Innherred Judo og BJJ har denne uken arrangert sommerskole med 55 påmeldte i alderen 6 til 13 år. Formålet med skolen har vært å integrere flest mulig barn, og å gjøre idretten tilgjengelig for alle.

– Dette er en del av et integreringsprosjekt, hvor vi blant annet har alliert oss med flyktningstjenesten i kommunen for å forsøke å integrere barn. Det som er fint med judo er at alle sammen møter i samme klær, fortalte en av arrangørene, Håvard Johansen.

Arrangørene har lagt stor vekt på at sommerskolen skal være tilgjengelig for alle, og har fått støtte for å gjennomføre prosjektet.

– Vi har fått en del støtte for å gjennomføre dette prosjektet, og det er med like i underkant av 20 barn med utenlandsk bakgrunn på denne sommerskolen, uttalte en annen av arrangørene, Alf Birger Rostad.

Arrangøren forteller at prosjektet ikke hadde vært gjennomførbart uten den brede støtten.

– Grunnen til at vi får til å kjøre dette prosjektet slik som vi gjør, er på grunn av pengestøtten vi har fått fra flyktninge- og innvandringstjenesten, utdanningsdirektoratet og minnefond. De norske barna betaler 200 kroner, og de får tilbake verdier som er verdt mye mer enn det. Vår intensjon er at idrett skal gjøres tilgjengelig og økonomisk, sa Rostad.

Syrisk lunsj

Selv om sommerskolen er et arrangement for barn mellom 6 og 13 år, er det ikke bare barna som får nyte godt av judoklubbens flotte tiltak.

– I tillegg til at vi forsøker å integrere flest mulig unger, er foreldrene til flere av barna med og bidrar. Blant annet hadde vi syrisk lunsj på Staup en av dagene. Det var kjempegodt, konstaterte Johansen sammen med sin kollega Alf Birger Rostad.

Sistnevnte er et ikon innen judosporten, og skal til Sandnes for å dømme NM i judo neste uke.

– På tirsdag reiser jeg til Sandnes, før jeg skal dømme norgesmesterskapet på onsdag og torsdag. Det blir en plass mellom mitt 60. og 70. norgesmesterskap som dommer, fortalte Rostad.

Allsidig program

BJJ står for brasiliansk jiu-jitsu, men det er ikke bare judo og jiu-jitsu som står på programmet når sommerskolen arrangeres.

– Det er to økter med judo hver dag. I mellomtiden er det forskjellige aktiviteter. En dag kjørte vi buss til Øynaparken for å spille putball, mens vi i dag skal til stadionparken mellom øktene. I morgen blir det bowling, fortalte Johansen til Innherred torsdag.

Arrangørene av sommerskolen er rutinerte karer, og det er ikke første gang de arrangerer noe slikt.

– Vi i Levanger judoklubb har hatt ansvaret for sommerskolen i fire eller fem år nå, og vi begynner jo å kjenne ungene godt, fortalte Rostad.

Rundt omkring på Levanger Videregående florerer det av unger i hvit judouniform, men med ulike farger på beltene.

– Her på sommerskolen er det barn som her helt ferske med judo, og barn som har holdt på en stund. Omtrent halvparten har drevet med judo tidligere, fortalte Johansen.

Variasjonen på beltefargene gjør naturligvis at nivået på barna også er forskjellig. Det er dog ikke et problem, skal vi tro arrangørene.

– Det viktigste er at alle ungene holder på sammen. Barna ser ikke så nøye på dette med beltefarger selv, det viktigste for dem er at de er en del av en stor gruppe. Det er tross alt 55 forskjellige barn her, konstaterte arrangørene ovenfor Innherred.

Langsiktig prosjekt

Rostad og Johansen forteller videre at barna får med seg sin helt egen judodrakt hjem etter sommerskolen.

– Det er grupper i dette samfunnet som ikke kan drive med idrett på grunn av økonomi, og det prøver vi å gjøre noe med. Her får alle en helt ny judodrakt med navn til odel og eie, og da har de egentlig alt de trenger for å drive med judo, fortalte Rostad til lokalavisa.

Med splitter ny judodrakt er ikke integreringsprosjektet en kortsiktig tanke.

– Vi avslutter ikke dette integreringsprosjektet etter sommerskolen. Vi kommer til å kjøre på med flere samlinger utover høsten og neste vår. Dette er rett og slett starten på et større prosjekt der vi ønsker å inkludere mange av dem med innvandrerbakgrunn i klubben vår, men også barn av foreldre som har dårlig økonomi, uttalte Johansen.

– Dersom ungen ønsker å være med på noe, synes vi de skal få lov til det. Dersom den ønskede aktiviteten er utenfor familieøkonomien må vi trå til. Hvis vi skal kunne inkludere flere folk i idretten, må prisen på inngangsbilletten senkes. Det har vi jobbet mye med, tilføyde Rostad.

Avslutningsvis forteller Rostad om et av kravene sommerskolen stiller til sine deltakere.

– Når man ser på ulike kampformer kan det se ut som folk er villige til å drepe hverandre, men det skal være omsorg i kampidrett. Når du trener med folk må du ikke skade de du trener med, for du skal jo trene med vedkommende neste trening også. Ungene må vise omsorg, og prøve å finne ut hva som har skjedd med den personen som feller tårer. Det er et av kravene våre, avsluttet Rostad.