Så oppsto dramaet som satte en stopper for kampen helt inne mot mållinja, men som likevel skulle bli helt avgjørende for utfallet.

- Jeg gikk på trynet, forteller Tobias Alstad.

- Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men plutselig lå jeg der.

Dermed kunne Simen Hegstad (15) inkassere seieren, i det som på alle måter ble et svært så nervepirrende og severdig sprintløp, ikke minst også for publikum som fra orkesterplass i sommersola kunne observere det hele.

KM i sprint som gikk av stabelen på Røstad med Frol idrettslag som arrangør samlet over 200 deltakere fra hele Trøndelag. Medaljene ble delt ut med grunnlag i de eksisterende o-kretsene, de to trøndelagsfylkene sør og nord.

Simen Hegstad (t.v.) fra OK Skøynar og Tobias Alstad fra Frol IL i durabelig spurtoppgjør i knockout-sprinten i KM som fant sted på Røstad lørdag. Simen Hegstad trakk til slutt det lengste strået. Foto: Roger M. Svendsen

Knockout

Dagens største snakkiser var kanskje likevel de tette oppgjørene i nyvinningen knockout-sprint. Konkurranseformen er tidvis forsøkt i enkelte sammenhenger andre steder, men må likevel kunne omtales som en nyskapning inne orienteringssporten.

Fellesstart med heat, utslagning og til slutt en finale med de seks beste har til nå ikke vært veldig vanlig, men etter lørdagens suksess, vil det være rart om ikke vi for se mer til det også framover. Svært publikumsvennlig er det også.

Mal fra langrennssprint

Orientererne har adoptert knockout-sprint etter mal fra langrenn. Det innebærer først en prolog - som i dag var selve KM-sprinten - dernest venter delfinaler med seks i hvert heat, hvorpå de to beste går videre og til slutt havner i en finale. Løypa konstrueres slik at løperne må innom postene i ulik rekkefølge, og slik at ingen kan stole på at det bare er å henge på den foran.

Dermed spiller både taktikk og ikke minst posisjonering en viktig rolle, i tillegg til løpsstyrke og orienteringssans, selvsagt. Og posisjoneringen, ja den kan fort også innebære noe knuffing og saktens litt klabb og babb, slik de to gode venner og konkurrenter Tobias Alstad og Simen Hegstad erfarte.

Ungdommene skal i alle fall ha poeng for god underholdning.

Høyt tempo

Og selv om det var surt å miste en mulig seier på grunn av et fall, er Tobias Alstad ikke i tvil om at han liker konkurranseformen godt.

- Her blir det høyt tempo og full fart hele veien, sier han.

Hvordan selve fallet skjedde, vet han heller ikke selv, annet enn at han kjente han muligens var borti noe.

Simen Hegstad kjente konkurrentens fot i tumultene ved siste post, men slik videoen ovenfor viser, kan det også ha vært først etter fallet.

- Jeg håper i alle fall jeg ikke ødela for noen, poengterer han. Simen Hegstad bor i Åsen, og er for de fleste kanskje mest kjent som et råskinn i langrennsløypa. Orienteringssporten mener han er en særdeles fin treningsform når snøen er borte, og mens skiene får en aldri så liten pause.

Lang-KM søndag

Søndag får han dessuten gleden av å orientere i kjente omgivelser når KM i langdistanse går av stabelen på Åsfjellet, med skisenteret i Møssingdalen som utgangspunkt.

For Tobias Alstads del, som for sin del har orientering som hovedsport, og skirenning som god trening på vinters tid, blir det imidlertid en løpepause søndag. Denne dagen ikler han seg et annet antrekk, som gjest i  konfirmasjon til søskenbarnet.