Oddvar Brå og Thor Gotaas på tur til Levanger

Ikke for å brekke staver, men for å snakke skihistorie.

Thor Gotaas er på tur til Levanger, denne gang sammen med Oddvar Brå og Eldar Rønning.  Foto: Erlend Aune (arkivfoto)

Sport

Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?

Året var 1982. 25. februar. Oddvar Brå gikk ankeretappen for Norge under stafetten i ski-VM i Oslo. Dramaet toppet seg da Sovjetunionens Aleksandr Zavjalov kom like i ryggen på ham opp den siste bakken. Staven til Oddvar knakk, hvorpå det norske publikum, kommentatorer og TV-publikum nærmest gikk av hengslene. Til unnsetning for vår norske ankermann kom en kar med aner fra Ytterøy. Terje Bogen hadde vel neppe løpt fortere verken før eller siden da han ga Oddvar Brå en ny stav, og vi med hjertet i halsen fortsatt kunne konstatere at det var liv i den norsk-russiske duellen helt inn til målseglet. Norge og Sovjetunionen delte til slutt gullet.

En verdensmester, en historisk birkebeiner og et orakel

Det blir det god stemning av. Med skihistorie som tema fikk publikum seg både lærdom og mang en god latter.


Neppe noen annen begivenhet i langrennshistorien har bitt seg så godt fast i nordmenns bevissthet.

Temaet er langt fra det eneste, men blir nok helt sikkert berørt da hovedpersonen selv, i lag med folkloristen, kåsøren og forfatteren Thor Gotaas kommer til Levanger torsdag 29. november. Med på skipraten har de også vår lokale Eldar Rønning som på sin side er den skiløperen fra Levanger kommune som har vunnet flest verdenscupseire og VM-gull i langrenn.

Eldar Rønning som intervjuer da Petter Northug imiterte Oddvar Brå under et showprint-arrangement ved Magneten i 2010.  Foto: Roger M. Svendsen (arkiv)

Thor Gotaas har gitt ut en rekke bøker om norsk skihistorie. Nå er han aktuell med «Oddvar Brå - et skiløperliv»

«Mange kan ha noe å lære av det Oddvar Brå forteller gjennom penna til Thor Gotaas. (...) Det er og ei bok som forteller leseren at livet ikke er bare langrenn. Vi får høre om en familie som har sine tabuer og sine stengte dører; det hjelper ikke at du tilhører verdenseliten i din idrett» skriver Sigmund Hov Moen på nettstedet Langrenn.com i sin anmeldelse av boka.

Under bokturneen vil det handle om livet som skiløper, både før og nå.

Arrangementet foregår i regi av Levanger bibliotek og Skogn idrettslag, og finner sted på Levanger ungdomsskole.