Det useriøse arbeidslivet er ikke lenger noe man leser om bare i avisa. Det er ikke et «østlandsfenomen», eller noe man bare hører om på TV eller i radio. Godt skjult vil man finne det -også i Midt-Norge og på Innherred.

Svart arbeid, sosial dumping og andre måter og kynisk utnytte billig arbeidskraft på finnes, og vil med stor sannsynlighet aldri forsvinne. En av samfunnets viktige oppgaver er å begrense dette så sterkt som mulig. I tillegg til politiske beslutninger og offentlige myndigheter, er et av de viktigste verktøyene for å gjøre denne jobben fagbevegelsen. Slik har det vært i generasjoner, og slik skal det fortsette å være!!

Fagbevegelsens styrke avhenger av at den enkelte snekker, mekaniker eller servitør finner sammen og organiserer seg. Uansett yrke, sammen er vi sterke!

Arbeidsfolk skal ikke utnyttes og underbetales. Anbud skal ikke vinnes med å dumpe lønninger. Pris er viktig, men vel så viktig er kompetanse og kvalitet. Det finnes ikke snarveier til gode resultater. Dette gjelder også i arbeidslivet! I flere bransjer ser vi med stor bekymring på en negativ utvikling. Både norsk og utenlandsk arbeidskraft med svært dårlige arbeidsvilkår, lønn langt under allmengjorte minstelønnssatser og fravær av lovbestemt overtidsbetaling og feriepenger er vanlige eksempler.

Sjekker DU forholdene hos firmaene du handler med? Et spesielt viktig og godt bidrag hadde vært at vi som kjøper tjenester hadde benyttet de seriøse aktørene. De med tariffavtaler, de som overholder lov – og avtaleverk, og de som leverer produkter av høy kvalitet til rett tid og til riktig pris. Også med kontroll på underleverandører. Slike bidrag er viktige i kampen mot sosial dumping. Her må også offentlig sektor ta enda større ansvar!

Gjennom medlemskap i en fagforening bidrar du til at fagbevegelsen kan fortsette å være et mektig verktøy og våpen mot det useriøse arbeidslivet. Gjennom fagbevegelsen kan det forhandles frem gode kollektive avtaler med bedriftene. På denne måten sikrer vi enda flere ansatte en stabil lønnsutvikling, trygge forhold, og en sikker hverdag. Ikke minst vil de også få hjelp, -dersom de skulle få behov for det.

Fellesforbundet er det største forbundet i privat sektor i Norge. Våre medlemmer jobber i industrien, på bilverksteder, i restauranter og på hoteller. De bygger husene vi bor i og lager papiret til avisa vi leser. De jobber med jordbruk og gartneri, de jobber på havbruk og de jobber med skog.

Fellesforbundet ivaretar medlemmenes lønns -og arbeidsvilkår. Sammen med resten av fagbevegelsen er vi med på å bygge det seriøse arbeidslivet! Å organisere arbeidsfolk handler ikke om å signere en vervekupong, - det handler om å styrke rettigheter og å endre liv! Er du ikke organisert? Gjør noe med det.

Vegard Granaune

Organisasjonsarbeider i Fellesforbundet avd. 108