Det er mange skogninger som har kjennskap til den sagnomsuste testløypa over Håbrekket.

Løypa ble innført på Skogn barne- og ungdomsskole av daværende lærer og idrettetsfantast Steinar Gjemble. Det har i alle år vært hard kamp om å være innehaver av rekordtiden rundt løypa på totalt to kilometer. Nå har en ny ung herremann slått rekorden som har stått siden slutten av 90-tallet og vært i VM-mesteren Johan Kjølstads eie.

Et stort mål

Den nye rekordinnehaveren er den aktive ski- og bakkeløperen Johan Kjeldsen Dahlen. Han har nettopp gjort seg ferdig med de tre ungdomsskoleårene på Skogn barne- og ungdomsskole, og et like langt prosjekt om å slå sin navnebrors rekord fra testløypa.

- Dette har vært et stort mål for meg og flere i klassen min. Vi prøvde å ta rekorden for to uker siden også, men da var været og formen min ikke helt ideell for rekordtider. Jeg hadde likevel begynt å øyne håpet om rekord, og siste skoledag la vi på sprang og rekorden ble min, forteller den nybakte rekordholderen.

Den nye rekorden lyder på 7.06,59, mens rekorden til Johan Kjølstad sies å ha vært 7.12. Den nye rekorden er ikke småtteri, noe læreren hans, Guri Toldnes er enig i.

FIKK REKORDEN FRASTJÅLET Den tidligere VM-mesteren og rekordinnehaveren Johan Kjølstad hadde nok kanskje ikke forventet å miste rekorden sin. Foto: Arkivfoto/Levanger-Avisa

- Johan og flere gutter har pratet om denne rekorden i lang tid, så det var gøy at det endelig ble en ny rekord på siste skoledag, forteller Toldnes.

Hun legger til at Kjeldsen Dahlen er en aktiv gutt som er veldig interessert i trening, idrett og kroppsøving.

En annen som husker mye av historien bak testløypas rekorder og rekordholdere er Rune Skei. Han er imponert over prestasjonen til sin elev.

- Det er ei knalltøff løype med en skikkelig motbakke. Slår du rekorden til Johan Kjølstad er du veldig godt trent og i knallform, mener Skei.

Han legger til at fokuset i kroppsøvingen har endret seg mye i løpet av årenes løp, fra et mer konkurransepreget fokus til et større fokus på allsidighet, noe Skei mener gjør prestasjonen enda større.

VM-mesteren kom til kort

Steinar Gjemble var pådriver for å få i gang tidtaking og konkurranse rundt løypa, og mener at den nok kan ha bidratt i stor grad til at medaljer har blitt brakt hjem til Skogn.

- Jeg begynte med dette løpet på 80-tallet, og det har helt siden da vært en kamp om å slå rekorden. Vi snakker da om navn som Gjermund Rønning, Frode Jermstad, Bernhard Rønning, og til sist Eldar Rønning og Johan Kjølstad, forteller Gjemble.

STORE NAVN Steinar Gjemble husker godt den harde konkurransen om rekorden i testløypa. Foto: Arkivfoto/Erlend Aune

Han forteller videre at rekorden har stått siden 90-tallet, da en ung Johan Kjølstad løp fra Eldar Rønning som 9. klassing.

- Jeg mener å huske at hans rekord var på 7.12, noe som var veldig bra for en så ung gutt.

Han husker Kjølstad som en kjempeperson som alltid var godt forberedt både når det gjaldt idrett og skole.

- Han kunne gå lange skiturer hele helga, men likevel møte opp til første time igjen på mandag. Det han har prestert i ettertid er ekstremt bra, så det er flott å høre at rekorden er slått. Han var i knallform på den tiden ut ifra alderen, forteller Gjemble.

Resultatet av langvarig trening og målsettinger førte til at Kjølstad til slutt tok gull på lagsprinten under VM i Liberec i 2009.

Håper å inneha rekorden lenge

Steinar Gjemble husker godt den gangen Johan Kjølstad tok rekorden i sitt niende skoleår i -99.

- Han var rett og slett i en egen klasse når det gjaldt utholdenhet og egenskaper. Det er imponerende å høre at Johan Kjeldsen Dahlen nå har slått Kjølstad sin langvarige rekord, mener Gjemble.

Den nybakte rekordholderen nevner ikke noe om mål om verken verdenscupseiere eller VM-medaljer.

- Jeg har mål om å gjøre det godt i motbakkeløpene først og fremst, forteller Kjeldsen Dahlen bestemt.

Rekorden har han derimot større fremtidstanker om.

- Rekorden skal stå til mine egne barn blir i god nok form til å tukte den!, humrer Kjeldsen Dahlen.