Sønnen kunne også havnet i Forest, det vekker minner hos pappa

Jon Olav Hjelde kan mimre tilbake til morsomme dager som fotballproff, og har en sønn som håper å nå frem i et vesentlig mer profesjonelt proffliv enn i starten av farens karriere.  Foto: Johannes Strand

Sport

Jon Olav Hjelde er intervjuet av nettstedet Britiskfotball.com denne uka. Den tidligere RBK- og Nottingham Forest-spilleren har en lovende fotballsønn ved navn Leo Fuhr Hjelde, som er 16 år gammel og i fjor sommer dro til skotske Celtic. Der har han vært den yngste spilleren på klubbens U23-lag denne sesongen.

– Jeg er ikke i tvil om at Celtic var det beste valget for Leo. Han har fått trene godt i en gruppe med veldig bra treningskultur, og tatt store steg både fysisk og fotballmessig, sier Jon Olav Hjelde til Britiskfotball.com.

Men faktisk kunne Leo Fuhr Hjelde ha havnet i klubben som ga Jon Olav Hjelde et navn i England: Nottingham Forest.

– De kom på banen litt for sent. Valget var allerede tatt. Men Celtic har vist seg å være et riktig valg.

16-åringen har to år igjen av kontrakten med Celtic, og ambisjonen er å få bli med A-laget på oppkjøringen og få sin A-lagsdebut i løpet av kommende sesong. For tiden er Leo hjemme hos mamma Vivi og pappa Jon Olav i Trondheim, på grunn av koronasituasjonen.

Skryter av superspiss

Jon Olav Hjelde ble Forest-spiller et halvt år etter RBKs mirakel på San Siro i Milano i desember 1996. Den første sesongen var en eneste stor opptur, med opprykk til Premier League.

– Pierre van Hooijdonk er den beste spilleren jeg har spilt med. En ekstrem målscorer med en vill skuddfot, og et godt oppspillspunkt. Han var også en fin person, som jeg kom godt overens med.

Han utgjorde halvparten av Forests dødelige spisspar i opprykkssesongen, Kevin Campbell den andre. De scoret over 50 mål til sammen.

Da Campbell sesongen etter ble solgt til Tyrkia, gikk van Hooijdonk ut i streik. Det endte med at klubben rykket rett ned igjen. For Jon Olav Hjelde ble sesongen preget av skader.

– Selv om det ble en tung sesong, er jeg glad for å ha fått muligheten til å spille i Premier League. Det er en opplevelse jeg ikke ville vært foruten.

– Dra på fest, sa manageren

Minnene fra tiden i Forest er mange, om tull og tøys og festing. Det siste var managerens beste råd da Hjelde mistrivdes litt i starten.

– Gå på fest med gutta, da vel, sa Dave Bassett da Hjelde spurte sjefen om råd.

Det skjedde imidlertid store endringer i profesjonaliteten i både klubbene og blant spillerne fra slutten av 90-tallet til midten av 2000-tallet da Hjeldes karriere gikk mot slutten.

Vukubyggen, som er det gamle nordfylkets eneste Premier League-spiller til nå, tror Nottingham Forest aldri kommer til å vinne i Europa igjen (de vant to ganger på slutten av 1970-tallet), men håper klubben kan komme tilbake på det øverste nivået i England.

– Men da må de være tålmodige, med en trener og ei spillergruppe som får jobbe sammen over tid.

Likheter mellom Forest og RBK

Hjelde drar visse paralleller mellom det som skjedde da legenden Brian Clough ga seg som manager på starten av 90-tallet og det som skjedde i Rosenborg da Nils Arne Eggens tid som trener var over.

– Jeg fikk oppleve Clough, om enn i en noe tilbaketrukket rolle, men at han betød enormt er utvilsomt. Begge var gode menneskekjennere.

Clough gikk bort i 2004, da Hjelde fortsatt var i Nottingham, etter en kort visitt i Sør-Korea. Proffkarrieren ble avsluttet i Mansfield på lavere nivå.

Om Leo Fuhr Hjelde får en like fin fotballkarriere gjenstår å se. Men utgangspunktet er i hvert fall ganske bra. Og Nottingham Forest, de lå på femteplass i Championship da sesongen ble avbrutt i mars, ti poeng bak ledende Leeds og fem poeng på rett side av streken for å spille kvalifisering om opprykk til Premier League. Så det kan skje. Det kan skje.