Vi må vel være så ærlig å si at i Frankrike har litt lengre tradisjoner enn oss, i og med at originalen ble arrangert første gang allerede i 1903, men vår egen tour er også på god vei til å bli en tradisjon for de sykkelglade i vårt distrikt.

I år arrangeres Tour de Tomtvatnet for ellevte gang, og til forskjell fra storebror lenger sør i Europa har vårt alternativ et litt annet fokus. Her står det sosiale og folkehelsen i fokus. Selv om mange liker å konkurrere meg seg selv eller naboen i en vennskapelig kappestrid, så er det trim og mosjon som står i sentrum.

Og når man først har gjort unna turen rundt Tomtvatnet med startnummer på brystet tidlig i juni, så har forhåpentligvis formen blitt så god at man fortsetter de gode vanene videre gjennom sommeren og høsten.

I de siste år har også elsykkelen tatt markedet med storm. Dette er en ypperlig mulighet til å komme seg litt lenger av gårde på tur, selv om kondisen ikke er på nivå med Alexander Kristoff.

Hvordan se det ut i år angående deltakere på elsykkel Jonas Aarmo?

–Det har ikke akkurat tatt av, men vi håper at det melder seg på noen i løpet av den siste uka, for det er absolutt mulig å delta selv om man får litt ekstra hjelp i de bratteste bakkene.

Aarmo har kommet inn som daglig leder i Tour de Tomtvatnet fra årsskiftet.

Jonas Aarmo er daglig leder for Tour de Tomtvatnet. Med gode værprognoser håper han på minst like mange deltakere som i fjor. Foto: Erlend Aune.

Han forteller at påmeldingen så langt ligger på nivå med fjoråret, og det er arrangøren godt fornøyd med når man ser at sykkelinteressen er litt dalende på landsbasis.

Fortsatt attraktivt

- Noen ritt rundt oss har rett og slett vært nødt til å avlyse, og selv Birkebeinerrittet er ikke hva det en gang var. I den sammenhengen så står Tour de Tomtvatnet fjellstøtt, men vi må tenke utvikling. Det er noe av bakgrunnen for at jeg sitter her i dag.

Et arrangement som Tour de Tomtvatnet er avhengig av mange frivillige, ellers får man rett og slett ikke til å komme, bokstavelig talt, i mål.

–De frivillige gjør en uvurderlig innsats. Nå er vi inne i det 11. året, og da er det naturlig at noen takker for seg. I år har det kommet inn mange nye, og da er det viktig at det blir satt opp blant annet oppgavelister og fremdriftsplaner slik at det blir enklere for dem som kommer inn for å overta stafettpinnen.

En annen ting som er nytt av året er at vaktmannskapet rundt om i løypa må på kurs for å skoleres. Det er ikke alle sykkelarrangørene som er så glade for, men skal det bli ritt så er man bare nødt til å rette seg etter de nye retningslinjene.

–Vi har vel hatt rundt 40 stykker på kurs, og folk bruker et par ekstra dager på det er vi selvsagt glad for.

Idrettslagene i kommunen stiller mannskap til rådighet slik at arrangementet kommer i havn.

Idrettslagene bidrar

IL Sverre turn er ansvarlig for barnerittet. Sykkel- og fotballavdelingen har mest mannskap når det kommer til vakter i løypa.

Skogn Idrettslag rigger arenaområdet på Moan, og mannskaper fra Nessegutten er i start- og målområdet på selve rittdagen.

Levanger Fotballklubb har ansvaret for serveringsteltet, og vil tilby mat- og drikke til syklister og andre både under og etter rittet.

Markabygda idrettslag stiller også i år opp og lager matstasjon med liv og røre i egen bygd, mens 4H-klubben Fjellsprett har tatt på seg jobben med å ordne den første matstasjonen i Okkenhaug.

Fredagstour. Ane Linnea Hundal, Frede Aleksander Sundal, Gabriel Lien Hildrum, Oliwia Konopka, Mikael Bjørås Lægran, Frida Emilie Sundal, Elena Almli, Ådne Krogstad Stendahl og Kristian Flatås hadde en nydelig dag på sykkelen. I år tar skoleelevene turen på nytt. Foto: Roger M. Svendsen.

