Jeg vet ikke hva Edgar Stakset tenker i dag. 80-åringen spilte hele sin karriere for sitt kjære Steinkjer (SI & FK). Han var en betongbauta i forsvaret, og fikk også 26 landskamper. I 1965 ble han til og med kåret til årets spiller av VG.

Dit er det langt for dagens spillere på bestelaget til Steinkjer Fotballklubb. Nå klarte de riktignok med god margin å unngå et pinlig nedrykk til nivå fem, men uansett så vil det skrives historie på Guldbergaunet neste år. Da skal nemlig fylkets tidligere fotballstolthet spille seriekamp mot Levanger Fotballklubb sitt andrelag.

La gå at det nok ikke var alle som jublet da LFK spilte sin to første hjemmekamper i OBOS-ligaen på deres ærverdige hjemmebane, men at klubbens bestelag nå må være vertskap for rivalens andrelag, svir nok lagt inn i hjerterøttene til flere enn Edgar Stakset.

Jeg husker jo selv på slutten av 1970-tallet hvor vi tok turen for å se Steinkjer-heltene kjempe om cupfinale plass. At rundt 12000 var innom portene var jo kanskje mer imponerende. Fallet har vært stort for den gamle storhet. En ny – og sikkert trist – milepæl skrives neste år.

Verdal blir også nødt til å ønske LFK 2 velkommen til seriekamp. Det har skjedd før, men jeg tror ikke de mest innbitte verdalingene setter pris på at historien gjentar seg, men det er lite de får gjort med dette nå.

En annen sak er at jeg tror både gultrøyene og de blåhvite skal få mer enn nok og hanskes med, mot en blanding av unge jyplinger og veteraner med hår på brystet.

Denne sesongen har vist at når laget har fått en fin miks av gammelt og ungt, så har de yngste på laget blomstret og tatt ansvar. Akkurat slik et rekruttlag skal fungere.

Veteranene har stilt opp uten å mukke – enten turen har gått til Rørvik eller Namsos, selv om det sikkert ikke var slik verken Per Verner Rønning, Ola Rygg eller Vegard Voll hadde helt sett det for seg før sesongen.

Der tror jeg Magnus Powell har vært en tydelig mann. Når man drar drakten over hodet skal man yte sitt beste – enten motstanderen heter Charlottenlund eller Bodø/Glimt.

Klubben innså tidsnok at man også burde sette fokus på sitt andrelag, og det tror jeg de gjorde rett i. 3. divisjon vil være en mye bedre arena for alle parter.

Juniorene får en tøffere kamphverdag, som bør gjøre veien kortere til innhopp på A-laget. De av seniorene som ikke får tilstrekkelig spilletid på bestelaget, kan få en kamphverdag som bør gjøre oppholdet i klubben mer tilfredsstillende enn bare og spille reservelagsfotball på nivå fem.

I så måte kan dette gjøre jobben til sportssjef Andreas Holmberg enklere. LFK kan ikke hente nye spillere fra øverste hylle. Derfor bør de lete etter unge og sultne spillere, som også kan få utviklingen gjennom å spille mot Verdal, Steinkjer og Byåsen.

Hva vil dette ha å si for fotballhegemoniet nord for Stjørdal?

Det er ikke godt å si. Selv om LFK liker å snakke i rosende ordelag som samarbeidet med både Verdal og Steinkjer, så er nok ikke hverdagen like rosenrød.

Det er nok ikke bare Edgar Stakset og Nils Petter Austad som gremmer seg over at Levanger har fått et så stort forsprang på sine egne klubber.

Men LFK kan ikke bare lene seg på at klubben nå har fått et andrelag på samme nivå som sine gamle rivaler. Det er mye som skal klaffe før det kommer en ny Horenus Taddese eller et stortalent fra Guldbergaunet.

Avstandene kan bli store i vårt avtroppende fylke. Mye og riktig trening skal kombineres med skolegang, bra kosthold og nok hvile. I tillegg tror jeg fortsatt at både Verdal og Steinkjer vil vegre seg for å slippe spillere til LFK «frivillig». I begge klubbene lever nok drømmen om opprykk fortsatt i beste velgående. Jeg nekter å tro at Nils Petter Austad er trener i Verdal bare for å konsolidere moderklubben på nivå fire.

Gjennom uavgjort mot Florø, så ser det ut som at A-laget avslutter sesongen om 14 dager når siste serierunde spilles.

LFK ser ut til å ende på en helt grei sjuende plass. Trener Powell hadde nok sett for seg kvalifiseringsspill, men jeg tror ikke LFK sin prestasjon vil svekke svensken sin posisjon når han nå skal finne seg en ny arbeidsgiver.

Klubben går spennende tider i møte. Daglig leder og markedsansvarlig, Hroar Stjernen, må finne ut om sponsorene fortsatt er villig til å spytte inn de nødvendige midlene som behøves for å fortsette på dette nivået.

Ny trener skal på plass, og det blir ingen enkel jobb. Jeg snakket med Trenerforeningens leder, Teddy Moen, og han mente at LFK ville fått tresifret antall søkere hvis de hadde lyst ut jobben. Det sier i grunnen litt – både om LFK sin posisjon etter hvert, men også om antallet trenere som er ledig på markedet både her og utenfor landets grenser.

Til sist skal en ny spillerstall settes sammen – helst i god tid før seriestart. Og utskiftinger blir det. Jeg håper imidlertid at LFK er tydelig på at de vil gi noen unge lokale talent sjansen. Det tror jeg klubben vil nyte godt av på sikt.

Hvor mange så for seg Horenus Taddeses voldsomme utvikling etter overgangen fra Verdal? Det finnes flere Taddese’er der ute – det er jeg sikker på – og de finnes helt sikkert nord for Langstein også – i det som nå skal hete Trøndelag fylke.