein, som til tider måtte klare seg litt alene. Han som vant rittet heter Erlend Blikra, og det sies at han slår Alexander Kristoff på trening av og til, så han er det bra fart på, presiserte Solli, som til vanlig sykler for Skogn.

Kristoff har ikke gjort det helt store under årets Tour de France enda, og står uten pallplass så langt.

– Dersom Blikra skal bli ordentlig god må han kanskje begynne å slå Kristoff snart ja, avsluttet Solli med et smil om munnen.

Solli vant Tour de Tomtvatnet så sent som i juni. (Foto: Tore H. Kristoffersen) Foto: Tore H. Kristoffersen