Ane Linnea Hundal, Frede Aleksander Sundal, Gabriel Lien Hildrum, Oliwia Konopka, Mikael Bjørås Lægran, Frida Emilie Sundal, Elena Almli, Ådne Krogstad Stendahl og Kristian Flatås hadde en nydelig dag på sykkelen.

Fredagstour i Tour de Tomtvatnet, TdT. 475 elever fra skoler deltok i den første utgaven. Sykkel, sykkelritt.  Foto: Roger M. Svendsen På løypas høyeste punkt – Lavøya – vil veterangruppa ved Norske Skog – sørge for mat og drikke til slitne ryttere etter at den berømmelige Rognbakken er unnagjort.

–Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at rundt 200 personer er i sving for å gjennomføre Tour de Tomtvatnet. Det er egentlig beundringsverdig hvor mange som legger ned frivillige arbeidstimer uten godtgjørelse til det beste for fellesskapet, skryter Aarmo.

Norgesmestere på ski

Langrennsfolket kommer også for å utfordre syklistene.

Emil Iversen og Halgeir Martin Lundemo tar turen fra Meråker. Thomas Albertsen Dahlen fra Ekne ble norgesmester i stafett sammen med blant andre Emil Iversen. Nå skal de begge måle krefter med lokale ryttere.

Men Aarmo vil understreke at det er alle trimmerne som er det viktigste, selv om det kommer mange som bruker Tour de Tomtvatnet som seedingsritt til Birken.

Her får han støtte fra styreleder Olav Midtsian Salater.

–Visjonen til TdT er å lage arrangementer som skaper god folkehelse og fanger opp bredden. Samtidig er det viktig å ivareta de som sykler fortest, da vi vet at dette skaper overskrifter. Derfor er vi glad for at blant annet Emil Iversen har takket ja til å komme.

Gir penger tilbake

Salater registrerer med tilfredshet at det er mange bedrifter som har TdT som et treningsmål. I banken han leder på Innherred har de gjennomført TdT-spinning hver tirsdag morgen, og håpet er at så mange bankansatte som mulig blir med rundt Tomtvatnet lørdag.

–Vi skal starte sist og kose oss gjennom løypa. Etterpå skal vi ha en velfortjent at artig stund i målområdet. Det er både god folke- og bedriftshelse, sier banksjefen.

Olav M. Salater er styreleder i Tour de Tomtvatnet-selskapet. Foto: Roger M. Svendsen.

Styrelederen i TdT forteller også at arrangementet er en god inntektskilde for lag og foreninger. I 2018 er det satt av 100000 kroner som betaling for dugnadsånden. Blir det ytterligere overskudd skal dette brukes til gode formål. I fjor fikk blant annet Utstyrsbua sykler for å låne ut.

Salater vil takke alle gode samarbeidspartnere som er med og støtter arrangementet økonomisk.

–TdT er et av de større kulturarrangementer i regionen, og det enkeltarrangement som bidrar mest i god folkehelse. Vi håper derfor på god deltakelse, både for egen del, men ikke minst for dem som deltar, sier styreleder Olav Midtsian Salater.

Praktisk info

Avslutningsvis vil Jonas Aarmo fortelle at det fortsatt er fullt mulig å melde seg på. Absolutt siste frist er klokken 2359 i morgen.

Markabygda er et godt alternativt startsted hvis du synes hele runden rundt Tomtvatnet blir for drøy. Der venter 15 kilometer i lett terreng mot innkomsten på Moan. Starten i Markabygda er klokken 13.

Har du ikke transport oppover så tilbys gratis skyss fra Kiwi på Moan. Du kan fortsatt sjekke om det er ledig plass på bussen, men da må du ha meldt deg på senest innen klokken 18 i morgen.

Barnerittet starter klokken 14 ved Intersport. Her kan du melde deg på helt fram til startskuddet går.

Da gjenstår det bare å ønske en flott lørdag for alle sammen – enten du er frivillig, heiagjeng eller deltaker.