Det skjedde i de dager,,,» heter det i juleevangeliet. Der heter det også at det ikke var rom for den fødende Maria. Også i dag er det ikke rom for våre barn!

I Helgådalen pynter vi med lys ute og inne i adventstid, ikke bare for oss selv, men for å være folk for hverandre. Og vi tar vare på hverandre, og står sammen om vårt samfunn, selv i våre individuelle uenigheter. Det kom tydelig frem på folkemøtet tirsdag 29. november angående mulig politisk skolenedleggelse av Volden skole – den siste i dalen på 5,5 mil. Vi som tar ansvar for det samfunn vi lever i, vil ikke gi de politikere som vedtar dette, legitimitet i denne gjerning.

Før et slikt vedtak, bør kommunestyret samlet ta buss opp til Vera samfunnshus for å holde kommunestyremøte sitt i januar 2017. Det skal bli spennende å se om de tåler 1 tur med det de vil utsette våre barn for hver dag gjennom år. Men barn- og ungdoms oppvekstsvilkår synes ikke å telle i denne sammenheng. Bortforklaringene vil bli mange og interessante.

Ellers var møtet en trist opplevelse – av posisjonspartiene. Ikke har de selvstendig satt seg inn i hva lov og forordninger krever av prosedyrer for å legge ned en skole, men gjør det med en langsiktig økonomiplan som går mot et gyldig kommunestyrevedtak. Lovligheten skal være etterspurt av rådmann, men spurte rådmannen om det var lovlig å legge planer som går mot et kommunestyrevedtak? Som kjent får man svar slik man spør.

Det er trist å se hvordan man forsvarer nedleggelse grunnet 1,2 millioner i innsparinger, når vi hørte for et halvt år siden, at kostnader på 10-20 millioner ved å ansette flere som kompensasjon for nedleggelse av Samkommunen, ikke var noe problem med et budsjett på 1 milliard. Og da ville man i forhandlingens utgangspunkt ha fredning av skolene i 15 år, som et krav til sammenslåing. Og man bruker 4 skoleinnsparinger til skater bane.

Det ble også avslørt at økt kostnader går til skolebygg som ikke utnytter arealet, men har 12000 kvm mer i gjennomsnitt i forhold til elevtall på landsbasis. Og man skal låne masse penger å bygge ny skole – i «by» området. Dette uten å se på fortetting og bussing over korte avstander i «by» områdende. Verdier og prioriteringer i økonomiplanen er åpenbart ikke i samsvar med folkeviljen.

Forsøk på å se på de økonomiske løsninger med andre øyne, karakteriseres på det styggeste (hvis du lurer på hvor barn og ungdom lærer mobbing). Og det reflekteres ikke i økonomiplan fremlegget (eller blant posisjonspolitikerne) over andre poster i et budsjett på rundt 1 milliard i året for alternativer til innsparinger. Har trollmannens læregutt ikke lært å gå til rota av problemet? Hogger han bare et og et problem og får fire tilbake? Spørsmål fra folk om dette må være lov og stille med en slik bakgrunn.

Til tross for hva enkelt kan mene: Nedleggelse av grendaskolene er å gi bygda et banesår, eller mindre «bøllete» for redaktøren kanskje; «aktiv dødshjelp». Munnhell er jo ikke alle godtatt som anstendige! Bolyst fremmende er det ikke verken for dagens, eller fremtidige potensielle beboere.

Dette tror jeg ikke helgådalingene vil finne seg i. Foreldredrevet skole, som vil få mer i støtte en det skolene koster å drive i dag, vil belastes kommunens økonomi. Det vil altså bli økte kostnader for kommunen, ikke besparelser.

Dette arbeide starter nå, slik at Helgådalens private skole kan starte høsten 2017. Og tomta skolen står på er avgitt til skoleformål fra eier. For våre posisjonspolitikere har vist tydelig at de ikke forstår andre løsninger med sine forslag til prosess, at en nedleggelse av bygdeskoler er det riktig – mot folkets vilje.

Foreldreutvalgene bør ha snarlige møter for å finne om de skal be andre private skoler om bistand, så som Montessori, Steiner og andre leverandører, fremfor eventuelt en egenetablering av drift ved foreldreutvalget.

For øvrig ønsker jeg alle en trivelig advent, og en gledelig julefeiring!

Arne Leonhardsen