I forkant av løpet snakket Innherred med noen deltagere rundt omkring i sentrum.

Trond Hamstad er med for femte gang. Han har syklet Olsokrittet også, men måtte et par år melde avbud. I 2013 knakk han lårhalsen etter å ha "syklet seg åt" i en krapp sving.

- Jeg var jo nesten hjemme, også lå jeg i innersving.

Utfallet var at han kjørte på noen steiner, og måtte melde avbud til 2013- og 2015-utgaven av Tour de Tomtvatnet, andre gang for en ny operasjon.. 2014 syklet han selvsagt.

- Jeg er jo litt mer forsiktig nå. Ofrer ikke helsa. Ikke at jeg gjorde det før heller, forsåvidt.

Martin Johansen fra Mo i Rana sitter med Trond K. Skevik og Tore L. Brenne. Initialene skal være med for at ikke navnebrødre skal få æren for innsatsen de legger ned i sommerheten. Martin fikk en Facebook-invitasjon fra svigerinnen sin, og tenkte at siden det passet, så kunne han jo bli med. Opprteningen har bestått av to sykkelturer til jobb i løpet av året.

- Jeg håper å komme i mål før ølsalget stenger, sier han.

Ved sin side har han 75-årige Terje Skevik fra Sparbu. Han har ni år i Birken bak seg, i tillegg til at han har løpt og spilt fotball i mange år. Han har også syklet Styrkeprøven.

- Jeg satser på å fullføre uten skade og velt, sier han, og den ambisjonen deler de to andre også.

I Leinbakken satt det en rekke rutinerte tilskuere, som hadde kommet seg ut i solveggen.

- Vi satte oss her for å havne i avisa, sier Olaug Leira, Oddrun Kjønstad og Gerd Leira.

De har barnebarn som deltar i årets ritt, og har heiet mang en gang - for alle som kommer syklende forbi. Mellom heiingen for pustende og pesende utøvere, sitter de og snakker tull med kjentfolk som kommer og går. Olaug vurderte å melde seg på et år, og hadde til og med kjøpt sykkel, men på dager som dette er kanskje mest egnede for å se på sykkelsport.