Karoline har fått mental trening for å bli råere i hoppbakken

Jonas Viken i svev fra Vikersund siste vinter 

Karoline Røstad har hatt kneskade, men mener hun nå har fått tilbake råskapen for å utvikle seg videre som hopper. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix 

Sport

Lørdag og søndag blir det NM Normalbakke i Midtstuen i Oslo. Her deltar verdalingen Jonas Viken (22) og levangsbyggen Karoline Røstad (24). Begge er med i klubben Trønderhopp.

NM vil gå i isspor, mens man lander på plast i Midstubakken hvor Norges 100 beste hoppere skal kjempe om medaljer.

Korsbåndet delvis av

For vel fire år siden ble Røstad, som hopper for Skogn IL, utsatt for en kneskade. Nå hopper hun med et korsbånd som fortsatt er delvis avrevet.

-Jeg har brukt sommeren til å trene mye styrketrening og er så godt rustet som jeg kan bli, sier Røstad.

Hun beskriver forrige sesong som trøblete på grunn av mye reising, hopping og lite hvile. Hun har større tro på den kommende hoppsesongen.

-Jeg har allerede hatt bra effekt av treningen i sommer, sier Røstad.

Mer råskap

Den siste måneden har Røstad fått mye mentaltrening fra Frode Moen.

-Han har vært en god støtte og det har betydd mye for meg. Det er sannsynligvis denne treningen som vil ta meg til det nivået jeg vil være på. Jeg vil være blant de beste i verden, sier skihopperen, som har fått hjelp til å bli mer uredd.

-Det har vært mer råskap i all type trening i hverdagen. Jeg merker at det er dette som kan ta meg til videre til neste nivå for å hevde meg blant de beste i verden. Det handler om å være uredd, om å våge det du ikke våger, sier Røstad, og forteller at det har vært en prosess å stole på knærne og at de tåler hoppbakken.

-Det er en mental barriere jeg må bryte ut av og det er noe jeg ennå jobber med. Det er mye av denne råskapen jeg nå har valgt å søke hjelp til og den mentale treningen har gitt meg gode verktøy, sier Røstad.

Selv om hun har et mål om å bli blant de beste i verden, har hun til helga ikke satt noen mål om resultat.

-Målet mitt er å være rå i de tekniske utøvelsen. Jeg har veldig fokus på utvikling akkurat nå, sier Røstad, som likevel har noen hoppere hun i helga vil bruke som målestokk.

-Maren Lundby stiller jo, og hun er den beste kvinnelige hopperen i verden. En kjempefin målestokk, sier Røstad og nevner også Silje Opseth, Ingebjørg Saglien Bråten og Anna Odine Strøm.

Mål om finale

Jonas Viken, som hopper for Steinkjer skiklubb, forteller at han har et mål om å få med seg en finaleomgang i helgen.

-Det blir å bite fra meg mest mulig. Jeg skal prøve å få med meg finaleomgang og kanskje topp 20- plassering, sier Viken.

Han er spent på å se resultatene fra treningene i sommer.

Jonas Viken i svev fra Vikersund siste vinter 

-Jeg har trent bra i sommer. Når det ikke er hopping, går det mye i spensttrening, styrke, balanse og koordinasjon, sier Viken som har trent nesten hver dag.

Mens han har et mål om topp 20 i helgen, har han også satt seg noen mål for vinteren.

-Det blir å ta internasjonale poeng. Fortsette å gjøre en jobb for å komme seg ut internasjonalt videre, sier Jonas Viken.