Er ikke valgløfter en garanti for oss velgere? Eller er valgløfter først og fremst til for å vinne et valg?

Et partiprogram skal etter min mening fortelle velgerne om partiets viktige målsetninger, til beste for deg og meg, noe håndfast, oppnåelig og ærlig.

Det skal ikke legges fram med forbehold, tro og mulighet for feilvurderinger. Er ikke velgergaranti mer alvorlig for ledelsen i Verdal Arbeiderparti, enn at de etter kort tid svikter store deler av sine velgere?

Har du lest dette innlegget fra Bjørn Iversen hvor han forklarer bakgrunnen for skolesaken, slik ordføreren ser det.

Jeg har den seneste tid fulgt med og lest mye om både brutte løfter, sist i Innherred den 26/11-16, og om skolenedleggelser. Jeg har lest mange engasjerte innlegg fra berørte mennesker, som har gjort sterkt inntrykk på meg. Innlegg som forteller hva bygdesamfunnet betyr for enkeltmennesker og grendesamfunnene de lever i. Vi kan være stolt av engasjementet til beboerne i utkanten av Verdal bys sentrum. Mennesker som har en troverdighet som ligger langt over ledelsen i Verdal arbeiderparti.

Jeg har også studert valgprogrammet til arbeiderpartiet, kommunedelplaner m.m. Det er da jeg opplever at det er langt mellom liv og lære.

Her er noen av valggarantiene til Verdal Arbeiderparti: «garanterer at vi opprettholder dagens skolestruktur i kommende valgperiode, så langt det er pedagogisk og økonomisk ansvarlig» Flere avisinnlegg tyder/bekrefter at den pedagogiske delen ikke er grunnlag nok til å gå inn for nedleggelse av grandaskolene. Tvert imot, den ligger på høyde med og kanskje over sentraliserte skoler.

Også Arne Leonhardsen skriver om skolestrukturen i Verdal. Han tror det kan bli etablert en privatskole i Helgådalen.

Er vi lurt? «En god oppvekst og skolegang er det viktigste for å nå vårt mål, om et rettferdig godt samfunn der ALLE har like muligheter til et godt liv.»

Hvordan kan Arbeiderpartiet med et slikt valgløfte gå inn for å utsette barna for lange bussturer, morgen og kveld 5 dager i uken i all slags vær?

Omtrent et år etter valget, helt utrolig, ble Arbeiderpartiet oppmerksom på at økonomien er så presset at de må gjøre noe. Hvorfor grendeskolene? Jeg henviser igjen til Arbeiderpartiets valgløfter: «en stabil og forutsigbar politisk ledelse og gode økonomisk styring over tid er grunnlaget for felles trygghet»

Er vi lurt? Videre sier partiprogrammet vi har stemt på : «Verdalingene skal selv bestemme sin framtid.» «Vi skal være der du er. Det er der det skjer» «Fokus på innbyggerne» «Solidaritet. Livskvalitet. Fellesskapsløsninger, bolyst» Disse garantiene forstår jeg dit hen, at det som er skal bestå dersom innbyggerne ønsker det.

Eller er vi lurt?

Folk som bor i grendene i den flotte bygda vår, ønsker å bo der de er, bygge videre på det som er, skape trygghet for sine barn. De ønsker seg en bygdeplan som forteller hvordan vi kan bygge opp, ikke rive ned. Vi har jo fått kommunedelplan for Verdal by 2016-2030.

Kommunen bør være stolt av engasjementet til grendefolkene.

Livsnerven i grendene er skolen og må være skolen.

Et av samarbeidspartiene har følgende tekst i sitt partiprogram: «at kretsskolene består så langt det er pedagogisk forsvarlig, også for å opprettholde levedyktige lokalsamfunn»

Forstår ikke ledelsen i Verdal arbeiderparti dette? Befolkningen i grendene, nærmiljøene, lokalsamfunnene, alle innbyggerne har krav på å få delta i alle prosesser som berører deres livssituasjon.

Fra Arbeiderpartiets partiprogram: «vi vil derfor legge til rette for å utvikle en løpende dialog med innbyggerne på en stadig mere aktiv og oppsøkende måte. Du skal selv bestemme din framtid.»

Er vi lurt?

Vi er skuffet, ja. Vi er lei oss, ja. Vi føler oss lurt og opplever at noen har bløffet. Jeg spør derfor Verdal arbeiderparti: Har dere gitt velgerne forhåpninger som aldri har vært reelle? Er det grunn for oss å frykte at forhastede politiske grep vil ramme de flotte grendene som er en viktig del av vår flotte bygd?

Får inntrykk gjennom avisinnlegg og reportasjer at mottoet til ledelsen i Verdal arbeiderparti, er å ikke høre og ikke respektere andres mening. Evnen til å gå i seg selv er vist både mangelvare og utenkelig.

Dere må se på løftene dere har gitt velgerne gjennom Arbeiderpartiets partiprogram kommunevalget 2015. Ledelsen må sammen med rådmannen finne økonomiske tiltak som ikke rammer grendeskolene og som igjen vil rasere grendesamfunnene. Deres troverdighet står på spill.

Velgerne fortjener politikere som har evnen til å bry seg, har empati, er ydmyk, rause og ærlige.

Per Bakke Kristiansen