Så er det altså skolestrukturdebatt igjen. Allerede.

19 måneder etter at Ap og KrF rykket ut i media og fredet skolestrukturen for denne kommunestyreperioden.

Ordføreren hadde i helga et leserinnlegg der han prøver å komme med en forklaring på hvorfor Ap allerede nå løper fra sine garantier. Men hva er egentlig annerledes nå enn for 19 måneder siden?

Dersom vi spoler litt tilbake og leser saken som var til behandling i fjor, ser vi noen interessante tall.

Elevtallsframskrivningen vi hadde i fjor viste at det kom til å være 1810 elever i grunnskolen i Verdal i 2016. Det faktiske tallet i dag er 1840. Altså 30 flere elever i 2016, enn hva vi trodde for 19 måneder siden.

Hva om vi hadde skrudd tiden enda lenger tilbake og lest elevtallsframskrivningen? Hvor mange trodde vi for 15 år siden kom til å være elever på grendeskolene i dag? Jeg er helt sikker på at det tallet er mye lavere enn det egentlig har blitt.

Når vi behandlet saken om skolestruktur i fjor, kom jeg med følgende utfordring til Ap fra kommunestyrets talerstol: Hva nå? Hvilke ambisjoner har Ap på vegne av grendene? Det nytter ikke å frede grendeskolene, lukke øynene - og håpe på det beste. Vi må ville noe. Vi må ønske noe.

Vi må ha en politikk som styrker grendene. Vi må satse på infrastruktur: veg, bredbånd og mobildekning. Vi må legge til rette for boligbygging utenfor sentrumskjernen.

Men hva er det som skjer? Sentrumsplanen legger i stedet opp til storstilt nedbygging av noe den beste matjorda vi har i dette landet, og det aller meste av vekst i innbyggertall og boliger skal komme i sentrum.

Det er mulig å gjøre noe med dette. Men da må vi ville det.

Det som er aller mest frustrerende med skolestruktursaken denne gangen er måten prosessen er lagt opp på. Økonomiplanen beskriver i detalj hvilke skoler som skal legges ned og hvor elevene skal skysses. Så skal det altså i etterkant lages en utredning som fører akkurat til det svaret man ga før man startet. Så skal innbyggerne få si sin mening. Det er ingen god måte å involvere innbyggerne på.

På folkemøtet i Volden utfordret jeg Ap og KrF på om de er åpne for at en utredning kan gi andre svar enn de som allerede er gitt. Det fikk jeg ikke svar på.

Pål Sverre Fikse deltok under folkemøtet ved Volden skole i forrige uke.

Det er ingen tvil om at vi har store utfordringer med økonomien i Verdal. Vi har en meget nedslitt bygningsmasse og det trengs store investeringer. Så legges det også opp til 1 milliard kroner i investeringer fram til 2020. Kanskje er det andre måter å investere på som gir bedre innsparing enn å legge ned grendeskolene? Ikke vet jeg, men jeg ønsker å gå inn i saken med et bredere blikk enn det flertallet nå legger opp til.

Ordføreren skriver i sitt innlegg om de mange endringer som er kommet de siste årene, og på den måten forsvare at Ap har bråsnudd siden i fjor.

Vi har samlet all leserdebatt på ett sted. Klikk på bildet.

Det meste som ramses opp kjente vi godt til fra før. De 5 stillingene på ungdomstrinnet, som var en ekstra styrking fra staten, visste vi ikke ville bli videreført. Elevtallet er derimot bedre enn vi trodde i fjor.

Men det er ÉN stor forskjell på nå og 19 måneder tilbake.

Det er ikke valgår.

Pål Sverre Fikse

Verdal Senterparti