Touren er kommet til etappe 19, en tøff etappe som avslutter i Mont Blanc. Den er kort, og går rett inn i en stigning. Videre kommer det fire kategoriserte stigninger, den siste av dem en førstekategori på rett under en mil med åtte prosent i snitt.

Vil kanskje avvente til siste stigning

Særlig de siste seks kilometerne er bratte, og er en mulighet for sammenlagtrytterne å sette tid på hverandre. Likevel later det nok til å bli nok en etappe med to konkurranser i en. Et brudd foran som gjør opp om etappeseieren, mens rytterne bak kjemper om sammendraget.

Bare sykdom eller uhell kan frata Chris Froome sammenlagtseieren, men de andre pallplassene er det tette dueller om. Det er antakelig ikke nok til at noen velger å kjøre svært aggressivt tidlig på etappen, noe som kan føre til at bruddet får tilstrekkelig forsprang.

Froome - Porte - Aru

Med starten på etappen rett i en tøff stigning blir det heller ikke hvem som helst som sitter der fremme. Det blir veldig sterke klatrere, som ikke sprekker fullstendig i det siste fjellet.

Skulle likevel sammenlagtrytterne gjøre opp om seieren, skal det mye til å slå Chris Froome. Richie Porte fremstår som den nest beste klatreren, tett fulgt av Fabio Aru.

Lysten på topp ti?

Jeg tror likevel dette blir bruddseier. Det blir spennende å se om Sebastien Reichenbach, som ligger som nummer 13 i sammendraget, prøver en Mathias Frank fra i fjor, som kjørte seg inn i topp ti med å være i et brudd på en av de siste etappene.

Vinner etappen gjør nok ikke Reichenbach, men han har vist lyst til å gi det et forsøk å bli med i brudd for å kjøre seg opp noen plasser i sammendraget.

Franske farger kan skinne

Jeg velger meg tre ryttere å se nærmere på til dagens etappe. En normalt veldig sterk rytter som naturlig hører til favorittene ved en bruddseier: Pierre Rolland.

Et uhell ga ham en utfordrende håndskade på etappe åtte, men det har sett bedre og bedre ut. Rolland hadde i utgangspunktet sammenlagtambisjoner, men de måtte han legge langt vekk.

Rolland har to etappeseire fra touren i 2012 og 2011. Han vant på denne datoen for fem år siden, en etappe som nok de fleste nordmenn ikke hadde den store interessen for på den dagen.

Sjuendeplassen på etappe 15 viste at Rolland var nært opp til nivået sitt igjen, og nå har han fått noen flere dager på å finne den virkelige storformen på.

God på tilsvarende avslutning

Tredjemann fra den femtende etappen, Alexis Vuillermoz, er en rytter som bør passe veldig bra i de svært bratte, men ikke altfor lange stigningene på dagens etappe. Formen virker til å være bedre enn i starten av touren, og på den nevnte etappen var han ikke langt unna å klare å hente Pantano og Majka på slutten igjen etter at duoen rykket fra tidligere på etappen.

Vuillermoz vant en etappe i fjor, den var langt fra så hard, men han kan altså klatre, og har vist stor interesse for å være med i brudd. Han ble for øvrig sjuendemann da han satt med i et brudd med den samme fjellavslutningen i Criterium Dauphine i fjor. Bare Meintjes fra bruddet gjorde det bedre med tredjeplass bak Froome og Van Garderen. Men Vuillermoz gjorde på slutten en strålende jobb for lagkompis Bardet da det var klart at bruddet ikke holdt inn.

Uten proffseire

Sistemann blir et skikkelig langskudd. Arnold Jeannesson var en gang en meget lovende rytter som mange hadde store forhåpninger til, men siden 14. plassen i touren sammenlagt i 2011 har det ikke gått noe videre oppover for ham. Med null proffseire i karrieren er han naturlig nok ingen favoritt i dag heller.

Tempoen hans var forholdsvis bra, så formen er nok ikke så verst. Sesongen som helhet har også vært rimelig grei, med 11. plass sammenlagt i Paris - Nice og 4. plass i Criterium International.

Jeannessons beste plassering på en touretappe er tredjeplassen til Gap i 2013, da han sammen med de andre bruddkompisene mistet kontakten med Rui Costa i den siste stigningen før nedkjøringen til mål.

Få vinnernasjoner

Det er altså tre franske ryttere som jeg nevner i dag. Frankrike står uten etappeseire til nå, og de er i godt selskap. Heller ikke Spania og Italia har hatt ryttere først i mål.

Det har blitt sju britiske seire: Fire med Cavendish, to med Froome og en med Cummings. Slovakia har tre med Sagan, Nederland to med Tom Dumoulin, Belgia to med Van Avermaet og Thomas De Gendt og så har Tyskland (Kittel), Australia (Matthews), Colombia (Pantano) og Russland (Zakarin) en hver.

Mitt tips: 1. Pierre Rolland, 2. Alexis Vuillermoz, 3. Arnold Jeannesson

Sammenlagtfavoritt: Fabio Aru