Det uorganiserte aktivitetstilbudet samler mellom 30 og 40 ungdommer i Ørahallen annenhver fredag.

Sveitt i lag gjenoppstod høsten 2012, etter å ha vært borte noen år. Det utviklet seg raskt til å bli veldig populært igjen. Tilbudet ble da drevet med foreldre og andre frivillige som vakter, og var åpent hver fredag.

Var foreldredrevet

I fjor høst ble tilbudet omgjort til annenhver fredag, men stod i fare for å bli lagt ned på grunn av for få frivillige til å drive det. Nå er imidlertid tilbudet sikret drift fram til påske, etter at Ungdomskontakten, miljøteamet på ungdomsskolen og Kinokjelleren har gått sammen om å stille voksenpersoner for å passe på.

– Nå er det jo også blitt slik at det kreves politiattest for å ha ansvar for barn og ungdom i aktivitet, så at vi har fått det til innenfor våre rammer er både praktisk og en grei ordning, sier ungdomskontakt Øyvind Bragstad.

Trampoline

Sveitt i lag er et gratis aktivitetstilbud for ungdommer i alderen 13 til 25 år, hvor kanskje ungdomsskoleelever er hovedmålgruppa. Det er åpent i tre timer på fredagskvelder i oddetallsuker.

– Vi har vært her flere ganger i vinter, og det mest populære er å hoppe på trampoline og spille basket, forteller Andreas Kåstad. De tre andre tiendeklassingene Hågen Skavhaug, Steffen Johnsen og Tony Evensen er enig. Sistnevnte synes riktignok det hadde vært greit om de yngste som kommer dit ikke hadde lagt beslag på hoppetilbudet hele tiden.

– Og så bør de ikke ligge og sitte på madrassen hvis de ikke hopper, oppfordrer han.

Det er riktignok mulig å drive mye forskjellig slags aktivitet i hallen, og de som møter opp gjør akkurat det de vil. Noe som også er populært er Air Track-en som turnforeningen har lånt ut.

Favner bredt

Med så stort aldersspenn er det ikke til å komme fra at deltakerne har litt forskjellig utgangspunkt og ønsker for hvordan aktiviteten skal være. Til nå virker imidlertid dette å ha gått rimelig greit å håndtere.

– Jeg har inntrykk av at ungdommen trives her. Vi favner ganske mange av dem som ikke driver organisert aktivitet, selv om vi også pleier å ha noen fotballspillere innom her, sier ungdomskontakt Øyvind Bragstad.

Sosialt også

Han registrerer at ikke bare Øra-ungdom møter opp, det er gutter og jenter fra andre kanter av bygda også.

– Selv om det å aktivisere seg nok er det viktigste, så er tilbudet også sosialt - og litt flørting og kjærestegreier tror jeg også at det er her på fredagskveldene, smiler Bragstad.

De fredagene det ikke er tilbud om Sveitt i lag i Ørahallen er ungdomsklubben i Kinokjelleren åpen.