Skarstein ble suveren verdensmester

Satte også ny verdensrekord.

Birgit Skarstein klarte knapt å juble etter innkomst. Selv om hun var suveren, ga hun alt for å sette verdensrekord.  Foto: Skjermdump fra stream

Sport

Ingen var i nærheten av å kunne matche Birgit Skarstein i VM-finalen i pararoing over 2000 meter i Plovdiv søndag formiddag.

Levanger-kvinnen ledet hele vegen, og fikk raskt en stor ledelse.

Ekstraordinært

Etter hvert handlet det mer om å sette ny verdensbeste

– En av de mest fantastiske prestasjonene vi har sett, skrøt de engelsktalende kommentatorene på streamen, som mente Birgit Skarsteins roing var «extraordinary».

Israelske Moran Samuel ble til slutt hele 48 sekunder bak på andreplass.

Birgit Skarstein rodde raskere enn noen gang. Tiden 10.13,63 er mer enn ti sekunder bedre enn verdensbestetiden hennes fra Linz tidligere i år.

– Utrolig, utrolig artig. Vi hadde en plan om å gå ut offensivt fra start og riste av oss folk etter hvert. På 1000 meter skulle jeg rykke, og det gikk akkurat sånn vi hadde tenkt. Jeg visste også at forholdene lå til rette for rekord, sa Skarstein til NTB etter seieren.

Langsiktig plan

Et nytt VM-gull i roing smakte naturlig nok fortreffelig.

– Det betyr mye. Det er en bekreftelse på at vi har gjort mye riktig og at vi er der vi skal være frem mot Tokyo 2020. Verdensmester er man samtidig bare én dag. I morgen fortsetter jobbingen, sa hun.

At Skarstein skulle vinne med nesten 50 sekunder hadde ikke norske gullfavoritten sett for seg i sine villeste fantasier. Ei heller at hun skulle sette verdensrekord med 11 sekunder.

– Aldri verden! Da jeg kom over mål, så jeg at fartsklokka i båten viste 10.19, og den viser alltid mer (enn det som er tiden). Da skjønte jeg ingenting. Jeg trodde noe var feil med klokka, smilte verdensmesteren.

Familien på plass

På tribunen i Plovdiv søndag hadde hun både den nærmeste familien og gode venner.

– Da nasjonalsangen ble sunget, hørtes det ut som et kor, smilte Skarstein.

Med gullet fortsatte nordtrønderen sin voldsomme dominans. Tidligere denne sesongen har ingen vært i nærheten av å true henne i verdenscupen.

Men 29-åringen er ikke bare opptatt av seg selv. Lagkamerat Kjetil Borch tok gull i singlesculler.

– Det var ekstra artig at det ble VM-gull til Kjetil på samme dag. Det var en enorm prestasjon av ham, og det er tusen ganger morsommere å vinne sammen, sa Skarstein.

VM-gullet var hennes tredje i karrieren. De to foregående kom i 2017 og 2014. Hun har også et sølv og en bronse fra henholdsvis 2013 og 2015.

Birgit Skarstein på medaljeseremonien hvor hun fikk gull og en liten kosebamse.  Foto: Skjermdump fra stream