Etter at Levanger HK rykket ned fra førstedivisjon, og Stjørdal enda et år var nærme et andredivisjonsopprykk som glapp, har klubbene lagt nye løsninger på bordet. Levanger var avhengige av nye spillere og ny trener, og SHK ville gi spillerne sine sjansen på et høyere nivå.

Samarbeidsavtalen betyr at spillere skal utveksles, og at tidligere svensk mestertrener og Champions League-deltaker Bjørn Blomquist skal trene begge lag, sammen med sin trenerstab. Avtalen henger sammen med en ambisjon i begge klubbene om å gi lokale spillere anledning til å utvikle seg i regionen, og bygge trenings- og klubbkultur.

Blomquist sier de starter på «scratch»: de har ingenting i dag, og må skape noe. De skal ikke spille frøkenhåndball, men være knallharde i forsvar, og bli best i verden på å kontre.

–Angrepsspill og trekk er bare «schjit». Det er ikke «kjør 'Burkan' venstre også blir det mål». En kommer ingen plass med det i dagens håndball, sier Blomquist.

De skal bygge selvtillit på trening, hvor de må bli vant til harde dueller. Om en klarer å vekke 3% av overlevelsesinstinktet på treningsfeltet, kan en bli hvor god som helst.

–Det skal være fullstendig krig. Fair play, selvsagt, men en skal gi alt.

Blåmerker

Blomquist sitter ikke på noen hemmeligheter, sier han, men krever maksimalt av spillerne. Trenerteamet er der for å veilede, men en «eier seg selv og egen utvikling». De skal trene spesifikt, og løping får de gjøre sjøl – «mengdetrening er for langrennsløpere». Så skal de bli fulle av blåmerker.

Utover pliktene, skal spillerne også få frihet. Skyte, drible, alle har rett til å ta for seg av kaken, alle har en hovedrolle, og er like viktig for felles utvikling – så har en et ansvar med klubbmerket på brystet.

– Jeg vil ha harde taklinger, så folk flyr i veggen. Jeg ønsker meg det.

Han er direkte, og skaper latter og engasjement i rommet – antageligvis også noe angst for syre og blåmerker. Samtidig sier den nye treneren at en skal trene ved å spille, så det er artigere enn det er vondt.

«Sterkere sammen»

Treningen begynner med «bli kjent»-øvelser, hvor spillerne er iført treningstrøyer med begge klubbemblemer, og påskriften «sterkere sammen». Den insisterte Blomquist på at skulle brukes under den første felles treningen.

Samarbeidsavtalen de kom frem til gjør at SHK kan sende spillere opp til LHKs andredivisjonslag, men spillere kan ikke gå motsatt vei. De skal ha felles treninger tre ganger i uka, to på Stjørdal og én på Levanger. Trener Bjørn Blomquist og resten av trenerstaben skal jobbe med begge lag, med LHK som prioritet.

Sportslig leder i LHK, Adrian Lyng Malmo, sier at toppidrettsutøvere i LHK skal bygges innenfra, og at alle skal ha mulighet til satse og utvikle seg.

– Filosofien til SHK, og det vi ønsker, er å utvikle spillere her, spillere som er kapable til å sloss godt, sier Lyng Malmo.

Sportslig leder Kim Wiggo Horgøien i SHK sier at de har gjort det bra i flere år, men at de er lei av å ha vært så nære flere ganger, uten å rykke opp.

– SHK har trent som et førstedivisjonslag i flere år, med treninger fem ganger i uka. Nå får vi kanskje en enda bedre treningskultur, vi får gitt spillere vi mener fortjener det muligheten til å prøve seg på et høyere nivå, og vi kan hjelpe Levanger. Det er vinn/vinn.

På grunn av samarbeidet har ikke lagene lov til å spille i samme divisjon. Det betyr at SHK må gi avkall på et eventuelt opprykk i to år, i følge Horgøien.

– Det var den tyngste kamelen å svelge. Men en må tenke langsiktig, og ikke tro at en skal gjøre alt selv. Vi tror det blir bra.

Farmerklubb

Det er åtte rene seniorer på SHK i dag, som er særlig aktuelle for andredivisjonsspill. Den formelle avtalen gjelder bare spillere opp til LHK, men Horgøien ser kanskje muligheter for å få en ordning med juniorspillere ned til SHK på sikt. Uansett er det '00- og '01-kullet som blir kontinuitetsbærere i tredjedivisjonsstammen, sier Horgøien:

– Det er mange som er sultne og vil opp og frem. Jeg gleder meg til å se hvordan spillerne hever seg på trening og i kamp.

Avtalen ser altså ut som en såkalt «farmeravtale» slik en kjenner det fra fotballverdenen. Det er LHK som prioriteres, og andredivisjonssatsningen blir «én klubb». Ved krasj trener Blomquist Levanger, uten at det bekymrer Horgøien - det finnes kompetente alternativer.

Logistikk

På slutten av en tung løpeøkt legger en spiller seg ned med det som av støtteapparatet beskrives som syresjokk. Det nye samarbeidet er i all hovedsak løsningen på LHKs spillerlogistiske utfordringer. Fra førstedivisjonssatsningen er det få spillere igjen, men de kommer ikke til å investere i store lønninger. De får heller ta eventuelle positive overraskelser fra skoleinntakene som de kommer. De jobber nå med å få en robust økonomi nå, og er på god vei. Sponsorarbeidet går bra, men publikumstallene er viktigst:

– Vi må spille attraktiv håndball og sørge for at folk kommer på kamp, sier Lyng Malmo.

Taus om førstedivisjon

Lyng Malmo vil ikke si noe om når klubben skal være tilbake i førstedivisjon. Han vil han ikke ha et hemmende utviklingsjag.

– Edruelighet fra dag én gjør dette prosjektet gjennomførbart. Vi vil samarbeide med spillergruppa, og se an deres utvikling.

Nøkterne utspill er kanskje lurt når så mye er nytt. Med Blomquist som trener er det imidlertid klart at de har ambisjoner. Selv om det er lett å tenke at en tredjedivisjonstrener ikke blir en oppgradering for Levanger, er Blomquist merittert, og krever mye av spillerne.

– Er det noen som ikke vil vinne kamper i år? Er det noen som ikke vil trene for å vinne kamper i år, spør han slitne spillere, som selvsagt avstår fra kommentar.

Spillerne Emilie Moe og Inga Uppstrøm Berg gleder seg til ny treningshverdag:

– Det er spennende. Høyt nivå på treningen har alt å si for om det er artig eller ikke.