Ble beste norske i høyden i Frankrike

Tobias Alstad fra Frol IL Orientering deltok i helgen i Junior European Cup i orientering, hvor han gjorde det svært bra.   Foto: Privat

Sport

Onsdag reiste Tobias Alstad til Frankrike for å slutte seg til resten av landslaget som skal løpe Junior European Cup (JEC) denne helga. JEC går sør-øst i Frankrike, med base i Ardeche, en gammel by med trange gater.

Bare sekunder som skilte

Tobias og resten av juniorene fikk et par sprint-treningsøkter på torsdag. Han kunne da rapportere om fullstendig forskjellig sprint fra det han var med på i Verdal sist helg.

- Vi har trent i noen gamle byer, med trange smug og gater på kryss og tvers, og delvis i flere plan. Så dette var skikkelig uvant for oss som er vant til enklere sprintbyer, forklarte Tobias til Frol IL Orientering som har skrevet flere saker om JEC på sin hjemmeside.

JEC startet på fredag, og fredagens sprint gikk delvis i en park.

– Bare mot slutten var vi inne i bebyggelse. Derfor ble det en skikkelig fartsfylt sprint. Jeg ser av strekktidene at jeg var 1 minutt bak teten på andreposten. Vi kom inn i en labyrint med gjerder, og der tolket jeg kartet feil. Bortsett fra dette gikk resten av løypa veldig bra. Jeg er godt fornøyd med løpet, sier Tobias Alstad, som ble nummer 18 av de 80 løperne i 17-18årsklassen.

Ifølge Fritjof Sanstad i Frol IL var det uhyre jevnt på resultatlista. Det var bare 59 sekunder som skilte fra seieren og ned til Tobias sin plassering. Det viser at han hadde gullfart fra post to og til mål.

Tobias imponerte

Lørdag var det klart for langdistanse i JEC. Da forflyttet løperne seg opp i fjellene til rundt 1500 moh. Tobias var tent på å vise at han behersker de lange løpene minst like godt som sprinten. Terrenget ble nok en liten overraskelse på flere. Unggutten har knapt nok løpt i noe lignende tidligere, men viste til fulle at han behersker det meste.

I kamp med 80 løpere imponerte Tobias med å bli beste norske på niendeplass. De franske løperne var tydelig godt forberedt i denne terrengtypen, og fikk hele fire løpere inn blant de åtte beste.

- Jeg løp ikke helt lurt til den første posten, sa Tobias etter innkomsten på den 8 km lange løypa.

- Jeg fant ikke det beste veivalget dit, og jeg tok heller ikke noen god retning ut av den tredje posten da vi skulle ha et skikkelig langstrekk. Jeg mistet nok to minutter på disse feilene. Men etter det har det gått rimelig fort. Jeg kunne sikkert løpt lurere på noen av de andre strekkene og spart tid. Men det var veldig uvant og vanskelig å se de beste veivalgene i farta. Det skal bli artig å se veivalgene til de beste, og sammenligne strekktider.

- Hva sier du til at du ble beste norske i yngste juniorklasse.

- Det er jo selvfølgelig veldig artig. Så nå får jeg første etappe på stafetten på søndag, sa Tobias etter løpet på lørdag.

I søndagens stafett stilte Norge med fire lag i både dame- og herrestafetten. De norske løperne i den eldste juniorklassen for herrer får stille på Norge 1 og 2. Tobias løp dermed på Norge 3.

Det var 455 meter stigning i Tobias sin løype på søndag. Vel å merke etter det beste veivalget.

- Jeg var dødssliten på slutten av løypa, forteller Tobias.

- Det var flere løpere som lå an til å slå meg midtveis i dag. Men de må ha bommet eller gått på en smell flere av dem. For de kom bak meg en etter en, sier han.

Dro feltet

Under søndagens stafett løp han en førsteetappe det sto respekt av.

– Dette var skikkelig artig. Jeg gikk opp i teten og dro hele feltet etter 7-8 minutters løping. De andre stolte tydeligvis på meg, for da jeg etter en stund dro på meg en ettminuttersbom på en post kom alle etter meg. Bortsett fra dette gikk det veldig bra, og artig å komme inn nært teten etter etappen.

Tobias viste ingen respekt for de to norske lagene med 19- og 20-åringer. Han klinket til når sjansen bød seg, og kom før sine eldre konkurrenter i mål. Med syvendeplass på etappen og to gode løp fredag og lørdag, er han strålende fornøyd med oppholdet i Frankrike. Løpene viser at han holder farten til de beste juniorene i Europa. Og med litt mer erfaring fra ulike terrengtyper kommer også sikkerheten i o-teknikken.

NB: Saken er opprinnelig skrevet av Fritjof Sanstad i Frol IL Orientering.