1-1 ble resultatet mot svenskene forrige torsdag. Rakel fra Verdal synes det var spennende å få prøve seg på det norske landslaget. Hun kom inn etter halvspilt andre omgang i Gävle.

Det var utrolig artig og stort. Og samtidig veldig utfordrende. Det var et høyt tempo og veldig mye nerver i sving. Men jeg synes det gikk greit, og det var svært artig å få kjenne på nivået. Noe som gjorde det enda mer spesielt, var at min far, mine to søstre og min svoger var der og så på kampen, forteller Rakel.

– Hvilke reaksjoner har du fått etter kampen i Sverige?

– Etter debuten har jeg fått en del gode tilbakemeldinger, men også en del tilbakemeldinger om hva jeg må jobbe med videre. Jeg har fortsatt fokus på min egen utvikling i Ørn. Jeg synes imidlertid det er artig med tilbakemeldinger som er gitt fra en ny trener med et nytt perspektiv.

Mye trening

Vi møter Rakel et par timer før kampstart utenfor brakka på Lade lørdag formiddag. Snart er det klart for spillermøte og siste finpuss før årets siste hjemmekamp mot Avaldsnes. Målsettingen er å bli blant de seks beste i serien, og da bør det helst bli poeng både mot laget fra Karmøy og borte mot Stabæk neste helg. I intervjuets stund er det kun ett poeng opp til 6. plassen på tabellen.

Spillermøte på brakka og pep-talk før årets siste hjemmekamp mot Avaldsnes. En kamp som forøvrig endte 1 - 3.

Trondheims-Ørn er en hardt arbeidende klubb som prøver å legge godt til rette for alle medlemmene sine. Det er et godt støtteapparat rundt Ørn, noe som gjør det lettere å være spiler der. Jeg trives veldig godt i denne klubben. Vi trener cirka fire ganger i uka på morgenen, og fire ganger på kvelden. I tillegg kommer egentrening og en kamp i uka, smiler Rakel som tror dagens oppgjør blir artig.

– Både Avaldsnes og Stabæk er gode lag, så det blir to tøffe kamper. Men vi har spilt godt mot gode lag hjemme, sier hun før hun springer ut på matta sammen med resten av laget for oppvarming før kampstart.

– Hva er det som har inspirert deg til å satse så mye på fotball?

– Det er jeg ikke sikker på. Jeg har alltid funnet fotball utrolig artig og utfordrende. Det har blitt spilt mye fotball i hagen hjemme og på stadion i Verdal sammen med venner og familie, slik at det alltid har vært en del av oppveksten min. Faren min spilte også fotball da han var yngre, så det kan være jeg har fått litt inspirasjon fra ham.

Fotballintelligent dame

Thomas Dahle er hovedtrener for Trondheims-Ørn. Han er meget stolt av midtbanespilleren fra Verdal.

– Rakel har tatt steget. Hun har hatt en god utvikling. Hun er en fotballintelligent dame som tenker og spør mye. Hun vil lære, og søker alltid etter å gjøre detaljene bedre. Hun ser video fra sine kamper i Ørn, og vi diskuterer situasjonene sammen. Dette er nå hennes fjerde år hos oss, og hun er toppscorer i serien med sju nettkjenninger hittil, sier Dahle. Assistenttrener Ole Jørgen Skjervø nikker og er helt enig. Han har hatt en god del med Rakel å gjøre.

– Det er spennende og artig å følge Rakel. Hun er en fersk toppseriespiller, og hun har brukt det siste året veldig godt, poengterer Skjervø og legger til at det blir spennende å følge Rakel videre. Også i landslagssammenheng.

I tillegg til Rakel er det tre andre spillere fra Nord-Trøndelag i stallen til Trondheims-Ørn. Disse er Ellen Sagmo Melhus fra Grong, Julie Adserø fra Steinkjer, samt Oda Bolkan Fugelsnes fra Byafossen.

Har proffkontrakt

Rakel forteller at proffkontrakten med Trondeims-Ørn betyr mye for henne. Den er et signal fra klubb og trenere om at hun har gjort noe riktig.

– Jeg har jobbet hardt med det jeg har fått beskjed om å jobbe med, og det er derfor ekstra artig når jeg får både resultater og en slik belønning tilbake. I tillegg gir det meg et økonomisk løft, slik at jeg slipper å ta en deltidsjobb for å få ting til å gå rundt. Det er jo som de fleste vet ikke så mye penger i damefotballen i Norge. Selv om det ikke er mye penger det er snakk om, så er jeg veldig takknemlig, sier 19-åringen som nå går siste året på idrettslinja på Strinda videregående skole.

– Framtidsplaner?

–Jeg har ikke noen bestemte framtidsplaner. Jeg tar ting litt som de kommer. Både i forhold til skole og fotball. Det er vanskelig for meg å forutse hvor jeg er de neste årene. Jeg ønsker å spille fotball så lenge jeg trives med det. Og akkurat nå trives jeg meget godt i Trondheim og Trondheims-Ørn, smiler hun.

– Hva gjør du i fritida?

– Da prøver jeg å gjøre andre ting enn fotball. Jeg ordner middag med folk fra laget eller skolen og drar på kino, bowling og andre ting. I tillegg er jeg ofte på besøk til søstera mi og hennes kjæreste som bor her i byen. Dette er en fin måte for meg å slappe av på og ikke stresse så mye med fotball, sier Rakel.

– Hvor ofte er du hjemme i Verdal?

– I sesongen er jeg sjelden hjemme. Men når sesongen er over, og i oppkjøringen, er jeg mye oftere i Verdal. Men jeg møter familien min når de kommer og ser alle hjemmekampene, og da går det greit å være sjelden i heimbygda.

Familie på tribunen

Denne lørdag ettermiddagen i slutten av oktober er det minst 14 personer på tribunen som roper heia Rakel. Flere onkler og søskenbarn stiller opp som ivrige supportere i tillegg til foreldrene. Blant de aller ivrigste er imidlertid besteforeldrene Nelly og Oddvar Engesvik. De koser seg stort når de kan følge barnebarnet ute på den grønne matta.

– Vi synes dette er kjempeartig. Vi er veldig stolte av Rakel. Vi har til sammen 22 barnebarn, og Rakel er det første barnebarnet som har spilt landskamp, smiler Nelly og legger til at de har vært på Lade 3-4 ganger denne sesongen. De er som regel i Trondheim annen hver helg.

– Vi synes det er artig å heie på Rakel, roper søskenbarna Ada (8) og Milla (5).

Rakel Engesviks familie fra Verdal var godt representert på tribunen under lørdagens kamp i Trondheim.

Kampen mot Avaldsnes endte med 1-3-tap for Rakel & co. Julie Adserø utliknet til 1-1 i første omgang, men to mål til gjestene i den andre omgangen gjorde at Trondheims-Ørn ikke fikk med seg noen poeng. Dermed blir laget nummer åtte uansett resultat i sesongens siste seriekamp.