Regjeringen, med statsminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Anette Trettebergstuen i spissen, offentliggjorde torsdag en engangsutbetaling på 125 millioner kroner som øremerkes idrettslag med barn i lavinntektsfamilier over hele landet.

Pengene skal utbetales i mai, og fordeles ut via idrettsrådet i kommunen.

Verdal har ifølge oversikten 247 barn i familier med vedvarende lavinntekt, og får 222.077 kroner i støtte.

Levanger står oppført med 370 barn i familier med vedvarende lavinntekt, og får ut fra fordelingsmodellen 343.825 kroner i støtte.

Betyr mye

Pengene gleder Tone Wanderås (Ap) og Frode Lund (Sp) fra Levanger.

– I Levanger har vi 370 barn som lever i familier med vedvarende lavinntekt. Mange av disse sliter med å betale treningsavgifter og være med på aktiviteter, skriver duoen i en pressemelding til Innherred.

Pengene vil bety mye for lokale idrettslag, klubber og ordninger i kommunen, tror de. I reglene for tildeling står det at pengene skal gå direkte til klubbens arbeid med å inkludere barn og ungdom som faller utenfor på grunn av sosial ulikhet og sosioøkonomiske årsaker. Håpet er å holde foreldrebetaling nede.

Duoen fremhever utstyrsbua og frikortet for idrett som to ordninger som forhåpentligvis kan nyte godt av pengene.

Lund håper fritidskortet kan utvides til flere med de friske midlene.

Wanderås spekulerer i om det ikke bør være mulig å utvide ordningen til å gjelde uorganiserte aktiviteter som heiskort i Torsbustaden og svømmebilletter i Trønderhallen. Det er som nevnt idrettsrådet som fordeler pengene, men Wanderås håper likevel kommunestyret får en sak fortest mulig på hvordan idretten best kan dra nytte av pengene.

Fritidsguide

Levanger kommune har også en egen fritidsguide som bistår med økonomisk og organisatorisk støtte til familier som vil være med på aktiviteter i Levanger.

– Alt i alt gjøres det veldig mye bra, men vi kan bli bedre. Vi får tilbakemeldinger på at det er tøft for mange å være med i idretten, og det skal vi ta på alvor, skriver duoen i pressemeldingen.

Inviterer til Festiviteten

Bedre tilgang på idrett er viktig for å bekjempe forskjeller og utenforskap, slår de fast. Nå lover de å ta tak for å gjøre enda mer lokalt.

– I kveld arrangeres et stort seminar i Festiviteten som setter temaet på dagsorden, skriver lokalpartilederne. Idrettssoneråd Innherred og Trøndelag idrettskrets skal delta og diskutere idrett og økonomi med kommunene på Innherred i kveld.

– Det er bra vi tar debatten, og det er ekstra gledelig at vi kan dra til Festiviteten i kveld med nyheten om ekstra penger til idretten i Levanger for å bekjempe utenforskap og økonomiske barrierer for deltakelse, avslutter Frode Lund og Tone Wanderås.