Tirsdagens utgave av Innherred omtalte Helse Nord-Trøndelag (HNT) som del av et mindretall blant landets sjukehus som ikke har gitt VG innsyn i tvangsprotokoller for psykisk helsevern. I brev til helseforetaket stilte Pasient- og brukerombudet spørsmål om begrunnelsene for dette og påpeikte at slik innsynsnekt kan bidra til ei oppfatning av at det fins noe å skjule.

Ombudet har mottatt HNTs svar på henvendelsen. Innholdet i svaret foreligger for øvrig som HNTs kommentarer i oppslaget i Innherred. Slik HNT framstiller det, har VG fått innsyn i tvangsprotokoller, men ikke i den grad avisa har ønska det. Helseforetakets begrunnelse for å avgrense innsynet er hensynet til aktuelle pasienters personvern.

Hos Pasient- og brukerombudet deler vi sjølsagt oppfatninga av at nødvendig åpenhet om et problematisk felt som tvangsbruk ikke skal tilsidesette pasientens vern mot spredning av identifiserbare opplysninger. Det er med andre ord heilt legitimt, som HNT gjør, å vurdere åpenhet opp mot personvernet. Det utfordrende ser imidlertid ut til å være å finne ut hvor grensa går. Mens flertallet av helseforetaka, som også har sladda personidentifiserbare opplysninger overfor VG, gir et mer omfattende innsyn, er det et mindretall som opptrer strengere, deriblant HNT.

Taushetsplikt og personvern er heilt avgjørende i helsetjenesten. På den andre sida er det like avgjørende at presse og media får anledning til å kontrollere forvaltninga, spesielt på felt der tiltak overfor enkeltpersoner kan bli overgrep eller i strid med gjeldende regelverk. VGs artikler og den etterfølgende debatten har avslørt lovbrudd og stilt grunnleggende spørsmål om rettssikkerheten i psykisk helsevern.

Det vil kunne oppstå et truverdighets- og omdømmeproblem hvis landets helseforetak definerer grensa mellom åpenhet og personvern ulikt. Derfor er dette en heilt nødvendig debatt. Nødvendig er også den pågående vurderinga hos Sivilombudsmannen om hvorvidt HNT og resten av mindretallet blant helseforetaka har forholdt seg for strengt da VG ba om innsyn, eller om de har opptrådt korrekt overfor personvernet.

Kjell J. Vang

seniorrådgiver Pasient- og

brukerombudet i Nord-Trøndelag