HELGÅDAL: – Det hadde ikke vært noe lag i bygdene uten disse to. De er hovedårsakene til at vi i det hele tatt har seniorlag.

Det sier Markabygda-spiller Johan Sjøbakk Lund, og viser til ildsjelene i hvert av de to lagene. Han snakker om Helgådals Vegard Ottermo og Markabygdas Mats Winnberg.

– De er pionerer på grasrotnivå, legger Lund til mens duoen ydmykt tar imot rosen.

Adresseavisen skal dette året vise utvalgte kamper i breddefotballen. Den første av disse er Helgådal- Markabygda i 6. divisjon. Sendestart er fredag 19. mai klokken 19.40. Kampen vil være tilgjengelig for avisens abonnenter. (NB: kampen vil ikke bli sendt på innherred.no)

Johan Sjøbakk Lund roser Mats Winnberg og Vegard Ottermo for jobben de har gjort. Foto: Aksel Murvold

Helgådal ligger en halvtimes kjøring øst for Verdal sentrum. På toppen av en ås ved vegen ligger Elneshøgda stadion med sin vakre utsikt i bakgrunnen.

– Ingen hadde trua

I begge leire mobiliseres det til fredagens kamp i 6. divisjon. Som Lund forklarer, er det ingen selvfølge at bygdene i det hele tatt har et fotballag.

Helgådals lag lå dødt i 15 år, men gjorde comeback i fjorårets sesong etter å ha vært uten lag siden 2006.

Markabygdas lag var tilbake i divisjonssystemet i 2016. Winnberg fikk kjenne på skepsis da han prøvde å samle sammen et lag.

– Da jeg skulle starte opp med laget fikk jeg bare høre det samme av alle: «Lykke til med det. Hvor mange er det som spiller fotball i Markabygda, tre-fire stykker kanskje?». Ingen hadde trua på prosjektet, men vi klarte å få til et lag, sier Winnberg – som er både spiller og pådriver.

Vegard Ottermo, Johan Sjøbakk Lund og Mats Winnberg på Elneshøgda en drøy uke før lokaloppgjøret.  Foto: Aksel Murvold

– Betyr veldig mye

Vegard Ottermo er vokst opp med dugnadsånden langt framme i pannebrasken. Fra ung alder har han hjulpet til i idrettslaget.

– Om det var fotball eller ski var ikke så nøye, men om du ikke deltok selv skulle du i hvert fall hjelpe til, forklarer Ottermo.

Han var den siste som debuterte på Helgådal før laget ble lagt ned i 2006. I dag har han, som han selv sier, «alle roller utenom medieansvarlig».

– At vi har et lag som spiller hjemmekampene sine her på Elneshøgda betyr veldig mye for meg.

Vegard Ottermo er helgådaling tvers gjennom. Foto: Aksel Murvold

– Rekker finger og gir faen

Ottermo forklarer videre at Helgådal og Markabygda er to bygder med mye til felles.

– Det er mange likheter. Blant annet har begge fått skolene nedlagt, men har etterpå fått opp egne montessoriskoler. Helst vil politikerne at vi skal flytte alt ned til Øra, men så rekker vi finger til dem og gir faen. Da får vi det til gang på gang, sier en stolt Ottermo.

Med likhetene kommer også en viss kjærlighet for det andre laget.

– Det er litt sånn at vi håper at Helgådal tar poeng i de andre seriekampene, fordi det er en gjensidig respekt der. Men når vi først møtes er det ekstra viktig å vinne kampen, mener Winnberg.

Vegard Ottermo og Mats Winnberg inspiserte gressbanen en drøy uke før kamp. – Ganske bra, men litt humpete, var konklusjonen. Foto: Aksel Murvold

Ottermo sier seg enig med fredagens motstander.

– På et vis er vi brødre, men når vi møtes skal vi terge hverandre. Og da skal vi vinne denne kampen, slår han fast.

På Elneshøgda blir det livemusikk fra Bård Bratli før kamp, bluss og sannsynligvis bra med folk rundt banen.

– Jeg har hatt et motto siden jeg startet med dette. Ingen skal føle at de er på en 6. divisjonskamp når de kommer hit. Du skal føle at du er på noe annet. Hvor mange andre plasser i Trøndelag får du en liveartist som synger klubbsangen? spør Ottermo.

NB: Innherred samarbeider med Adresseavisen om stoffutveksling. Breddefotbaill-satsingen til Adresseavisen er ikke en del av denne avtalen. De som vil se kampen og høre RBK-trener Kjetil Rekdals kommentarer må derfor gå på adressa.no. Lokalavisa Innherred vil dekke kampen med tekst og bilder.