På mange måter er det litt vemodig, og det er selvsagt også leit at jeg forlater klubben etter at vi har rykket ned, men nå føler jeg tiden er moden for å ta steget videre.

Håndballsesongen er for de fleste over. Det er den også for årets LHK-kaptein, Sara Rønningen.

Sist helg spilte laget sin siste kamp i 1. divisjon – for denne gang. Selv om det ble seier mot Førde, så hjalp det så lite.

Med kun to seire og resten tap på til sammen 22 kamper, så var det ikke til å unngå at LHK havnet helt sist på tabellen.

Nå venter en ny hverdag for den tidligere eliteserieklubben.

Stort sett hele styret er byttet ut. Hvem som skal trene laget er fortsatt usikkert, og ikke minst: De fleste spillerne er også på vei bort fra klubben.

For mange av dem er det usikkert hva framtiden bringer, men for de to siste sesongers lagkaptein har det en stund vært klart at hun flytter til Stavanger, og spill for eliteserieklubben Sola.

Landslagsvingen Camilla Herrem er for tiden gravid, men blir utpå høsten lagvenninne med Sara Rønningen i Sola.

Skjønt elite. Rogalendingene har ikke eliteserieplassen helt i boks enda. Sola endte nemlig tredjesist på tabellen – langt under det de hadde forventet. Det betyr at de denne uka skal spille kvalifiseringskamper mot Rælingen, som kom på tredjeplass i 1. divisjon, om den siste ledige plassen i eliteserien.

–Jeg regner med at de klarer det. Det hadde jo vært en strek i regningen hvis Sola skulle rykke ned før jeg rekker å flytte ned, sier Sara.

Men før den tid skal 21-åringen gjøre ferdig kontrakten med LHK. Den løper ut mai, så Sara regner med at hun vil få noen økter med «gammelgjengen» før hun setter kursen mot oljehovedstaden.

Mye tyder på at det blir en ungt lag som skal starte sesongen for LHK i 2. divisjon til høsten. Noen fra årets lag dagens lag slutter, mens andre spillere er på utkikk etter andre klubber.

Klart ved juletider

For Saras del så ble det avgjort allerede i vinter at dette ville bli hennes siste sesong i LHK – for denne gang.

Allerede ved juletider var Sola på tråden for å høre om det var mulig å hente LHK-kapteinen til Rogaland

– Vi hadde en runde på det, men fant ut at det ville bli feil hvis jeg forlot klubben på det tidspunktet. Nå hjalp det ikke så mye at jeg ble heller, men alt i alt er jeg også tilfreds med at løsningen ble som den ble.

Sara vil ikke legge skyld på enkeltpersoner for at sesongen endte med nedrykk, men hun sier at det ble litt for mange gode spillere som ble borte før sesongen, og dermed ble kvaliteten på oppkjøringen for dårlig.

–Ideelt sett skulle vi hatt inn et par virkelig gode spillere, men samtidig så skjønner jeg at det ikke er så lett heller. Det er for eksempel mange gode spillere i Trondheim, men det er et fåtall som har lyst til å komme til Levanger, og det forstår jeg ikke helt.

Janne Eklo, som har scoret hele 140 mål for Follo i år, forsvant. Det samme gjorde rutinerte Duda. Disse to, sammen med Vilde Evensen, gjorde det svært vanskelig for et ungt LHK-mannskap å henge med på nivået i 1. divisjon.

Skylder ikke på treneren

– Jeg skal heller ikke legge noe skyld på Velaug som trener. Hun gjorde så godt hun kunne. Vi var også fornøyd da Arne Høgdahl ble hentet inn, uten at det hjalp så mye på poengfangsten det heller.

Men Sara håper ikke LHK senker ambisjonene kommende sesong. Hun mener målet må være opprykk. Klubben bør etablere seg i 1. divisjon og etter hvert snuse på eliteseriespill, mener den avtroppende kapteinen.

–Med den håndballkulturen som er i LHK kombinert med interessen og den flotte Trønderhallen, så bør vi ha kvinnehåndball på et ganske høyt nivå i Levanger.

Skiller lag. Trener Velaug Leira og kaptein Sara Rønningen går hver til sitt etter at LHK rykket ned.

Nå venter en ny tilværelse for den høyreiste strekspilleren. Selv om hun spilte mye back for LHK denne sesongen, så er det strek hun skal satses på i Sola.

–Det er meningen ja. Knut Ove Joa (Sola-trener) har sagt så. De har en annen strekspiller som er en annen spillertype enn meg, så jeg tror vi vil utfylle hverandre ganske godt. I tillegg tror jeg treneren har tenkt å bruke meg en god del i forsvar.

Herrem og Nøstvold

Landslagsstjernen Camilla Herrem kom tilbake til barndomsklubben før fjorårets sesong. Nå får nok ikke Sara spille sammen med landslagsvingen med en gang. Herrem er gravid, og venter barn i løpet av sommeren, men ifølge Sara så har hun antydet at hun er tilbake på parketten i god tid før jul.

I tillegg spiller også Tonje Nøstvold for Sola. Hun var i flere år hardtskytende back på Byåsen, men har som Herrem vendt nesen hjemover.

–Nå venter en ny tilværelse i Stavanger. Det blir ikke litt skummelt å flytte fra trygge omgivelser?

–Nei, jeg gleder meg masse. Jeg har jo tross alt bodd her hele livet. Det er fint i Levanger, men kanskje på tide å oppleve noe nytt. I tillegg er jo de fleste av mine venner både på og utenfor håndballbanen også dratt sin vei.

Sara var i flere år kjæreste med Bent Sørmo. Forholdet tok slutt, og før denne sesongen flyttet Bent til Kristiansund og spill for byens eliteserielag i fotball. Det betydde også at det ble fotballspilling på heltid.

Det kan nok ikke Sara regne med. Håndballen lever under litt andre vilkår enn profesjonelle fotballspillere.

Arbeid og studier

– Nei, jeg blir nok ikke det. Litt lønn blir det, faktisk noe av det samme jeg har i LHK, så jeg må nok basere meg på å jobbe litt ved siden av håndballen.

21-åringen får nok ikke fritidsproblemer i sin nye hjemby. Hun har nemlig kommet halvveis i en bachelor innen HR og personalledelse, og håper hun skal klare å fullføre den i løpet av tiden i Stavanger.

Nå venter altså en ny tilværelse for den kraftfulle strekspilleren fra Skogn. Men vet aldri innen idretten, men målet til Sara er at hun skal gjøre seg ferdig med topphåndballen på utebane.

Levanger vil alltid være hjemstedet, og hun ser ikke bort ifra at hun en dag flytter tilbake for godt.

Men først vil hun finne ut hvor langt hun kan nå på håndballbanen.