Han burde i anstendighetens navn ha kostet på seg en dokumentasjon når han først fant det betimelig å komme med den slags usaklighet i samme artikkel der han beskriver sine egne og sin egen kirkes juleforberedelser. La meg si det slik, det er ikke første gang jeg hører fordommer mot det jeg står for blir slynget ut uten noen former for dokumentasjon. Men jeg må innrømme at slikt kommer oftest fra det kristne folkedypet et stykke ned i kommentarfelt i kristne publikasjoner som jeg antar en sokneprest ikke identifiserer seg med til vanlig.

Jeg pleier alltid å stille opp dersom medier ønsker kommentarer. Alle tilgjengelig medier er dessverre svært sjelden interessert i å høre om hva Human-Etisk Forbund måtte mene. I denne førjulstiden har riktignok våre meninger om skolegudstjenester vært omtalt etter at Den norske kirkes bispemøte hadde det som tema ved åpningen av sitt møte. Der var jeg invitert og ble møtt med respekt da jeg framførte bekymring over den splittelsen skolen medførte i elevflokken og den stigmatiseringen mange av elevene som melder fritak, opplever. Jeg betonte der det samme som jeg oppfatter Bergslid mener, nemlig at det ligger et ansvar på foreldrene dersom de ønsker at barna deres skal delta i religiøse handlinger.

Sokneprest Kjartan Bergslid var innom Human-Etisk Forbund da han skrev om skolegudstjenester før jul i spalten Livssyn i Innherred sist uke.

Human-Etisk Forbund har aldri vært redd for kunnskapsformidling om verken juleevangeliet eller kunnskap om hvordan kristne feirer jul og hva de legger i denne høytiden. Denne kunnskapen mener vi kan barn berikes med uten at våre offentlige fellesinstitusjoner tar standpunkt om hva som er sant eller ikke – være seg hedensk, romersk eller kristen bakgrunn for jula.

Så vidt jeg kan se kommenterte jeg sist et barneprogram i 2009 da jeg uttalte meg til en Fri tanke om èn episode i den dyktig lagde, danske serien «Josefine og Jesus» som NRK har sendt. Der kom det fram at uten kristendommen ville menneskene levd i et helvetesamfunn uten kjærlighet. Menneskene mistet sine navn som ble erstattet av nummer, og Josefine måtte se sine sinte foreldre spa kull i mørke og kalde omgivelser. Jeg kalte dette en grov kristen demagogi fra NRK sin side. Det ville ikke forundre meg om flere kristne er enige med meg om dette – som kommentar til denne skrekkvisjonen av et samfunn som resultat av at menneskene ikke hadde hørt om Jesus, jula eller kristendommen.

En prest har lang utdannelse. Det minst man kunne forvente fra denne yrkesgruppen er at man gjør en ørliten anstrengelse for å finne ut hva de man måtte ønske å angripe, faktisk sier og mener. Jeg ønsker sogneprest Kjartan Bergslid en god, kristen jul.

Jens Brun-Pedersen

pressesjef

Human-Etisk Forbund