Det blir knakende god stemning og gode prestasjoner når Verdal Skotthyllklubb inviterer til kretsmesterskap i maraton skotthyll på Verdal lørdag.

Blitt en årlig tradisjon

Idretten som er som en trøndersk nasjonalidrett å regne har tiltrukket seg deltakere fra både fjern og nær. Formann i klubben, Kjell Vestrum, legger ikke skjul på at maratonøvelsen vil bli en skikkelig prøvelse for de påmeldte utøverne.

– Dette er noe annet enn en vanlig skotthyllrunde. Her kastes det førtifem kast fra hver side, totalt nitti kast. I sola som er meldt på lørdag vil det nok bli noen harde timer for deltakerne, mener Vestrum.

Han legger til at arrangementet har blitt til en årlig tradisjon hvor de i samarbeid med Stjørdal Skotthyllklubb sørger for at de aktive skotthyllkasterne får måle seg mot hverandre.

– Jeg tror faktisk vi har arrangert KM Maraton i 15-18 år nå. Stort sett var det på Verdal de første årene, før Stjørdal og også Frosta meldte interesse for å arrangere, forteller Vestrum.

Laber påmelding fra lokale

Selv om skotthyll historisk sett har vært en veldig populær aktivitet vises det dessverre ikke på påmeldingslistene til arrangementet i helga.

– For øyeblikket er vi nå 31 påmeldte. Det hadde vel egentlig vært ideelt med partall for å få det til å gå opp med banene, sier Vestrum.

Kjell Vestrum, Emil Hammer og Alf Høyem fra arrangørklubben stiller seg undrende til den lokale påmeldingen.

– Det kunne godt ha vært flere deltakere. Det er også veldig rart at ingen fra Levanger deltar, i tillegg til flere fra Verdal som heller ikke deltar, forteller de.

Likevel er det allerede tre personer over 80 år som har meldt seg på det store mesterskapet, noe som er meget gledelig for arrangørene.

– Det kreves jo egentlig ikke noe utstyr eller noen topp fysisk form for å drive med skotthyll og vi tilrettelegger slik at personer i alle aldere kan delta, sier Høyem.

Spennende spill

Maratonutgaven av skotthyll spilles over 90 kast totalt, hvor poengsummene legges sammen til slutt. Det kastes en jernskive mot tre oppstilte «munker» som har hver sin poengverdi på henholdsvis ti, tjue og tretti poeng.

Maksimal poengsum er 60 poeng på ett kast, selv om de lokale arrangørene presiseres at det er 50 poeng som gjelder.

– Det er 50 poeng deltakerne går for. 60 poeng bruker vi egentlig å kalle mislykket kast, humrer de tre skotthyllkarene.

Rekrutteringsproblem

På tross av at skotthyll har vært en svært populær aktivitet helt siden oppstarten av Verdal Skotthyllklubb i 1937 er det ikke like mange aktive nå som det var da.

– Det er vel rundt femten aktive medlemmer i klubben per dags dato. Det hadde vært fint å kunne fått med flere. Folk i alle aldre er hjertelig velkomne til å spille skotthyll hos oss, eller komme å se på i helga, forteller Vestrum.

Treningstidene til klubben er mandag og torsdag klokken 18 og lørdag klokken 12.

I helga går første kast i maratonkonkurransen i skotthyll klokken 12, og siste premieutdeling er ferdig omtrent ved 16-tiden.